Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Kalandpark is épül a Laposon

Szeged - Két bérlője is van a Laposnak, az egyik strandot csinál, a másik kalandparkot épít. Egymásról eddig csak lapunkból tudtak.
Két bérleti szerződést is aláírt az Ativizig az eddig elhanyagolt Laposra, így nemcsak strand, hanem kalandpark is épül a területen. Korábban megírtuk, hogy a NOD 2001. Catering Kft. egy öt évre szóló szerződés értelmében strandot létesíthet az egyébként állami tulajdonú területen, és kiderült az is, hogy ezt a Partfürdőt és a mellette lévő szabad strandot üzemeltető Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.-vel közösen képzeli el.

Cikkünk megjelenése után telefonált szerkesztőségünkbe Balatonfüredről Fejes József azzal, hogy ő is szerződött az Ativiziggel. A vízügyi igazgatóság és a Gasztro-Head Kft. szerződése értelmében a Lapos fás területén kalandpark épül úgy, hogy a Belvárosi hídtól számított 120 méter a NOD 2001. Catering Kft.-é (itt lesz fürdő), és utána kezdődik a Fejes József által bérbe vett terület (itt lesz kalandpark egy hektáron).

Füreden már működik a kalandpark. Fotó: a kalandpark honlapja
Füreden már működik a kalandpark. Fotó: a kalandpark honlapja


Strand folyamatban

A NOD 2001. Catering Kft. ügyvezetőjétől, Papp Róberttől, valamint Sódar Istvántól, az IH igazgatójától is érdeklődtünk az együttműködés részleteiről, a meglévő, és az épülő szabad strand nyitásáról. Papp Róbert közölte, hogy nem kíván válaszolni kérdéseinkre. Sódar István e-mailben azt írta: „a szabad strand megnyitását elsősorban a terület szennyvíz-elvezetési problémája, és a Tiszából vett vízminták minősége akadályozta. A fürdőhely-kijelölés folyamatban van, amint a hatósági engedélyek rendelkezésre állnak, a szabad strandot haladéktalanul megnyitom. A Lapos üzemeltetőjével szakmai együttműködésről tárgyaltunk. A látogatók érdekeit szem előtt tartva a két terület üzemeltetője együttműködik, egymást támogatva, és szolgáltatásaikat kiegészítve."

Fejes Józsefnek az országban több helyen – Balatonfüreden és Csopakon – van hasonló létesítménye. Azt mondta, fákat nem fognak kivágni, és nem is károsítják azokat, a drótkötelek és a leállók, amelyekre a játékosok megérkeznek, nem érintkeznek közvetlenül az élő fa törzsével, ráadásul ez utóbbi állítható is, a fa fejlődésének ütemében.
A terület ártér, de ez a bérlő szerint nem jelent gondot, a kötélpálya egy esetleges árvíz után egy hónapos munkával visszaállítható eredeti állapotába. A park egyébként kora tavasztól késő őszig tart majd nyitva. A munkálatok szeptemberben kezdődnek, vagyis jövő szezonra elkészül a 73 millió forintos beruházás, amelyre a bérlő uniós támogatást nyert mintegy 50 millió forint értékben.

– Ritkán járok Szegeden, de akkor nyitott szemmel – válaszolta Fejes József arra a kérdésre, hogy hogyan talált rá a helyszínre, amely szerinte tökéletesen megfelel kalandparknak: a fák magasak, erősek. Érdeklődött a tulajdonos iránt, járt többek között a polgármesteri hivatalban is, és – mint mondta – mindenhol támogatták az ötletét. Végül június végén megkötötte a szerződést a vízügyi igazgatósággal. Azt viszont már lapunkból tudta meg, hogy a Laposon más is építkezik. A két vállalkozás profilja nem üti egymást, bár tény: mindkét helyszínen lesz büfé is. A két bérlő tegnap már tárgyalt egymással.

Szegeden egyébként nem csak Fejes József lát fantáziát a kötélpályában, a Szegedi Vadaspark pályázatot hirdetett meg egy 47 ezer négyzetméteres kalandpark építésére. A pályázatokat július 24-éig nyújthatják be azok a cégek, amelyek felépítenék és üzemeltetnék a létesítményt.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Anmari51 2012. július 15. 17:37
  „Anmari51

  Biztos lát benne az ötletgazda nyertes pályázó lehetőséget nyilatkozta ritkán jár Szegeden de akkor nyitott szemmel szokott közlekedni, ez itt jó lesz. Szerintem meg elég volna a Vadasparkban egy kalnadparkot kialakítani, ott elég nagy területet szántak rá, és Újszegeden van már írta valaki az Ekoparkban. A Tisza parton a kultúrált starndolási lehetőséget kéne biztosítani a laposnál mint korábbi években ingyenesen, vagy nagyon jelképes megfizethető belépődíjért. Cserében legyen tusoló, wc, öltöző és büfé, tisztaság és biztonság.”
 • 20. öregvegyész 2012. július 15. 13:57
  „Állatok! A város belső parti részeit ezek szerint zug-privatizálták! Mossa el őket a nagy árvíz!Ezek beszélnek arról,hogy a Tisza a város főutcája,amikor lassan nem lehet majd a partját megközelíteni.”
 • 19. alfoldi 2012. július 15. 01:29
  „Mi van a partfürdővel?

