Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Kálvária-domb nő az egykori benzinkút helyén

Szeged - Két évet kellett várni a szegedi önkormányzat és az OMV egyezségére a Kálvária téren lebontott benzinkút helyéről. Most megállapodtak: az olajcég rehabilitálja a területét, és visszaadja a városnak.
Derékig ér a gaztenger a Kálvária tér hamburgeres felőli oldalán. A háromhektáros közpark többi része rendezett; a játszótér és a labdapálya, valamint a parkoló felőli díszszegélyek évről évre szépülnek apránként – Lauer Istvánnak, a körzet önkormányzati képviselőjének keretéből.

A Kálvária tér egésze viszont hosszú évek óta vár egységes rendezésre. Amíg azonban két gazda osztozik rajta – a töltőállomás helyét az OMV bérli, a többi önkormányzati – nem pályázhat vele a város.

A tervek „ugrásra készen" várják a megvalósítást, és ezt a polgármester 2006-os választási kampányban a kiemelten fontos beruházások között fel is sorolta. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől (NFÜ) 300-400 milliós támogatás kellene arra, hogy a Kálvária térből Szeged második legnagyobb parkja újjászülethessen.

Az újszegedi Liget után itt alakítják ki a város második legnagyobb közparkját. Fotó: Miskolczi Róbert
Az újszegedi Liget után itt alakítják ki a város második legnagyobb közparkját.
Fotó: Miskolczi Róbert

Több mint másfél éve hivatalosan is tiszta az egykori benzinkút földje, és kész Boldog Mária kert- és tájépítész nagyszabású terve a százötven éves köztér rehabilitációjára. A presztízsberuházást a bérlő olajtársaság időhúzása akadályozta az elmúlt hónapokban. Érdeklődtünk, de nem tudtuk meg, miért.

Az olvasó szava

csonakos: "A kápolnát is visszaépítik ugye? Mert az is volt valamikor ott! Megérdemelné az a tér, régi szépségében álljon ismét!"

A benzinkút helyén nincs más dolga az OMV Hungária Kft.-nek, mint visszarendezni az eredeti állapotába, és hivatalosan visszaadni az önkormányzatnak. A tereprendezés annyit jelent, hogy megközelítőleg 30-40 millió forintért közel ezer köbméter termőföldet kell behordatni. Ebből az egykor ott magasodó Kálvária-dombot kell visszaépíteni és befüvesíteni. Erre vár az önkormányzat két éve.

Lauer Istvántól megtudtuk: a napokban megszületett a megállapodás, az olajtársaság helyreállíttatja a területet. Az OMV képviselője vállalta, hogy e hét végéig döntenek arról, hogy a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-t vagy egy másik szegedi céget bíznak meg. A „dombépítés" őszre elkészülhet, akkor a bérlő hivatalosan átadhatja a városnak. Az önkormányzat onnantól egységes területként kezelheti a Kálvária teret, és pályázhat vele az NFÜ-höz. 2010-re végre megszépülhet a tér.

Az OMV amúgy jól fizető bérlője a városnak, pontosan utalja a bérleti díjat, sőt a bírságokat is. Megbüntette ugyanis a város a parlagfű miatt és a szabálytalan bontásért is.

Hat év alatt írtuk

2003. november 6.: Az OMV döntött, bezáratja a Kálvária téri benzinkútját, a bérelt területet minél hamarabb visszaadnák a városnak. 2004. november 3.: Bontják a töltőállomást, 1-2 év kármentesítésre lesz szükség a vegyi anyagok eltávolítása után. A helyén zöld terület lesz és jelképesen jelölik az egykori kápolna helyét. 2005. július 6.: Folyik a kármentesítés, augusztusra konkrét terveket kell letenni az asztalra. A rehabilitáció 2006 végére fejeződhet be. 2007. január 7.: Elkészült a kármentesítés, tavasszal épülhet a Szent Kereszt-kápolna kálváriadombja a jelképes stációkkal. 2008. január 27.: Még nem adta még vissza a területet az OMV, azt nyilatkozták, „haladéktalanul felveszik a kapcsolatot az önkormányzattal".

