Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Kábítószeres lett a gyerek?

Számos jele lehet annak, hogy gyerekünk kábítószer-fogyasztóvá vált. Mondhatni: fű alatt. A legfontosabb persze a megelőzés, de mit tegyünk, ha ezzel már elkéstünk?
Millió jelből következtethetünk arra, hogy gyermekünk nem a megbeszéltek szerint tölti az estéket a barátaival. Ha hallgataggá válik, hazudozni kezd, esetleg lopni a családi kasszából, ha megváltozik a baráti köre, ha egyre több gondja van a suliban, gondolhatjuk azt, hogy kábítószerezni kezdett. Számos már viselkedésbeli eltérés is figyelmeztethet a veszélyre, és találhatunk egyéb közvetett bizonyítékot is: cigarettapapírt a zsebben, összegyűrt alufóliában szokatlan anyagot, szemcseppet. Ezekből következtethetünk, ám néha elhamarkodottan is.

Ha cigarettapapírt, szemcseppet, félbetört cigarettákat találunk házkutatásaink (ami elítélendő, de alkalmazott módszer) során, a füvezésre utaló jeleket fedeztünk fel. Ha alufóliába csomagolt, porszerű, kristályos anyagot, esetleg tablettákat találunk, alighanem valamilyen amfetaminnal van dolgunk. Eddig viszonylag egyszerű a szülő dolga.

Rossz ötletek: gyanúsítás, felelősségre vonás

Amikor gyanakodni kezd, a szülő megérkezik a legtöbb hibalehetőséget magában rejtő ponthoz - mondja az éjjel-nappal ingyenesen hívható drogtelefon munkatársa, aki semmi bővebbet nem hajlandó magáról elárulni. A kérdésre, hogy szakemberek ülnek-e a telefon mellett, annyit válaszol: mindenféle ember ül a telefonok mellett, aki tud segíteni. Kissé fáradt hangon ugyan, de beleegyezik egy beszélgetésbe. Adatokat nem árulhat el, tipikus esetekről nem beszélhet, de a probléma kezeléséről igen, hiszen az a dolga.

- Nagyon sok kár származik abból, ha egy szülő elhamarkodottan támadni, gyanúsítani kezd. Könnyen lehet, hogy az általa sziklaszilárdnak tartott "bizonyítékok" nem bizonyítanak semmit, és viselkedésével csak pánikot kelt, és kellemetlen perceket okoz az egész családnak - mondja az arctalan operátor, aki hozzáteszi: a drogfogyasztásra utaló tárgyak vagy eszközök ezerféleképpen a gyerekhez kerülhettek, de a vádaskodás és az agresszív elutasítás akkor sem jó, ha már bebizonyosodott, hogy kábítószerezik a gyerek. Bár teszteket a gyógyszertárakban is kapni, és számos intézményben is elvégzik a szükséges vizsgálatokat, azonnal orvoshoz cipelni, megbélyegezni, nyilvánosan megalázni nem szabad a
kamaszokat. Mit tegyünk hát? Az egyik megfelelő lépés egy telefonszolgálatot hívni - beszél kicsit haza a beszélgetőtársunk. Amikor a probléma felüti a fejét: beszélgetni kell - teszi hozzá.

Speed
Speed

Beszélgetni?

Beszélgetni a gyerekekkel persze nem csak drogveszély esetén kell. Egy nyílt szülő-gyerek kapcsolatban könnyebb megoldást találni a gondokra. Amennyiben eleve rossz a szülők és a csemete viszonya, egy harmadik felet kell bevonni - javasolja a sokat hallott szakember, a drogtelefon munkatársa. Valakit találni kell, aki jó viszonyt ápol a gyerekkel, és rajta keresztül hatni rá. Egy nagybácsit, nagynénit, bárkit. Beszélgetéssel lehet visszacsalogatni a gyereket a neki szánt útra - mondja.

A beszélgetés ne szóljon arról, hogy bűnt követett el, ne fenyegessük a gyermeket. Azt javasolják: ne mélyítsük a szakadékot egymás között, és ne prédikáljunk. Készüljünk fel egy nyugodt beszélgetésre. Álláspontjaink minden bizonnyal különbözni fognak egymástól, de ne a véleményét akarjuk megváltoztatni, hanem a viselkedését. Próbáljuk meg meggyőzni, hogy hagyjon fel a droghasználattal. Alkossunk közös szabályokat, melyekhez mindketten következetesen tartjuk magunkat.

