Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 21°C Még több cikk.

Kádliftet kapott ajándékba Ádám

Szeged - A 12 éves, mozgássérült Varga Ádámnak egyedi kádliftet ajándékozott Novák Jenő (64) szegedi feltaláló. A nyugdíjas férfi nemrégiben szabadalmaztatta termékét, amelynek prototípusát szerelhetik majd fel a Varga család házgyári lakásában.
Lapunk segítségével összejött a találkozó a feltaláló Novák Jenő és a Varga szülők között, egy móravárosi társasház második emeleti lakásában. Itt mutatta be a nyugdíjas ezermester működés közben azt a kádliftet, amelyet ő szerkesztett meg. A Magyar Szabadalmi Hivatalnál 2009. február 9-én helyezték oltalom alá a készüléket.

Szerettük volna a 12 éves, második külföldi őssejtbeültetésére váró Varga Ádámot is elhozni, hogy kipróbálhassa a praktikus segédeszközt, de erről le kellett mondanunk: a feltaláló házában ugyanis nincs lift. Az édesapa, Varga István viszont beleült abba a kiforgatható székbe, amelyet a hálózati víz nyomásával emel fel és enged be a kádba szerkezet.

Novák Jenő elmondta: lapunkban régóta figyelemmel kísérte a kisfiú sorsát. Amikor pedig legutóbb arról írtunk, mekkora gondot okoz a szülőknek a megnyúlt, és immáron 53 kilós Ádám fürdetése, megérett benne az elhatározás: a prototípust a családnak ajándékozza.

Varga István kipróbálta a találmányt – középen a feltaláló, Novák Jenő. Fotó: Karnok Csaba
Varga István kipróbálta a találmányt – középen a feltaláló, Novák Jenő.
Fotó: Karnok Csaba

Megindító jelenetnek lehettünk szemtanúi, amint az édesanya, Márkus Tímea sírva köszönte meg a férfi segítségét – még a feltalálónak is könnyek szöktek a szemébe. Novák Jenő odaadott egy fényképet is a kádliftről, amelynek hátára a következőket írta Ádámnak: „Ez a lift nem visz fel magasra, de reméljük, hogy sokat segít majd a teljes gyógyulásodig."

A készüléket Vargáék bármikor elvihetik. István most azon töri a fejét, át kéne alakítani a teljes fürdőszobát, ehhez a mozgássérültek elvben állami támogatást is kaphatnának. Ha a terv nem is sikerül, a parányi fürdőszobában lévő mosógépet mindenképpen a konyhába kell költöztetniük.

Ez a kádlift annyiban különbözik a már forgalomban lévő hasonló szerkezetektől, hogy „kifordítható", az ülésbe a kádon kívül lehet beülni. A mester eddig 3-at készített el a garázsában, sorozatgyártásáról pedig már tárgyal egy céggel. Ha majd bolti forgalomba kerül, az áfás ára 130-150 ezer forint lehet.

Baj van a műtét időpontjával

A Varga Ádám második kölni őssejtkezelését intéző Balogh Csaba, az S. O. S. Alapítvány elnöke a múlt héten közölte a Varga családdal: gond van a 2 hónappal ezelőtt a kölni klinikával rögzített június 16-i műtéti időponttal. Lehet, hogy csak július első felében utazhatnának. Vargáék kétségbeestek, hiszen már lefoglalták tavalyi szállásukat, a MÁV-tól pedig megkapták volna a mikrobuszt, amit most is az édesapa kollégája, Kordás József vezetne. Nem tudják átszervezni a programot. Balogh Csaba a Délmagyarországnak azt nyilatkozta: még próbálkoznak, és a héten megmondják, sikerült-e megtartani az eredeti időpontot. Ha nem, akkor több júliusi időpontot ajánlanak fel a családnak, hogy válasszanak közülük. A csúszás oka az alapítvány vezetője szerint az, hogy az Xcell-Center a Kölnhöz közeli Düsseldorfban új klinikát épített, és a műtéteket már ott végzik el.

Az ezermester

Novák Jenő előbb a dorozsmai Mezőgépnél, későbbi Hódgépnél, utána a Magépnél gépésztechnikusként, épületgépész tervezőként, műszaki becsüsként dolgozott. Legutolsó munkahelye a Szegedi Vas- és Fémipari Szövetkezet. A kádliftet megelőzően egyik találmánya már eljutott a szabadalmaztatásig: ez egy vizes porszívóhoz hasonló szerkezet volt. Már majdnem gyártani kezdték, amikor megjelentek az első külföldi, hasonló elven működő gépek, jóval olcsóbban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bagósok szerint szívás a szegedi cigistop

Szeged - Többen is rágyújtottak tegnap a szegedi tömegközlekedési eszközök megállóiban, pedig június 1-jétől rendelet tiltja a cigarettázást ezeken a helyeken. Tovább olvasom