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. SP 2008. június 13. 19:44
  „T. nemecsekerno_007 2008.06.13 16:27!
  1-2 vulkán kitöréssel az ózonszféra áteresztése lecsökken és hideg is lehet.
  Az agymenek is csak kerülgetik a globális felmelegedést.
  Én a témát inkább abból az irányból közelíteném meg, hogy kell -e Kálvária domb egyáltalán most, ilyen áron.
  A rekonstrukció, vallási indittatás gondolata szép dolog, dicséretes. De én úgy érzem, ha már dombozgatunk sok sok pénzért egy építész vágyálma miatt, az nem jó. Sokkal jobb a játszódomb a gyerekeknek fillérekért.”
 • 25. nemecsekerno_007 2008. június 13. 16:27
  „SP

  (műjég, mühó etc...)
  Ezekről tudok, de biztos ez az amire leginkább szükségünk van? Persze meg lehet oldani mindent, itt nyílán a "miért"-eken van a hangsúly.
  Nem kötözködésből mondom egyébként.

  Globális felmelegedés.

  A földtörténet során nagyon sok felmelegedő és lehülő ciklus volt, sok elmélet van de ha jó emlékszem a Föld pályaelemeinek változása okozza. Csak az utóbbi 100 évben ez nagyon felgyorsult. :(

  Mostanában már elfogadottnak tekinthető az a tézis, hogy az antropogén hatás igen jelentős ebben. (Már a szakemberek részéről)

  Nem kell ijesztgetni, de energia-, ivóvíz- v. élelmiszerválság kialakulása pár éven belül valószínűsíthető.
  A globális klímaváltozás csak egy a problémák közül. :)”
 • 24. SP 2008. június 12. 13:51
  „nemecsekerno_007
  Phil Chapman geofizikus, aki az első ausztrál űrhajósként repülhetett a NASA-val, úgy fogalmazott, feltehetően a napfoltok hiányának köszönhető, hogy az elmúlt év során mintegy 0,7 Celsius-fokkal csökkent a Föld átlaghőmérséklete.

  ,,Ez az eddigi leggyorsabb ilyen jellegű hőmérséklet-változás, legalábbis azt az időszakot tekintve, amelyre vonatkozóan már vannak feljegyzéseink" - magyarázta a szakember a The Australian című lapban. ,,Ezzel körülbelül az 1930-as évek szintjét értük el."

  A kutatók szerint ha újabb mini-jégkorszak jön, az hirtelen fog bekövetkezni.”
 • 23. SP 2008. június 12. 13:12
  „nemecsekerno_007 2008.06.12 10:47
  Ahogy van műjég, úgy van műhó is. Van hó nélküli sípálya. Az Emirátusban 54C ban sípálya. stb. Idén is volt -10, -15C . Én nem költenék ilyen sokat a Kálvária dombra.
  A stáciokat ábrázoló alkotásokat nemis merik kitenni a vandálok miatt. Akkor a domb mégis csak jobb lenne a gyerekeknek.”
 • 22. nemecsekerno_007 2008. június 12. 10:47
  „SP

  A téli havat szép óvatosan el lehet felejteni, fôleg itt a déli országrészben. Nem lesz itt szánkózás :)

  Global warming

  Örülhetünk ha nyaranta nem vezetnek be túl s?r?n vízkorlátozást Szegeden. Ez a való világ :) Sajnos.”
 • 21. SP 2008. június 12. 10:15
  „Kálvária domb biztos szép lesz, de hasznos is? Az építész asszony álomképe nem olcsó mulatság.
  Szánkozó domb viszont kellene több is, hasznos lenne, mert az alföldön a gyerekek nem tudnak hol szánkázni.
  Sok szülő a téli síparadicsomokba nem tudja gyermekét elutaztatni. Ha már hegy nincs, domb legyen elég. Építkezésekböl kitermelt föld, Tisza kotrás stb.stb. ingyen anyagot biztosítana.”
 • 20. vadmacs78 2008. június 12. 09:07
  „JOY!