Drogtréning szülőknek?

A kábítószer-használók kezelésében alapelv, hogy gyógyítani, kezelni, leszoktatni csak azt lehet, aki maga is hajlandó erre. A legtöbb drogambulancia nem is fogad másokat, csak olyan drogosokat, akik önként jelentkeznek náluk. Ha egy szülő kézen fogja, és erővel berángatja a gyerekét egy ilyen intézménybe, nem tudnak segíteni. A gyereknek nem, a szülőknek viszont igen - tudjuk meg a Kékpont Alapítvány munkatársától, Sárosi Máriától, aki nap mint nap változatos eseteket lát.

- Számos ambulancia tart fenn úgynevezett szülői csoportokat - mondja a szakember, aki két éve dolgozik szociális munkásként az alapítványnál. Békásmegyeren, ahol az ő ambulanciájuk is van, egy ilyen csoport segít azoknak a felnőtteknek, akik frissen szembesülnek a problémával. A csoport tagjai olyan szülők, akik már túl vannak egy-egy harcon a drogokkal és olyanok, akik még küzdenek a helyzettel. Egy ilyen csoport rengeteg megoldást kínálhat a bajba került szülőnek, nagyon sok gyakorlati tanácsot kaphat, aki eljár a foglalkozásokra: van kire támaszkodni, van kit felhívni, nagyon sokat tehetnek egymásért a szülők - sorolja Sárosi Mária. Kiderülhet, mennyire súlyos a probléma. Lehet, hogy nincs is akkora baj, mint azt a szülő gondolja, de akárhogy is alakul, a csoportban sokat tapasztalt emberek segítenek a bajban.


Nagyon fontos megérteni a szülőkkel, hogy határozott kereteket kell szabni a kábítószer fogságába került gyereknek. Az iránta érzett és kimutatott szeretet nem akadályozhatja a gyógyulást. Mindenképpen meg kell tanulni azt a sajátos technikát, amit egy kábítószerfüggő, vagy alkalmi fogyasztó tinédzserrel szemben alkalmazni kell. Fel kell készülni a hazugságokra és arra, hogy gyermekünk megpróbálja kihasználni szeretetünket, de nem szabad túlzásokba esni sem.

Ne fedezzük!

A szakemberek hibás lépésnek tartják, ha a kábítószer miatt szétszórttá, dekoncentrálttá vált gyermekünket fedezni próbáljuk. Igazoljuk a
hiányzásait, megvédjük tetteinek következményeitől. Minden eset azonban egy másik probléma, amely külön figyelmet igényel.

- Olyan esettel is találkoztam már - idéz fel egy konkrét esetet Sárosi Mária szociális munkás -, amikor a szülők maguk fizették ki a drogdílernek gyermekük több tízezres tartozását. Mit tehettek volna, amikor a gyerek összeverten jön haza? - teszi hozzá. Előfordult azonban már az is, hogy egy anya maga kérte a fia munkaadóját, hogy rúgja ki gyermekét, mert az drogozik. A hibákkal való szembesítés vagy a megfelelő mértékű válaszlépések megoldást adhatnak, de ezeket is meg kell tanulni.

A szülői foglakozásokon helyzetekre is felkészítik az anyákat és az apákat. Mit tegyenek például, ha a gyerek nem jön haza, vagy ha hajnalban jár haza? Mit tegyenek, ha a díler követeli rajta a tartozását? Egy laikus, a drogokkal soha kapcsolatba nem került ember egyedül ezeken a problémákon uralkodni szinte biztosan nem tud. Ha egyáltalán felül tud kerekedni bűntudatán és szégyenérzetén, amely ilyenkor hatalmába keríti az elkeseredett szülőket. Akinek bármiféle kétsége van, vagy úgy érzi, gyermeke bajba kerülhetett, ne habozzon kapcsolatba lépni a szakemberekkel. Ha speciális csoportos foglalkozás nincs is, egyéni konzultációra mindig van lehetőség.

Kicsit csalódottan vesszük tudomásul, hogy erre a problémára nincsen oltás vagy egy kábítószertelenítő intézmény, ahol megoldják a gondokat egy kis sorban állás után, de nincs. Ezeket a problémákat, ha már felmerültek, a leghatékonyabban a családban kezelhetjük. Azt azonban jó tudni, hogy ha elakadnánk, bármikor hívhatjuk a zöldszámokat.

