Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Kalózok és illuzionisták az újszegedi ligetben

Szeged - A Popeye felhőtlen családi szórakozást, az egyfelvonásos operák színháztörténeti jelentőségű zenei csemegét ígérnek Újszegeden.
„Zenés hajózás" nyitja az Újszegedi PORT.hu Színpad színházi előadásainak sorát a ligetben augusztus 5-én és 6-án. A népszerű mesehős, Popeye történetét feldolgozó, felhőtlen családi szórakozásnak ígérkező mesejáték főszerepében nem kisebb sztárokat láthatnak kicsik és nagyok, mint Ganxsta Zolee-t – ő a gonosz kalózt, Blutó kapitányt alakítja – és a Nagy Duett show-ban győztes énekes-színésznőt, Trokán Nórát, aki Popeye szerelmét, Olíviát formálja meg. A spenótzabáló hős bőrébe Kiss Zoltán bújik.

Jelenet a Popeye című előadásból – középen Ganxsta Zolee a gonosz kalóz, Blutó kapitány szerepében.
Jelenet a Popeye című előadásból – középen Ganxsta Zolee a gonosz kalóz, Blutó kapitány szerepében.

A kecskeméti Katona József Színház vendégjátéka Réczei Tamás rendezésében hatalmas sikernek örvend a bemutató óta, gyerekek százai fogadják tombolva a megelevenedett rajzfilmhősöket a színpompás jelmezek és izgalmas kalózhangulatot teremtő díszletek között. A darab zenéjét Pierrot és Ganxsta írta, a dalszövegek a rekeszizmokat sem kímélik.

Hundertwasser a REÖK-ben

Mától látogatható a REÖK négy új kiállítása, amelyek között egy nemzetközi szenzáció is van, a Hundertwasser-tárlat. A zseniális osztrák művész színpompás alkotásai mellett kortárs magyar és távol-keleti művekkel, Buday György grafikáival és színházi fotókkal ismerkedhetnek a látogatók. Részletek: reok.hu.

A komolyabb műfajt két egyfelvonásos opera képviseli majd Újszegeden, augusztus 12-én és 13-án. Puccini Gianni Schicchije után Vajda János Mario és a varázsló című művét láthatják a nézők a Kolozsvári Magyar Opera vendégjátékaként. Mindkét darabot Selmeczi György vezényli, aki kiemelte: több szempontból is szenzációs esemény a kolozsváriak fellépése Szegeden.

„A két város mindig is szoros kulturális kapcsolatban volt, ám több éve nem jártak Szegeden a kolozsváriak. Az előadások színháztörténeti jelentőségű rendezések rekonstrukciói."

A Gianni Schicchit a karmester az operatörténet egyik legfontosabb vígoperájaként jellemzi, amely briliáns szituációkat fogalmaz zenébe. Ebből a különleges bájú történetből, amely Dante Isteni színjátéka alapján íródott, nem hiányzik a reneszánsz bővérűség. A pergő komédia egy dúsgazdag firenzei polgár hagyatékának furfangos elosztásáról szól.
A klasszikus zenés mű után Vajda János kortárs zeneszerző Thomas Mann-átiratával a szürrealitás is megérkezik az újszegedi színpadra. Az illuzionista Cipollát a nemzetközileg elismert operaénekes, Kovács István alakítja.

(x)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra is megéri sodorni

Elhalasztotta a kormány a dohánytermékek három lépésben tervezett, 7-28 százalékos jövedéki adójának emelését. Tovább olvasom