  Talán neked kellene elolvasni még 1x a cikket és az én irományomat!
  23 éve élek a térnél és nem mondható semmi nagy változás azóta.
  Sőt a benzinkúton is dolgoztam 6 évig. Szóval a cikk és a kép nem passzol! Ilyen erővel a ligetről is készíthettek volna képet.”
 • 19. k 2008. június 11. 20:46
  „JOY figyelj már miről szól a cikk az ÖMV benzinkútról azt valahogy mégis a a foci pályát sikerült lefényképezni. Ráadásul nem is egy hozzászoló írja azt!! Ez a kép az MTV regionális székház tetejéről készült. Le lehetett volna menni azt ott is lehetett volna csinálni képet a bejárónál. Lassan már pad sincsen ezen a részén a parknak ami a képen látható. Amarébb még van!!
  Vigyázz miket írsz, milyen módban megértetük egymást!!”
 • 18. geza 2008. június 11. 16:29
  „A tér amortizációjához hozzájárul nagyban a környező iskolák, Déri Móra.stb diákjai is.
  Illetve a környékbeli alkoholisták, kb 6-8 an vannak, már reggel részegek, ott alszanak a padokon.
  Sok fiatal megy füvet szívni ki a térre estefele, a mászókán elbújva, illetve piálni.
  Azon kívül sok eb tulajdonos ide viszi ki a kutyáját sz...ni, persze a maradék marad. Saját szemmel láttam, megáll az egyén a tér szélén, kocsival, ajtó kinyit, kutya kienged, ő meg cigaretta, majd kutya intézte a dolgát, kocsba be és elhajtanak.
  Tehát én nem gondolom hogy a környékben lakók tennék tönkre a teret. Bár szerencsére annyira nincs sok minden tönkretennivaló.
  (Hollandiában olyan parkban voltam, kerités vesz körbe, rendes járőrökkel, és este 10 kor bezárják. Lehet hogy itt is ez kellene)”
 • 17. joy 2008. június 11. 16:01
  „[16].vadmacs78.
  Olvd el még1* a cikket, és rájöhetsz, hogy pontosan azt írta le a szerző, amiket te is!
  Sőt arra is rájöhetsz a cikkből, mi az oka!!!

  Ne várjátok el már 1-etlen fotótól, hogy minden kócos fűszálat be tudjon mutatni!
  Az a kép jó, nekem, mint fotó nagyon tetszik!
  Annak ellenére, hogy a halszemobjektívet, és képeit nem sorolom kedvenc játéxereim közé.
  :o)

  Ez a tér is pont olyan, mint bárhol a hasonló közterület: amilyenek a közelben lakók!
  Látható Szegeden ütött-kopott, de patikatiszta, szépen karbantartott-virágos, de lerombolt, összeszemetelt is.
  Tudod, azt amit magunk megtehetünk, meg kellene tennünk -épített környezetünk megóvását- ne másoktól várjuk el!
  Biztos vagyok benne, hogy egyetlen városházi dolgozó, vagy képviselő nem jár oda bagózni, piálni, kupakolni, játszóteret rongálni!
  Ezt csak a környéken lakók teszik.
  Anno én is játszottam a kápolna-rom ban-nál, dobáltuk hulló tégláit, míg el nem zavart egy arra tévedt -mert rajcsúrozásunkat nehezen tűrő vén trotty kihívta- rendőr.”
 • 16. vadmacs78 2008. június 11. 12:52
  „Kedves joy!

  Pont a lényeg nincs rajta, hogy milyen nyakig érő gaz van ott!!! Minden nap ott járok át. A hajléktalanoktól és dolgaikkal tele a tér környéke. Nem egyszer láttuk már hogy amikor tele gyerekekkel a tér, ők éppen akkor végzik kisebb nagyobb dolgaikat a közeli bokorban. Remek látvány!
  Sztem a tér nincs olyan remek állapotban mint ahogy azt a cikkben leírják".... évről évre szépülnek apránként..." - hát nagyon apránként. Odaraktak egy két új játékot, amit a közeli iskolák kamaszai rendre tönkre tesznek. Magán a játszótéren katasztrófális kosz, mocsok és szemét van. Csikkek, piásdobozok, óvszer(használt). A kavicságy is fogyóban van már igencsak, mert a hintára a gyerekek már alig bírnak egymaguk felszállni. A régi hinták közül sok szinte használhatatlan és balesetveszélyes. Többször kértük és jeleztük az illetékesek felé, legyen egy olyan zárható játszótér mint a Retek utcai.
  A téren a fű már megint jó lábszárig ér. Ha levágják legalább látom mibe lépek, kutyagumiba vagy emberi ürülékbe. És ezek között játszanak a gyerekeink!”
 • 15. joy 2008. június 11. 12:36
  „din K!
  Szted a kép bal felső sarka nincs rajta?