Mit használnak?

A tizenévesek számára a legkönnyebben megszerezhető kábítószerek a viszonylag olcsó könnyűdrogok. Az esély arra, hogy 14-18 év közötti gyermekünk drágább és komoly függőséget okozó drogokhoz nyúl, minimális. Ha rákap a heroinra vagy a kokainra, az nagyon hamar kiderül. Hacsak nincs több tízezer forint zsebpénze havonta.

A legnépszerűbb drog Magyarországon is a marihuána. Ezt a gyógyszer és alkohol együttes fogyasztása követi, harmadik helyen a patron használata áll. Ez utóbbi során habpatront csavarnak egy szifonba, és a gázt belélegzik. A habpatron kéjgázt tartalmaz. Hang- és képi hallucinációk léphetnek fel, agykárosodást okoz. Vannak veszélyei, akárcsak a dobogóról éppen csak lecsúszott szipuzásnak, az extasy, az amfetamin és az LSD használatának is - derül ki a Jelentés a magyarországi kábítószerhelyzetről című könyvből.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. hwang 2009. január 09. 10:05
  „suhym, az a fajta "lelkesedés" ami az írásaidbók itűnik, az nagyon jó...kár, hogy rossz az irány...
  azok a prevenciós iskolai előadások, amiről beszélsz, azok teljesen eredménytelenek. ahogy a "just say no the drugs" féle prevenciós megközelítés is...
  ehelyett az energiánkat a sokkal inkább hatékony "just say know the drugs" féle prevencióra kellene fordítani...

  írt valaki olyat is, hogy ha "engednék a drogokat, akkor a maffia gazdagodna"...na hát ez hülyeség...a "maffia" az illegalitásból gazdagodik...lásd usa szesztilalom...Al Capone-t is azután tudták elkapni, miután legalizálták a gyilkos drogot...”
 • 37. Ferrari 2009. január 04. 22:48
  „nem ismerem suhym hozzászóló társunkat...de úgy érzem pontosan az ilyen akaraterős, becsületes emberek hiányoznak a magyar oktatásból.
  Én örülnék, ha oktatná a gyerekeimet.”
 • 36. turboman 2009. január 04. 14:15
  „suhym, elég elkeserítő belegondolni hogy ezt a merev, vaskalapos, idegesen azonnal visszatámadó és másra hárító magatartást naponta gyakorlod valamelyik iskolában, gyerekek előtt, között.”
 • 35. peterslounge 2009. január 04. 14:07
  „Ha valakit komolyabban érdekel a téma nézze meg a "super high me" c dokumentum filmet vagy az" in pot we trust"c filmet én csak angolul birtam megnézni de elég jol érthető . Ez a film kizárolag a marihuana hatásairól szól hasonlóan a super size mi c filmhez ahol a gyorséttermi kaját elemezték, itt a kenderszármatékokkal teszik ugyanazt ellenörzött körülmények között. A film arrol szól hogy egy usa közéleti személyiség 30napon keresztül fogyaszt kendert elfüstölve. A film nézése közben gondolkodtam kéne egy olyan filmet csinálni aminek a cime "super drunk me" lehet már el is készült, szivesen megnéznék egy embert ellenörzött körülmények között hogy mit tesz a szervezetével 30 nap massziv piálás.


  things again”
 • 34. Laserdance 2009. január 04. 13:13
  „32: miért is sejtettem hogy te szentebb vagy mint az egyházi szentek? :D Szerintem nem kell semmiféle aszkéta életmódot élni, ki szabad próbálni dolgokat, csak tudni kell hol a határ. Ezt pedig csak az tudja akinek van esze...
  Az észt pedig senki sem pótolhatja, van akinek jut elég, van akinek nem...
  Ui.: a gyerekeidre azért ne kényszerítsd rá a borzalmas szokásaidat - már ha igazak, mert efelől vannak kétségeim :D
  33: ez biztos.”
 • 33. Pro.Ego 2009. január 04. 12:22
  „Bódulatot keltő anyagok voltak is, és lesznek is. Én, a drog-prevencióra forditanám a fő hangsúlyt, majd a gyógyitásra. Olvastam, hogy a fizikai fájdalom segit a függőség legyőzésében....
  Sok évvel ezelőtt az iskolákba voltak olyan órák, mikor a körzeti rendőr eljött, és elmondta az aktuális mondókáját.( télen álltalába azt, hogy milyen veszélyekkel jár a befagyott vizeken csúszkálni, nyáron pedig a tiltott helyeken való fürdésről beszélt ) Aztán az évek múlásával szóbe került a drog is. Persze csak érintőlegesen, mert akkor még Magyarosrszágon hivalatosan nem volt drog.
  Az biztos, aki nem kostól bele, abból nem lesz függő.”
 • 32. .suhym. 2009. január 04. 12:01
  „30!
  Ha már személyeskedsz, elmesélem, nem dohányzom és egyáltalán nem iszom semmiféle alkoholt.

