Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Kalandvágyból váltott a radiológus

Radiológus szakvizsgája után Ráskai-Kiss Ákos elhagyta az orvosi pályát. A kalandvágy miatt azonban négy éve visszaváltott: a szegedi orvos egy svéd kórházba ment dolgozni. Most hazajött, és innen jár Skandináviába helyettesíteni.
Ráskai-Kiss Ákos: Nem terveztem, hogy örökre külföldön maradok. Fotó: Karnok Csaba
Ráskai-Kiss Ákos Szegeden végzett radiológusként, tíz éve szakvizsgázott, majd – végigtekintve az anyagi és a karrierlehetőségeket – rögtön más pályára állt. Végigjárta a szamárlétrát egy gyógyszercég középvezetői íróasztaláig, végül már naponta ingázott Pestre. Családjával azonban nem akartak a fővárosban élni, az ingázás pedig fárasztónak bizonyult és az irodai munkát is megunta. Orvosnak továbbra sem akart visszamenni az alacsony fizetések miatt. Most mégis diagnosztikai munkát végez.

SMS-ben jelentkezett

– Épp kapóra jött nekem négy éve, hogy a norvég állam szakorvosokat keresett. A kalandvágy is hajtott és a kereset is ígéretesnek látszott. SMS-ben jelentkeztem, mire néhány nap múlva svédországi ajánlat érkezett – emlékezett akkori nagy meglepetésére Ráskai-Kiss Ákos. Másfél hónap leforgása alatt huszadmagával meghallgatták a svéd kórházak vezetői, beszéltették angolul, kivitték két ottani kórházba körülnézni, aztán orruk alá dugtak egy szerződést.

A jelentkezők tízhetes intenzív nyelvtanfolyamot végeztek, aztán következett a mélyvíz. A radiológusnak nem kellett sokat beszélni, de a vizsgálatok elvégzésekor és a leletek leírásához feltétlenül szüksége volt a nyelvre. A svéd páciensek ráadásul sokkal több tájékoztatást és törődést várnak el – hangsúlyozta a doktor. Nem volt perfekt svéd, de a szakkifejezésekkel és némi segítséggel jól boldogult. Pár héten belül bizonyította a rátermettségét.

Nem kolbász a kerítés

A szegedi és a hazai orvosképzés erős, dicsérik is a magyar szakembereket. Csak a felszereltség jobb Svédországban. Az orvosi ellátottság ugyanakkor rosszabb, mint itthon: sokkal kevesebb orvos jut ugyanannyi emberre, és hiába állnak rendelkezésre kiváló műszerek, ha csupán egyetlen műszakban működnek; egy-egy tervezett műtétre hosszú ideig kell várni.

– Látszott, hogy szükség van ránk. Korszerűen felszerelt közepes városi kórházba kerültem – magyarázta. – Nem lévén uniós tagország, a magyar orvosok akkoriban három évig külön engedéllyel utazhattak ki. Tavaly óta azonban az uniós szabályok vonatkoznak ránk, vagyis különbözeti vizsga és diplomahonosítás nélkül három év alatt eljuthattam addig, hogy hivatalos helyettesítő orvos lehetek Norvégiában és Svédországban – úgy nevezett „stafétában". Akkori kezdőcsapatunkból jó néhányan kint gyógyítanak még, de én nem akartam hosszú időre elkötelezni magam.

A svédek kivándorolnak

És hol vannak a svéd orvosok? Ők az itthoniakhoz hasonlóan a nagyvárosokba törekszenek, vagy az Egyesült Államokba és Angliába vándorolnak. A vidéki kórházakban pedig kényelmes egyműszakos munkatempót teljesítenek az orvosok. Ez csábító a külföldi szakemberek számára: Ráskai-Kiss Ákosnak tehát időről időre hasonlóan bevándorló spanyol, horvát, lengyel, orosz és német kollégái lettek. Ő viszont augusztusban végleg hazaköltözött. Úgy tervezi, kéthavonta két-három hetet vállal svéd és norvég kórházakban. Majd körbenéz a hazai lehetőségek között is a környező megyékben, ahol szükség lehet a tapasztalataira.

– Nehéz barátkozni, pedig a svédek megszokták a bevándorlókat, náluk minden kilencedik lakos külföldi. Feltűnt viszont, hogy fiatalabbaknak tűnnek a koruknál és egészségesebbek nálunk. Talán a hideg konzervál – mosolyodott el az európai stafétában szolgáló orvos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százezret kaptak Karcsikáért

Százezer forintért segített kicsempészni az országból Mehmet Tüysüz Karcsikát a székesfehérvári… Tovább olvasom