  Egy hét után már el is ült minden?

  Kell a szegedieknek a partfürdő!

  Ne hagyjuk egy milliárdos játékterepévé válni ezt is!”
 • 18. alfoldi 2012. július 15. 01:27
  „Nem lehetne a Tisza medrét úgy rendezni, hogy fürödni lehessen benne?

  Ez alatt azt értem, hogy a víz alatti rész lassan mélyüljön, és fokozatosan, kiszámíthatóan.

  Nem lehetne az, hogy a víz alatti part ne legyen lépcsős?

  Csonrád mintájára, nem lehetne a szegedi Tisza-partot rendezni?”
 • 17. Zs 2012. július 13. 21:47
  „A füredi sem lehet 6-8 misinél többet érő... :) 73m? ezt is csak a lenyúláspályázatíró-értékelő mutyi + médihekkerek veszik be...”
 • 16. Horthyszobor 2012. július 13. 20:07
  „Komolyan mondom ennyi fantáziátlan vállalkozót... No és ezt még az Európai Unió is támogat... Vicc ez a világ.”
 • 15. Tambitoma 2012. július 13. 20:03
  „73 millió forintos beruházás, amelyre a bérlő uniós támogatást nyert mintegy 50 millió forint értékben.

  vagyis megcsinálja 10 millából! Ez a tiszta üzlet!”
 • 14. Egyolvasó 2012. július 13. 17:44
  „7. davido 2012.07.13. 10:28

  A kérdés, hogy a terület szabadstrand marad-e, tehát fizetés nélkül is be lehet-e majd menni a területre, vagy ezt is körbekerítik, kisajátítják.

  Jézus koporsóját sem őrizték ingyen.”
 • 13. eleonóra 2012. július 13. 16:19
  „A Partfürdő nem éredekel senkit ha már a szennyvíz elvezetés megoldódott? Tavaly nagyon jó volt és sok gyerekes és kisnyugdíjas is meg tudta fizetni a belépőt.”
 • 12. nanemaaa 2012. július 13. 14:46
  „A kalandpálya építése már megkezdődött! Első szakasza a Dugonics tér és környéke. A kíváncsi járókelők már most próbára tehetik képességeiket a változatos kihívásokat felsorakoztató szakaszokon.
  Azon meg azóta nem csodálkozom, hogy a kötélpályák sokasodnak, mióta Kövér lett az OGY elnöke. Alighanem ez a 2014 évi választási kampány "vezérfonala" lesz. Rajta a már ismert felirat: "Kötelet mindenkinek aki nincs velünk!"”
 • 11. Commander-V2 2012. július 13. 13:05
  „6: ez nekem is feltűnt és nem értem az okát. Le kell írni, ki kivel van és miért!”
 • 10. Bendegúz007 2012. július 13. 12:41
  „Én is egy kalandparkot álmodtam ide,nagyon örülök neki hogy megvalósul,és nem csak én láttam benne fantáziát.”
 • 9. anyahajókabinajtóhajtogató 2012. július 13. 11:33
  „Ez mind rendben van, de ezeket már június közepére meg kellett volna csinálni.Úgy tudom az Eko Parkban is van egy kötélpálya.”
 • 8. rózsakert 2012. július 13. 11:00
  „bobpálya kéne...nem ilyen baromságok !”
 • 7. davido 2012. július 13. 10:28
  „A kérdés, hogy a terület szabadstrand marad-e, tehát fizetés nélkül is be lehet-e majd menni a területre, vagy ezt is körbekerítik, kisajátítják.”
 • 6. kowalsky 2012. július 13. 10:16
  „Kár, hogy a DM nem igazán érdeklődik (érdeklődhet, írhat, tájékoztathat) A NOD 2001-ről, sem más egyéb, a tulajdonosi kört és a mögöttük állókat érintő ügyekről.”
 • 5. stunde 2012. július 13. 09:56
  „gondolom marha drága lesz és mivel nem tudod kikerülni nem is lesz értékes már a Lapos strandolni...”
 • 4. Vanek 2012. július 13. 09:55
  „Ezek szerint Szegeden lesz két kötélpálya-kalandpark. Makón már most is van és lesz talán Szentesen is. Megszámoltam, jelenleg 36 kötélpálya van Magyarországon (www.sielok.hu). Kötélpálya-nagyhatalom leszünk, ha már nincsenek hegyeink...”
 • 3. IVY 2012. július 13. 09:53
  „Nagyon helyes. Menjenek is oda jó sokan. (legalább a Sárgán nem ér majd egymásba a f..kuk.)”
 • 2. embör 2012. július 13. 09:39
  „A munkálatok szeptemberben kezdődnek, vagyis jövő szezonra elkészül a 73 millió forintos beruházás, amelyre a bérlő uniós támogatást nyert mintegy 50 millió forint értékben.....és lesz az állatkertnél is és még...:)”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Görkorcsolya: dőlés, rádiusz, sebesség

Július 23. és 28. között Szeged ad otthont az Európa-bajnokságnak. Tovább olvasom