  31!

  Az iskolákban bizony vannak felvilágosító előadások, mind "össznépi", amikor szakértő beszél az iskola összes diákjai előtt, mind oszt.főnöki órán, amelyekre szintén szakértőt hívnak, sőt van a tanároknak is időnként, kötelezően a tanítás nélküli munkanapokon, vagy tanítás után délután, attól függően, a meghívott előadó, mikor ér rá. Legalábbis nálunk így volt. Sőt, van egy megbízott kollega, aki ezt az egészet koordinálja, természetesen társadalmi munkában, és bizony a kedves szülőket is meghívják drogos előadásokra, amikre nagyon kevesen kíváncsiak közülük...sajna!!!!!
  Azt azért még megemlíteném, hogy bizony a diákság nagy része jókat kacarászik közben, pedig ezeken az előadásokon eléggé elrettentő példákat mutató filmeket is vetítenek és igencsak megfontolandó tanácsokkal látják el a gyerkőcöket az előadók!”
 • 31. +36 2009. január 04. 11:33
  „Kb. 20-30 éve jelen van Mo-n a drog téma. Ennyi idő is kevés volt, hogy pártatlan (azaz nem elfogult!!) irodalmat olvassanak erről a magyarok. Persze ehhez jó lenne tudni nekik egy-két nyelvet meg világot látni.
  Hihetetlen bután tudnak az alkoholisták (a népesség java) hozzászólni!
  Elfogultak a máj és egyéb szerveket tönkretevő és elmeromboló legális szertől!
  Akár mindennap visszaélnek vele ...közben olyan AHHOZ képest ártalmatlan cuccot mosnak össze a legkeményebb VALÓBAN FÜGGŐSÉGET OKOZÓ DROGOKKAL mint az ópiátok és a kokain származékok.

  Az is f...g, hogy aki fűvel kezdi annak nincs megállás. Ki fog mindent próbálni. Csak ha akarja...!
  Aki gyenge jellem az mindenképpen szétcsúszik és majdnem biztos, hogy kemény alkoholista lesz vagy kemény narkós.

  Más. Aki a 40-es 50-es 60-as években kezdte nagy részt alkoholista lett. Van aki kicsit és sokan nagyon.

  Ha 20-30 éve született volna akkor m egy részük füves lenne. Ha 40 akkor meg a pótszerek azaz ragasztó volt a sláger!

  A szülön kívül ...ELSŐSORBAN az közegészségügy, jó propaganda, az iskola tehetne jót a fiatalokkal azaz INFORMÁLNA!

  De nem teszik mert álszentek, buták, hazudoznak, félrevezetnek, okoskodnak...stb.

