Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -2°C | 5°C

Kádárnak is tolmácsolt Bánki Veronika

Szeged - Több olasz miniszterelnökkel, a meggyilkolt Aldo Moróval, Craxival, Andreottival és Berlusconival is jó viszonyt ápolt, Kádár Jánost és Antall Józsefet is elkísérte római útjára Bánki Veronika. Kass János özvegyével, a budapesti olasz nagykövetség egykori tolmácsával szerdán 17 órától a városházán Szalay István matematikus, Szeged volt polgármestere beszélget.

Bánki Veronika évtizedeken át a budapesti olasz nagykövetségen dolgozott; miniszterelnököknek, államfőknek is tolmácsolt. Kádár Jánost is elkísérte 1977 júliusában történelminek nevezett olaszországi útjára, amikor a Vatikánban VI. Pál pápával is találkozott.

– Nehéz volt meghívni Rómába és a Vatikánba Kádárt mint a Magyar Szocialista Munkáspárt első titkárát. Ezért Giulio Andreotti miniszterelnök zseniális ötlettel állt elő: Kádár az Elnöki Tanács tagjaként kapott hivatalos meghívót. Így lehetett megoldani, hogy a Ciampino repülőtéren katonai tiszteletadással fogadják. Ezt egy kommunista párt vezetőjével nem lehetett volna megcsinálni – meséli Veronika, aki szerint érdekesek voltak a rendszerváltás előtt az olasz–magyar kapcsolatok.

Bánki Veronika Kádár Jánossal az MTV archív fotóján
Bánki Veronika Kádár János tolmácsaként Velencében a korabeli tévéhíradó felvételén.
Fotó: MTVA

– Úgy építettünk ki partneri viszonyt, hogy közben a két katonai szövetségi rendszerben egymás ellenségei voltunk. A Magyar Néphadseregnek a Varsói Szerződés tagjaként Olaszország felé kellett volna megindulnia, a NATO-tag olaszok pedig bennünket céloztak meg. Különösen 1984-ben, a reagani időkben vált feszültté a hangulat, amikor Bettino Craxi Budapesten tárgyalva bejelentette: a NATO Szicíliában új rakétákat állít hadrendbe Magyarország felé irányítva. Még arra is emlékszem, az olaszok rémülten fogadták, hogy Kádár reggel 10-kor whiskey-vel kínálja őket, miközben ők délelőtt nem szoktak alkoholt inni.

Cossiga a Pál utcában

Amikor Francesco Cossiga olasz köztársasági elnök Budapesten járt, elmesélte, hogy Bokát játszotta, amikor az iskolai színjátszó körben előadták A Pál utcai fiúkat. Annyira megdöbbent, amikor megtudta, hogy a valóságban is létezik Budapesten a Pál utca, hogy Bánki Veronikának el kellett őt kísérnie oda. – Annyira váratlan volt a kérése, hogy a biztonságiak nem tudták előzetesen feltérképezni, ellenőrizni a helyszínt. Vasárnap lezárták az egész Pál utcát, a lakók izgatottan lógtak ki az ablakon, Cossiga pedig könnyes szemmel végigment a Pál utcán. Hál' istennek a füvészkert zárva volt, így nem láthatta, hogy tönkrement.  

Bánki Veronika azt mondja, sohasem írattak alá vele titoktartási fogadalmat; de nem is lett volna rá szükség, mert később már nem emlékezett pontosan arra, amit tolmácsolt, egyszerűen kimosódott a fejéből. Amikor Kádár hagyatékát elárverezték az 1990-es évek elején, mindenki azon röhögött, hogy volt egy rózsafüzér is a kollekcióban. Arra viszont pontosan emlékezett, honnan származik: VI. Pál pápa ajándékozta Kádárnak a nevezetes 1977-es vatikáni találkozójukon.

– A mindig kedves és udvarias Aldo Moróval haláláig leveleztem, csodálattal figyeltem politikai tevékenységét, és teljesen összeomlottam, amikor 1978 májusában meggyilkolták. Őrzöm is a közös fotónkat 1974-ből, a Balatonról. A most 93 éves Giulio Andreottival harminc-negyven éve vagyok jó kapcsolatban. Mindig mondja: ha valami gondom van, írjak neki. Legutóbb januárban kaptam tőle levelet. Számomra nagy megtiszteltetés minden ilyen kapcsolat. Silvio Berlusconival is többször találkoztam, Kass János annak idején küldött neki egy Don Quijote-grafikát is, amely nagyon tetszett neki. Legutóbb tavaly, a leváltása előtt két héttel küldött egy kézzel írt levelet, amelyben viccelődve úgy fogalmazott: „Még élek, és ez kész csoda ilyen körülmények között". Berlusconit roppant szimpatikus embernek tartom, először 1994-ben Budapesten találkoztam vele, amikor egy nemzetközi találkozóra jött, és tárgyalt Horn Gyula miniszterelnökkel is. Meglepődtem, amikor távozóban nevemen szólítva, meghajolva megköszönte a munkám. Nem véletlenül lett a semmiből milliárdos, mindenre odafigyel.

