Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 2°C Még több cikk.

Kálvária tér: nincs jó megoldás a hajléktalanokra

Szeged - Egyelőre marad a gyakori takarítás, nincs más megoldás a Kálvária téri áldatlan állapotokra. Hajléktalanok ellen hasztalan a lakossági fórum és a járőrözés.
A Kálvária tér környékén élő szülők kérték számon az illetékeseket október 17-i lapunkban olvasói levélben, hogy a Kálvária téri játszótéren és a közparkban áldatlan állapotok uralkodnak. Megdöbbenve tapasztalták, hogy a kisvonat mellett emberi ürülék, széttépett alsónemű darabjai hevertek. Korábban egy feltehetőleg ittas hajléktalan aludt a játékvonatban. Ugyancsak felháborítja őket, hogy többen a parkban végzik el a dolgukat, sok a szétdobált üveg, cigarettacsikk. Panaszkodnak a kutyásokra is, akik a szomszédos focipályáról póráz és szájkosár nélkül sétáltatják állataikat a téren játszó gyerekek közvetlen közelében. Úgy látják, a Kálvária téri játszóteret érdemesebb inkább elkerülni.

Nincs sok kedve használni a játszóteret a Kálvária tér környéki gyermekes családoknak .Fotó: Schmidt Andrea
Nincs sok kedve használni a játszóteret a Kálvária tér környéki gyermekes családoknak.
Fotó: Schmidt Andrea

Erőn felül dolgoznak

Bókáné Bodó Zsuzsanna, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. belvárosi részlegvezetője elmondta: megfeszített erővel igyekeznek megbirkózni a játszóterek rongálásival és a nem rendeltetésszerű használat nyomaival. Az éjjeli italozók, dohányzók, hajléktalanok, felelőtlen kutyatulajdonosok és mások jogszabálysértése alapvető hatósági megoldást kíván, ebben a társaság tehetetlen.
 
Megnéztük a teret az egyik délelőtt. Némi papírszemetet lehetett felfedezni, különben példás rend uralkodott, a parkban is. Késő délután azonban mintha nem is ugyanazon a téren jártunk volna. A környékbeli iskolákból láttunk kinn fiatalokat, az időseket gondozó intézmények lakói és látogatói, családok időztek a zöldben. Még később fiatalok és hajléktalanok ültek a padokon. Az egész napi használat nyomai ekkor látszottak csak igazán.

Rogács Józsefné kétéves unokáját hozza rendszeresen a játszótérre. Délután a kutyájával sétál a parkban. Úgy látja, a szegedi környezetgazdálkodás takarítói sziszifuszi munkát végeznek. Minden reggel rendet vágnak a Kálvária téren, kiürítik a szemeteseket. Másnap reggelre viszont megint úgy néz ki a környék, mintha hozzá sem nyúltak volna. Ételmaradék, ürülék és rengeteg szemét ékteleníti a területet, a kukák csordultig telnek szeméttel. Hétvégén még a hétköznapinál is rosszabb a helyzet, akkor nem jön a takarítóbrigád, ott marad a szenny. Az asszony úgy fogalmazott, annyiféle látogató megfér a téren, csak rajtuk múlik, mennyi mocskot hagynak maguk után.