  ...nincs ezzel vége...!!!”
 • 30. Laserdance 2009. január 04. 10:51
  „25: igen, ilyen IS van. Persze nem CSAK ilyen van, mint ahogy azt sokan szeretnék beállítani. Az igazság ott lehet, hogy minden 1000 drogfüggőre (nem fogyasztóra, ez nem összekeverendő!) akiből nem lesz roncs jut egy akiből az lesz... Kíváncsi vagyok hány alkoholistából lesz antiszociális emberi roncs, aki se dolgozni nem tud, üti-veri a családját, és mindenki szégyelli hogy a világon van. Ezzel szemben még kábítószer-FÜGGŐ (nem fogyasztó!) is lehet valaki úgy, hogy teljesen rendesen ellátja minden munkáját, gondoskodik a családjáról...
  "mindegyiknek az lett a vége, egyetlen dolog biztos, aki SOHA nem kóstol bele, abból SOHA nem lesz kábítószer élvező!!!!"
  Remélem soha egyetlen sört se ittál, az esküvődön meg édesanyád születésnapján se koccintottál soha pezsgővel, soha egyetlen slukk cigit nem szívtál el, hiszen ha soha nem teszed, soha nem lehet belőled függő...
  Lehet úgy is gondolkodni mint te, vaskalaposan, csak ez egyetlen ügyet se fog soha előrébb vinni. Az én véleményem az, hogy aki akaratgyenge, az megtalálja magának a bajt, ha nem a kábítószerben akkor majd valami másban...”
 • 29. kekeczke 2009. január 04. 09:26
  „tisztelt újságíró ! köszönöm a habpatronos ötletet, eddig eszembe nem jutott volna. eddig !”
 • 28. Csizmás 2009. január 04. 09:08
  „szerintem nem kéne semmilyen drogot megengedni mert ha engedik egyre jobban ráfognak szokni,és még jobban éltetni fogják az alvilágot mert ugye ők terjesztik a drogokat,és ha a füvet engedik akkor úgy lesznek vele ez tetszett mért ne próbáljak ki mást is!! van szegedtől 10kmre egy kis falu rö... ott szinte a fiatalok már az alkoholt nem is ismerik ezek a dolgok miatt! tehát szerintem NO DROG!!!!”
 • 27. GAgyi 2009. január 04. 08:55
  „"A habpatron kéjgázt tartalmaz. Hang- és képi hallucinációk léphetnek fel, agykárosodást okoz."
  Hmmm... Én ezt most hallom először. Csak nehogy a cikk hatására fellendüljön a habpatron fogyasztás.”
 • 26. polo 2009. január 04. 08:36
  „iskola már általános alsó tagozatban fel kel őket világositaní, de nem úgy hogy ez nem jó hanem az életből hozott képek filmek a szenvedéseket és a következményét lássa hallja.
  Olyan filmeket néznek manapság, hogy ez nem árt a lelküknek.
  A szülöknek is részt kellene venni ilyen elöadásokon melyek igyenesnek kéne lennie”
 • 25. .suhym. 2009. január 04. 07:31
  „peterslounge!

  Egyik nagyon jó ismerősöm is így kezdte, "csak" füvezett, anno....majd jöttek az erősebbek "szépen" sorban.......
  Több terápiát végig csinált, ami a szüleinek eszméletlenül rengeteg pénzébe került,
  DE
  most kb. 40 éves kora körül a srác egy emberi roncs! Egyáltalán az a csoda, hogy él még!

  Amikor még dolgoztam, munkaköri kötelességből elég sok előadást végig kellett hallgatnom,
  DE
  mindegyiknek az lett a vége, egyetlen dolog biztos, aki SOHA nem kóstol bele, abból SOHA nem lesz kábítószer élvező!!!!
  Bizony ez az igazság!!!!”
 • 24. peterslounge 2009. január 04. 00:35
  „"Nem titkolt célom, hogy megcáfoljam azt a gyakran hallott előítéletet, hogy csak lepukkant, be nem futott, huszadvonalbeli zenészek, vagy az unatkozó tizenévesek füveznek.
  Rendkívül megnyerő személyiségemnek hála, elég sok haverom, ismerősöm van (és barát is akad néhány), a lényeg azonban az, hogy kevésről tudnám elmondani, hogy nem került már legalább egyszer szorosabb kapcsolatba a marihuána nevű növény szárított virágzatával. Sőt, van olyan, aki többször is...(Tegye fel a kezét, aki meglepődött ezen! ...Senki??? Na mindegy...)
  Ennek pedig egyszerű oka van, mégpedig az, hogy füvezni jó.


  Persze ennek is kell valami normális határt szabni, mert könnyen előfordulhat, hogy valaki azt veszi észre, hogy elszívta mindenét. A lehetőségeit, a barátait, a munkahelyét, a karrierjét, könnyen elúszhat ezen sok fontos dolog, olyanok, amelyek akár az illető egész életére kihatással lettek volna. Igen, ilyen füves is van.
  A baj csak az, hogy a legalizálást ellenzők minden szmókert ilyennek látnak. Pedig közel sincs így. Kiállni egyenlőre senki nem fog, hogy "évek óta füvezek, sikeres ember vagyok, boldog családban élek", mert rendesen megrángatnák az illetőt a hatóságok.