Bánki Veronika
Bánki Veronika
Közjáték a bőrönddel

– Volt egy kis közjáték Kádár 1977-es olaszországi látogatása végén: kértem, hogy az estélyi és a tolmácsoláskor használt ruháimat hadd küldjem haza a küldöttséget szállító kormánygéppel, mert én kinn maradtam nyaralni. Azt a bőröndömet azonban, amelyben a farmerem, a fürdőruháim és a nyári holmijaim voltak, elkeverték, sehol sem találták. Hiába adta ki Kádár az utasítást: „Keressék meg az elvtársnő bőröndjét!" – nem sikerült megtalálni.

A keresés miatt lekéste Kádár az esti tévéhíradót: úgy volt, hogy a kormánygép megérkezését élőben közvetítik Ferihegyről. Amikor később egy kollégám megrótt az eset miatt, azt válaszoltam neki: ők meg tönkretették a nyaralásomat.

Olvasóink írták

 • 9. theseus 2012. szeptember 19. 10:04
  „1. Commander-V2 2012.09.18. 11:13

  Hiába nosztalgiáztok, a valóság az, hogy a Kádár-korszak alatt szakadtunk le úgy a szabad világtól, hogy sok évtized alatt sem tudjuk behozni. Akkor kezdődött az eladósodottság, amit azóta is nyögünk.
  Kádár egy gyilkos volt, akinek a diktatúráját szögesdrót és több százezer szovjet katona biztosította.”
 • 8. Atlasz 2012. szeptember 19. 08:01
  „2. igazságkereső: Gyurcsány monnyon le!”
 • 7. UtólagKapitány 2012. szeptember 19. 07:12
  „Minden sikeres férfi mellett ott áll egy nő.”
 • 6. bánki 2012. szeptember 18. 20:13
  „Kádárnak tényleg kellett tolmács!

  Csermanek János viszonylag jól megtanult magyarul.”
 • 5. Queenmargareth 2012. szeptember 18. 17:52
  „3...és, ha úgy volt?Miért ne tehette volna meg? Te is elmondhatod, hogy unga-bunga volt valamelyik elnökkel?na, ha igen, örülj neki, ha nem ne irigykedj.”
 • 4. Queenmargareth 2012. szeptember 18. 17:19
  „1. Commander-V2 2012.09.18. 11:13 igaz”
 • 3. x 2012. szeptember 18. 13:29
  „"... Berlusconival is jó viszonyt ápolt ..." - Értem, bunga-bunga, látszik a fiatalkori fényképén. LOL”
 • 2. igazságkereső 2012. szeptember 18. 11:18
  „Még mindig eredményesebb és tárgyilagosabb volt az akkori olasz és bármilyen nemzetközi találkozó, mint a gyurcsányi kormányérában! Nem véletlenül ismerte el, hogy "...elkúrtuk, nem kicsit, nagyon!Ilyen böszme kormánya még nem volt a magyar társadalomnak, és majd bele döglöttem, hogy úgy kellett tennem,mintha kormányoztunk volna!...." Ezek után miről szól bármiféle gyurcsányi megmozdulás, nem jött még rá arra senki, hogy ripacskodás, aljas szemfényvesztés amit csinál és asszisztál még mindig ehhez a hű tanácsadója a társadalmat teljesen hülyének néző botox kezelt nőszemély?! Tényleg hitelt adnak még szavaiknak, melyek üresen csengenek?!”
 • 1. Commander-V2 2012. szeptember 18. 11:13
  „Kádár volt a legjobb vezetője Magyarországnak Szent István óta. Nagyon mostoha világpolitikai körülmények között lett államfő, nagyon durva módon konszolidálta az 56-os ellenforradalom utáni hónapokat de az idő Őt igazolta. Azóta sem éri el a magyar ipar és mezőgazdaság a 70-es és 80-as évek termelési szintjét, a mostani jobboldali politikai elit pedig 1 nap alatt többet lop el az ország pénzéből, mint Kádár János egész életében élvezett a közösből.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jövő építőiparáról a Vedresben

A Vedres István Építőipari Tagintézmény "A jövő építőipara" szakmai konferencia keretében bemutató órákat tart 2012. szeptember 28-án. Tovább olvasom