  Kár ilyen módon magadból bohócot csinálni.
  :o)))”
 • 14. joy 2008. június 11. 12:32
  „Csa kötekedőnek!!!
  Minden más rendes SZEGED polgár jól tudja:

  http://www.ujpalyan.hu/?option=com_content&task=view&id=54&Itemid=66#a3


  wowiwa:
  300-400 milla egy dombért dombot építeni még mindig pozitívabb cselekedet, mint 10 milliárd egy gödörért”
 • 13. zimezum 2008. június 11. 11:25
  „+1 a a megfelelő helyre”
 • 12. zimezum 2008. június 11. 11:24
  „.... és a villamosnak is csúny,rozsdás a teteje.”
 • 11. k 2008. június 11. 11:15
  „De milyen jó lenne ha a kedves újságíró azt fényképezné le ami a cikk címét takarja. Mert ez vhogy nem az ÖMV helye ember az a bokor sortól balra van a fényképen.Már szinte a kép bal felső sarkában. Jó lenne ha ki javítanák, vagy adjanak neki más címet!!
  Ennyi”
 • 10. trancs 2008. június 11. 10:53
  „A Kálvária téri hamburgerest mi a fa**szért nem bontják már le? Sashegyi elintézte?

  Semmi keresnivalója egy ilyen WC-nek a téren!!!”
 • 9. nemecsekerno_007 2008. június 11. 10:23
  „Csinos, nagyon csinos.

  Biztos szép lesz, meg minden nincs is vele bajom. Viszont valami ilyen hírt már nagyon várok.

  - A BMW AG motorösszeszerelô üzemet létesít Szegeden, ezen kívül egy fejlesztôrészleget is a városba telepít ahol a M szériás típusok futóm?vét és váltóm?vét fejlesztik

  vagy.

  - Az Airbus konzorcium javító és karbantartó részleget létesít Szegeden és a SZTE-vel közösen egy szoftverfejlesztô központot is létrehoz.

  Na meg ilyenek. Ennek azé lehetne örülni.
  :)
  Ha nem lesznek ilyenek pár éven belül, akkor marad a cifra nyomorúság :(”
 • 8. ZsoltiaBéka 2008. június 11. 09:55
  „"Kedves" kötekedő: ha megnéznéd az szkt ujpalyan cimű tervezetét www.ujpalyan.hu akkor látnád, hogy majd két sin pár lesz kialakitva a kálvárián és a Te elképzeléseidnek megfelelően füves lesz az ugy mint majd a Rókusi krton áthaladó villamos pálya is ... figyelmedbe ajánlom a honlapot!!! Üdv :)”
 • 7. geza 2008. június 11. 08:56
  „Én ott lakom.
  Az előző ciklusban is megígérték hogy lesz rekonstrukció, aztán a választások évében lett egy játszótér. Nemsokára megint választás, legalább történik vmi.
  Állítólag a teret olyasmire akarják megcsinálni mint a Stefániát.
  Az tény hogy a sok hajléktalanokat és az ott füvező "diákokat" el kellene zavarni.
  Sajnos sok eb tudlajdonos is oda viszi sz--tni a kutyát, és tisztelet a kivételnek össze se szedik, pedig elég sok fiatal család jár ki a gyerekeikkel játszani
  A villamosra is van igéret, bár inkább ezt kellene megcsinálni mint a klinikához bevinni az autóbuszt.
  De összeségében örülök neki ha kész lesz egyszer
  A kápolna olvasatában én azt hallottam hogy egy kereszt lesz a domb tetején.....”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizessen a szülő, ha firkál a gyerek

Szeged - Másfél milliárd forintba kerülne Szeged firkamentesítése. Botka László polgármester… Tovább olvasom