  Meg kell tanulni használni a füvet, tudni kell beilleszteni az ember életébe, meg kell találni a helyét és az idejét egy jointnak, vagy egy pipatömésnek.


  Most pedig jöjjön a felsorolás, azon foglalkozások (a teljesség igénye nélkül), melyek általam ismert képviselői bizony szívesen viszik néha táncba Mariskát:
  Autószerelő, fogorvos, pincér, fodrász, ápolónő, tanár, rendőr, taxis, ügyvéd, bolti eladó, ügyész, asztalos, kurva, marketing manager, és még sorolhatnám egy darabig. Sokan tudnák kibővíteni ezt a felsorolást a saját ismerőseik köréből, és remélem meg is teszik.
  Mert nagyon sokan füveznek, de ezt a kívülállók nem is sejtik. Mi, az érintettek viszont tudjuk egymásról.
  A törvényi szabályozásnak köszönhetően nekünk marad egyenlőre az összekacsintás, a legalizálást ellenzőknek meg az előítélet, hogy a marihuána veszélyesebb minden létező dolognál."

  az alábbi cikk a linkre kattintva teljes tejedelmében elolvasható

  http://delta9thc.blog.hu/2008/12/11/tipikus_fuves_szakmak”
 • 23. freeman 2009. január 03. 23:35
  „Az 1960-as evekben is volt az en gyerekkoromban Szegeden kabitoszer!!!

  A Kölcsey u.-ban volt az Uttörö-es Ezermester bolt.
  A Klauzal teren akkor meg "Hordar"-ok üldögeltek, aranyozott szamokkal
  a sapkajukon, elöttük a 2-kerekü hordar fa kocsival, amit huzni kellett!!!

  Nos, akkor maihuana,extasy, lsd, speed ilyesmi ismeretlen volt!!!

  E helyett volt Technokol Rapid!!!
  (folyekony ragaszto tubusban).

  A drogosok akkor nylon-zacskot huztak a fejükra, es a ragasztot szagulgattak.

  De valtoznak az idök!!

  Ma mar minden gyorsabb,kenyelmesebb.
  Sajnos.

  A "Hordar"-ok is eltüntek mar.”
 • 22. nelly. 2009. január 03. 23:18
  „"...drogfogyasztásra utaló tárgyak vagy eszközök ezerféleképpen a gyerekhez kerülhettek..."
  néhány gyerek pont ezt használja ki, hogy jaj, ez a haverjáé, és le van tudva... istenem szülők..kicsit legyetek már talpraesettek, ne vágjon már át a gyereketek.”
 • 21. Laserdance 2009. január 03. 22:10
  „http://i43.tinypic.com/20k2gcw.jpg
  Ez itt egy kép a Kendermag Egyesület elleni tüntetésről. Érdemes elolvasni a plakátokat:) Szóval alapvetően lehet hoyg sok okosabb kébítószer-fogyasztó van mint akik itt tüntettek:) Illetve ez teljesen biztos:)”
 • 20. Laserdance 2009. január 03. 21:58
  „4: és "hogyan kell kábítószerezni"? :D:P
  Nem lehet hogy a gyereked is tolt valami halus cuccot a búrájába mikor ezt mesélte? Szerinted van olyan hülye gyerek aki ezt híreszteli? Nézz kevesebb rémtörténetet, és inkább figyelj oda, a buliktól meg hiába tiltod el, akkor csak jobban akar majd menni...
  De ezen a "büszkén mutogatta hogyan kell kábítószerezni" kijelentésen eldőltem, komolyan feldobta a napomat. Elmehetnél a Blikkbe újságírónak, ott vannak ilyen szalagcímek:) És mit mutatott meg? Hogy hogy kell cigit sodorni vagy hogy hogy kell felszívni a kokaint? :D
  Persze a tanár néninek nem szólt mi?
  Ez nekem elég gyanús, nem tudom ki hogy van vele:)”
 • 19. .suhym. 2009. január 03. 19:59
  „"...kit hívjunk ha a gyerekünk minden hétvégén eljár a jateklubba és bebaszikmintapicsa?..."

  Az a szülő keresse magában a hibát!!!!!!”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kepes, az örök visszatérő

Szinte mindegy, melyik csatornán és mikor kerül adásba a 60. születésnapját ünneplő Kepes András műsora, mert a közönség mindig követi. Tovább olvasom