Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Kábelgyári lakópark kell, lakótelep viszont nem

Szeged - Lakossági fórumon tiltakoztak a környékbeliek a szegedi Rigó utcai kábelgyár helyére tervezett lakópark magas házai ellen. A lakóövezet ellen nincs kifogásuk – a lakótelepszerű túlzsúfoltságot ellenzik. A város hajlandó kompromisszumra.
Jelenleg háromszintes, legfeljebb 9 méter magas házak építhetők a Rigó utcai egykori kábelgyár helyére, ha kiköltözik belőle idén a Hansa-Kontakt Kft. nagykereskedelmi raktára. Az önkormányzat azt tervezi, hogy másik kategóriába sorolja a területet. Akkor 15,5 méteres házak épülhetnek, teremgarázzsal. A tervek ellen a környékbeliek a törvényes határidőn belül aláírásokkal tiltakoztak. Csütörtök este fórumra hívták a város vezetőit, parlamenti és önkormányzati képviselőket, hogy nemtetszésüknek még egyszer hangot adjanak.

– A lakóparkot mindenki elfogadja. A túlzsúfoltság okoz gondot, nem lakótelepet akarunk – fogalmazott a szomszédos utcában lakó Hegedűs Ernő. Az oda tervezett 600 lakás 2000 embert, vagyis egy falut jelent. Takács Máté tervező, aki a város és az ingatlantulajdonos megbízásából az új terveket készítette, összegezte a lehetőségeket. A tulajdonosa ezzel a kábelgyári, közel 6 hektárral akkor gazdálkodik jól, ha legalább 600 lakást, vagyis közel 45 ezer négyzetmétert lehet rá építeni. Akkor termeli ki a bontás, tereprendezés, építés költségét. A beépítés sűrűsége kötött. Már csak a beépítés módjára vannak változatok. Nagy Sándor alpolgármester elmondta, ha 3 szintes épületeket emelnek, sok házat kell felhúzni, alá nem éri meg mélygarázst tenni. Ha viszont 6 szintes lakóépületet terveznek teremgarázzsal, sokkal több park, zöldfelület fér el köré.

A nagykereskedelmi raktár még idén elköltözik innen. Fotó: Karnok Csaba
A nagykereskedelmi raktár még idén elköltözik innen.
Fotó: Karnok Csaba

Tapsok és bekiabálások tették egyértelművé, hogy messze állnak egymástól az önkormányzat és a lakók elképzelései. Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere, országgyűlési képviselő a lakók érdekeinek figyelembevételével kompromisszumot javasolt, a házmagasság és a lakásszám csökkentésével. A körzet országgyűlési képviselője, Sándor Klára nyugtatta a kedélyeket, és az elfogadott feltételekből javasolt kiindulópontot.

Nagy Sándor alpolgármester végül azt ajánlotta: a Rigó utcai fronton faragnának a tervezett épületmagasságból 9 méterre. Hangsúlyozta, hogy a májusi közgyűlés elé a tervezet a lakók megjegyzésével együtt kerül. A lakók eredményesnek ítélték a fórumot, függetlenül attól, hogy konkrét megegyezés nem született. Azt mondták, fontos, hogy tisztázták az álláspontokat, és hallatták a hangjukat. A fórumról készült jegyzőkönyvet és a támogatók 200 aláírását eljuttatják a polgármesternek és a képviselő-testület tagjainak.

