Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 6°C Még több cikk.

Kakukktojást talált a régész

Ópusztaszer - Perdöntő bizonyítékot talált Törőcsik István régész, történész, néprajzos – nem a föld alatt, pincében vagy hagyatékban, hanem ott, ahol ritkán éri meglepetés a kutatót: egy frissen berendezett kiállításon.
Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark dolgozója a Szer monostor történetét bemutató tárlaton elhelyezett, ST feliratú vörösmárvány-darab előéletét derítette föl. Ez, állítja, nem sírkőtöredék, mint a többi körülötte, hanem egy régen elveszett felirat darabja. A szegedi vár északi kapuja fölött függött, és azt hirdette, hogy II. Lajos uralkodása alatt Zákány István főbíró – azaz Stephanus Saccan – az esztergomi érsek bőkezűségéből fallal keríti be a várost 1524-ben. A tábla a vár bontását követően két alkalommal is bizonyítékul szolgált a város és a királyi kincstár között folyó perekben. A 19. század végén darabjai is eltűntek. – Reizner János, aki ábrázolja a darabjaira tört táblát 1887-ben, kijelenti: ez biztosan hamisítvány, nem lehet 1524-ből való, a per megnyerése érdekében készíthették. Szerintem tévedett – mondja Törőcsik István. Aki érveit – és a szegedi vár kétütemű megépítésével kapcsolatos elméletét – novemberben elő is adta a Múzeumi kutatások Csongrád megyében című rendezvényen. Állítását vitatják, lektora egyetért vele. A szakma majd dönt. Egy biztos: ha a követ tényleg hamisította valaki az 1700-as években, kifinomult ember lehetett, aki jártas volt a reneszánsz kultúrában. Hiszen nemcsak a királyi kincstárt csapta be (kétszer), de a múzeumi régészeket is, akik eddig ezt a töredéket echte középkori darabnak fogadták el.

Törőcsik István novemberben derítette ki, az egyik darab nem sírkő: a szegedi vár kapuja fölött függött. A szerző felvétele
Törőcsik István novemberben derítette ki, az egyik darab nem sírkő: a szegedi vár kapuja fölött függött.
A szerző felvétele
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Járhatatlan a Cickafark utca

Lámpaoszlopokat cserélt ki január közepén az áramszolgáltató több subasai utcában. Tovább olvasom