Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Kalmár beszámolt a Kalmár-jelentésről

Szeged - A román delegáció nemmel szavazott az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében a kisebbségek helyzetéről szóló Kalmár-jelentésre. Az ukrajnai küldöttséget vezető román – azaz hazájában kisebbségben élő – politikus viszont a jelenlévők nagy többségével együtt támogatta – hangzott el pénteken a megyeházán.
A kormány által fontos diplomáciai sikerként értékelt döntés hátteréről a jelentést tevő Kalmár Ferenc szegedi országgyűlési képviselő számolt be a megyei közgyűlésnek. A dokumentum javaslatokat is megfogalmaz az országok számára azzal kapcsolatban, milyen példákat követve érdemes a kollektív jogoknak érvényt szerezni. A román félnek azért nem tetszett a jelentés, mert az autonómiáról is szól. Az Európa Tanács csak ajánlásokat fogalmaz meg, ám ezeket a tagok tiszteletben szokták tartani, jó néhány a magyar–román alapszerződésbe is beépült.

A Csongrád megyei tűzoltók átlagéletkora 37 év, a létszám teljes, nincs üres álláshely, tavaly 275 millió forintot fordíthattak technikai fejlesztésre, már drónjuk is van, amelyet fölengedve erdőtüzek kiterjedéséről, egy autópályán a torlódás hosszáról vagy egy panelházban a felső emeleteken terjedő tűzről is felvételeket tudnak készíteni – számolt be a közgyűlésnek Szatmári Imre tűzoltó ezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője.

Újabb lapokkal gyarapodott, de még nyitott Csongrád Megye Értéktára, mert nem minden helyi önkormányzattól érkezett ajánlás. A helyi kulturális örökség értékeit – ilyen például a szegedi papucs, a makói hagyma, a hízott libából készült étel – egybegyűjtő dosszié bővítését Tóth Péter(Jobbik) középiskolások számára kiírt pályázattal képzeli el.
Dobák Lászlóné, Orbán Imre és Magyar Anna (Fidesz) elnök hozzászólásai nyomán kiderült, az önkormányzat tizenöt közösségi rendezvényen fogja népszerűsíteni értéktárát. A közgyűlés zárt ülésen döntött arról, hogy Csongrád Megye Közoktatásáért Díjjal ismeri el Csonka Attiláné és Kiss Istvánné Kúthy Enikő munkáját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ukrajna: Oroszország és az USA háborúja

Az ukrán válság napról-napra súlyosbodik, sokan már a harmadik világháború kirobbanásától félnek. Tovább olvasom