Olvasóink írták

 • 11. geza 2009. április 14. 13:04
  „Srác20. Inkább a Hansa. Az este bezár. Egy lakópark meg nem, folyamatos forgalom, részeg fiatalok, stb....”
 • 10. Srác20 2009. április 13. 13:17
  „Melyik a jobb? ha egy lakópark van a házad mellett, vagy egy olyan cég, mint a Hansa, ahova reggeltől-estig mennek a kamionok??
  Én inkább laknék lakópark mellett...”
 • 9. török 2009. április 12. 22:03
  „Mondjuk, ha szép lesz, nem lehet majd rossz ott lakni. Meg közel lesz az Árkád, úgyhogy plázacicák le fognak csapni a lakásokra. :)”
 • 8. török 2009. április 12. 21:39
  „joy: meg a szellemváros is milyen undorító, hogy kutyaól garázsok vannak, nem mélygarázsok. tiszta panel feeling.”
 • 7. shi_mano 2009. április 12. 14:09
  „Csak a vak nem látja, hogy az egész a Nógrádi választási kampánya. Mindenütt ott van, mindenütt agitál, persze nem ő megy elől, csak mindig "csatlakozik a néphez", "kompromisszumot ajánl", meg ilyenek.
  Jól ki van ez találva, aki meg lelkesen viszi előre a zászlót, nem is tudja, hogy a Fidesz kampányát csinálja. Próbálná ezt meg valaki Nógrádi ellen Mórahalmon!”
 • 6. babocska 2009. április 12. 13:58
  „Itt is mint mindenütt ebben a városban szük érdekeltségi kör diktál.A város vezetése csak azokat védi kitudja mi okból.? Uraim ki fog itt épitkezni,szocpol hiján,meg kamattámogatás nélkül.Akinek meg van rávalója az elmegy egy más területre,ahol csak 4-5 lakásos épület van és nincs tömeg.Ekkora tömegnek helyben iskola,óvoda,meg hasonló kellene! A Kendergyár helyén épülő Ruhásboltnak pedig vásárló tömeg kellene.Mig a nép a bálabutikokból,nyugat levetett göncéből öltözik,addig mit akarnak itt ruhás boltokkal.Akinek van pénze,annak van saját szabója,varrónője és nem jár tömeg ruhában.Nem szereti ha vele szemben jön hasonló.Akkor mit is akarnak itt uraim!Arra jó az egész,hogy a városi területeteket eladják,és az üres kasszát feltöltsék,ideig-óráig,másra nem .”
 • 5. CID 2009. április 12. 12:07
  „joy : spec a Plaza esetében véletlenül van az építmény alatt is parkoló :) egyébként a szabadtéri parkolók nem csak parkolásra, hanem egyéb rendezvényekre is alkalmassak. Egyébként tényleg nem túl esztétikussaK.”
 • 4. joy 2009. április 12. 07:36
  „Én a beruháró helyében hagynám, ott rothadjon az a szeméttelep ahol van, és a város másik részén építenék. Semmiképp nem mennék bele olyan kompromisszumba amelyik veszteséges, vagy felszíni parkolókra, garázsokra kényszerítené az ápíttetőt.
  A város egész területén kizárólag olyan építést engedélyeznék, amely az autóparkolókat, garázsokat az építmény alatt helyezi el, megtiltanám a föld felszíni parkolók létesítését!
  Már milyen ocsmány a Tesco, a Pláza, vagy az egész Napfény-park!”
 • 3. antikos 2009. április 11. 20:59
  „Nagy lenyúlás van a háttérben. Minden politikus érdekelt szerintem valamelyik projektben.
  Van itt deszki, újszegedi, béketelepi, kábelgyári, tiszaparti seft... A többi sem kismiska. Hányan akarnak még jól lakni.
  mikor lesz már önzetlen a városlakók érdekeit néző, korrekt vezetése a városnak”
 • 2. geza 2009. április 11. 20:05
  „Voltam a fórumon.
  Ahogy Nógrádi úr mondta, 1400-2000 ember ez tulajdonképpen egy kisebb falu. Falu melynek iskola, óvoda, sportolási lehetőség kell. Természetesen ezek nincsenek a tervben.
  Ami kiderült azért kell a 600 lakás (kb) mert így éri meg a "befektetőnek". Nagyon úgy tűnt ha a politikusok jobban hajlanak a vállalkozó kedvében járni, mint a környék lakókéiban, biztos meg van az okuk rá...
  Egyébként kiderült, hogy legjobb esetben 8-10 éven belül lehet ebből valami. (Bár kíváncsi lennék hogy 600 lakásra lenne-e fizetőképes kereslet)”
 • 1. Felhőfejes 2009. április 11. 19:10
  „Nem akarom elvenni a kedves tiltakozók életkedvét, de (az eddigiek alapján) szinte semmi esélyük nincs, hogy abszolút indokolt javaslatuk meghallgattassék. A derék vezetők a lakossági fórumra csak a látszat kedvéért jöttek el. A májusi közgyűlés - annak rendje és módja szerint - megszavazza, amit ők akarnak (ki tudja, milyen érdekeik alapján).
  Azzal nem foglalkoznak, hogy az itt élők mit szeretnének (biztos úgy gondolják, messzi még a választás).
  Fentiek alátámasztására néhány apróság a közvetlen környékről:
  - A Kálvária tér rendbetétele évek óta késik. (A játszótér használhatatlan állapotban, a környező padokat részeg hajléktalanok lepik el, a focipálya pedig kutyaürülékkel borítva.)
  - A Boross József utcai (a kendergyári pláza miatt) bezárt postahivatal pótlásáról elfelejtenek gondoskodni.
  - A szűk Kálvária sgt. már most hatalmas forgalmat bonyolít le. Még a zebrával jelölt gyalogátkelőkön is veszélyes az átkelés. A Móravárosi krt. kereszteződésébe tervezett buszpályaudvar e forgalmat még elviselhetetlenebbé teszi. A helyzet megoldásával láthatólag senki nem fodlalkozik.
  Ki-ki maga is folytathatja.
  Vagy fő a bizalom - mindezek ellenére?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megálljt parancsolnak a lopásnak Móravároson

Szeged - Szorosan együttműködik a városőrség a rendőrséggel a Biztonságos Élet-Tér program… Tovább olvasom