Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Kabát, étel a rászorulóknak

Szeged - A Magyar Máltai Szeretetszolgálat két utcai csoportja járja Szegedet, és segít a hajléktalanokon. Hétfőtől kabátot oszt rászorulóknak a Mátrix Közhasznú Alapítvány.
Kabátot oszt hétfőtől egy héten át a rászorulóknak a Mátrix Közhasznú Alapítvány a Roosevelt tér 5. szám alatti Centerke ruhaosztó központjában. Az alapítvány „egy kabát segíthet?!" akciója olyan embereknek próbál támogatást nyújtani, akiknek a téli meleg ruha vásárlása is gondot okoz.

Százával keresik meg segítségért az alapítványt a magányosan élők és családok, amelyek már a saját létfenntartásukat sem tudják megoldani – olvasható a Mátrix közleményében. Az alapítvány azok felajánlásait ugyanitt várja, akik szeretnének ruhával, kabáttal, cipővel, takarókkal, gyermekjátékokkal segíteni.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak két utcai csoportja járja Szegedet. A kétszer kétfős csoportra 200-250 hajléktalan jut. A szolgálat nappali melegedőjéből indulnak, zsíros kenyeret, ruhaadományokat visznek magukkal.

– Annak megfelelően gondoskodunk az emberekről, hogy kinek mire van szüksége. Van, akit orvoshoz viszünk, van, akinek csak tisztálkodásra van szüksége – mondta Tari Antal, a szolgálat munkatársa.
A szeretetszolgálat külön felhívja a figyelmet: a kihűléses halálesetek nagy hányada fűtetlen otthonokban történik, tévedés azt hinni, hogy a fagyhalál csak a hajléktalan embereket fenyegeti. Ezek a tragédiák sok esetben nagyobb odafigyeléssel megelőzhetők lennének. Ha például idős szomszédunk kéménye nem füstöl, és az egyébként tevékeny embert nem láttuk már egy ideje, vagy ha utcán fekvő embert látunk, hívjunk segítséget – szól a máltaisok kérése.

Ratkai Imre, a Szegedi Kistérségi és Gazdaságfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a szokásos idősellátáson túl a korábbi években élelmiszeradományokkal segítették a rászorulókat – nem csak a saját intézményi körben ellátottakat –, a tervek szerint így lesz ez idén is.

Olvasóink írták

  • 2. polo 2012. január 30. 11:53
    „A tisztparti erdőket régen rendben tartották a fa hulladékért cserébe és azzal fűtöttek most mért nem lehet?
    A tőlltés mellet erdőket is ezzel a módszerrel rendbe lehetne rakni és mindenki jól járna szerintem a hajléktalanokat is be kéne fogni ne csak kapjanak ha nem egy kicsit dolgozzanak is Szegedért”
  • 1. Kisg 2012. január 30. 09:14
    „Egyik részről szégyen és döbbenet, hogy ide jutottunk. Ilyen jeleneteken 10-15 éve elborzadtunk a nyugati filmekben és felsóhajtottunk: milyen szerencsések vagyunk, hogy nem ott kell élnünk, Magyarország Kánaán ehhez képest. Ugyanakkor jó tudni, hogy vannak még EMBEREK, akik nem feledkeznek el arról, hogy segítség nélkül egyre többen ebben az országban is halálra - vagy legalábbis élőlényhez méltatlan életre - vannak kárhoztatva. Ha ehhez még egy össztársadalmi összefogás is társul - mindenki segít annyival, amennyivel tud -, akkor talán még van esély arra, hogy emberek maradjunk, és ne kelljen szégyellni magunkat. És mielőtt valaki beszólna, hogy saját hibájukból kerültek ilyen helyzetbe az elesettek, arra kérem szépen, gondoljon arra, ő maga mennyire van ettől...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészségre nevelik a zsombóiakat

Fontosnak érzik az egészségnevelést Zsombón: tíz éve szerveznek különböző programokat, amelyek középpontjában az egészséghét áll. Tovább olvasom