Marad a takarítás
Nógrádi Tibornak, a térrel határos móravárosi körzet fideszes önkormányzati képviselőjének szívügye a terület. Segítséget ajánl a „szomszédvárat" képviselő Ménesi Imrének: tartsanak lakossági fórumot az ügyben. A szocialista honatya szerint lehet itt fórum, de igazi megoldást nem tud. A cigiző, szemetelő fiatalokra a rendőrök, közterület-felügyelők, városőrök rászólnak. Nagyobb a baj viszont a hajléktalanokkal, márpedig a Kálvária sugárút a Bajai úti szálló lakóinak a főcsapása jövet-menet. Az első lehetőség a tér, ahol találkoznak, pihennek, esznek, isznak. Többször figyelmeztették már őket, hogy ne a játszótéren telepedjenek le, és hagyjanak rendet maguk után, mégsem változott a helyzet. Hiába szankcionálnák őket. Marad a mindennapos takarítás, amíg annyira helyreállítják a teret kápolnástul, hogy a tisztasága zavarba ejtse a szemetelőket, és befejezzék a mocskolást. De az több száz millióba kerülne, pályázat pedig nincs hozzá.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. C6H12O6 2012. november 10. 18:05
  „Anya57. Budapest is teljesen telítve van túlképzett hajléktalanokkal mostanság. Általában minden második reggel úgy kell lemenni a legtöbb aluljáróba, hogy besz...rt, beh...zott hajléktalanokkal teli lépcsőt kell kerülgetni. Az emberi kultúra ezen kiemelkedő példányait még évi sok száz millióért el is tartják a fővárosi kerületek, köztük a sokat próbált nyolcadik. Sokuknak mikor munkát ajánlottak azt a választ adták, hogy az idén már nem érnek rá dolgozni.”
 • 24. akire46 2012. november 08. 10:21
  „En személy szerint azt tartom felháborítónak hogy mindig mindenre van pénz, meg pályázat , de a gyerekekre a legutólsó helyen..... -a kedves illetékes elv. a kérdésre hogy be lehetne e keríteni a játszó teret, ? azt válaszolta , - " azt hiszi a kerítés visszatartja a hajléktalanokat, és a rongáló fiatalokat? " erre mit lehet mondani?
  NO COMMENT!!
  ha meg annyira szívügy akkor meglehetne azt fórum nélkül is oldani, a probléma adott, csak a baj az hogy túl macerás és így már nem is annyira szívügy. - igazából van egy jó mondás : nincs lehetetlenség , csak tehetetlenség!!!!
  Amúgy meg épüla régi sancertavaknál, az új azabadidőpark...... na ennyit a szívügyről.
  Szeged másik legszebb tere az enyészeté lesz!!!!!”
 • 23. anya57 2012. november 07. 20:00
  „Semmit nem kívánok az itt írogatóknak csak szünjön meg a munka helye és ne tudjon fizetni ,vizet, gázt stb, rögtön hajléktalan lesz még DIPLOMÁVAL is .Sajnos vannak emberek akiket azért nem vesznek fel sehova mert már annyi iskolája van ,hogy ha elmegy egy interjúra meg látják a sok bizonyítványt már nem kell mert túl képzet !!!!!!!És igy szaporodik a hajléktalanok létszáma !!!!!”
 • 22. papasmamas 2012. november 06. 18:00
  „... röhej, hogy nem tudnak a hajléktalanokkal mit kezdeni....”
 • 21. DMagóg 2012. november 06. 10:03
  „14.Apátfalvi** 2012.11.05. 22:57: "Ezeket a nyomorult hajléktalanokat kellene már pofánvágni, ..."
  Meg, Téged!”
 • 20. immi74 2012. november 06. 06:11
  „Ha jól emlékszem,.. ígértek egy modern tiszta játszóteret, vagy pihenő park jellegű terek az árkád építésénél a Boross József és a Zoltán utca találkozásánál.! Ez nem jött össze az ott lévő ingatlan tulajdonosával nem tudott meg egyezni az árkádépíttetője./ nagyot akart kaszálni az ingatlan tulajdonosának ügyvédje szerintem, mert horribilis összeget akartak kérni azért a tulajdon részért..../ Na de ,.. akkor abból az összegből , amit az ott majdnem létrehozott játszótérre szánt pénzből, illetve Szeged város EU-s pályázati pénzből /amit lehet erre a célra fordítani/ közösen, a Kálvária térre megépítenének egy EU szabványnak megfelelő Bekeríttet/sok helyen van ilyen/ játszóteret. És onnan kilehet tiltani a nem odavaló személyeket, stb..! És a teret is fellehetne kicsit javítani. és igenis a közterület felügyelők a sok lógás helyett , végezzék a munkalyukat!!! De ha a adózó rendes állampolgár kirak a háza elé egy pár vödör építőanyagot mert valamit csinál ,akkor egyből ott vannak és büntetnek.”
 • 19. nobody13 2012. november 06. 05:57
  „Jeti00: biztosan férfi vagy. Én nőként 10 éve nem találok semmit, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy beteg. Egész életemben dolgozni akartam, akarnék most is, de hidd el nekem, nem szokásom hazudni: ha nincs összeköttetésed, barátaid, hiányszakmád, akkor semmi esélyed. Még minimálbéren sem. Szerencsés vagy, ha neked sikerül.
  Van olyan, hogy az állam tesz valakit hajléktalanná. Ha az állam olyan gazdasági környezetet teremt, amelyben cégek, ennek következtében munkahelyek szűnnek meg, nincs miből fizetni a rezsit, ételt, gyógyszert szerinted mi van az utca és a normális élet között? Semmi. Ehhez hozzájön még esetleg a szép magyar mentalitás, miszerint a szegény rokon, családtag nem kívánatos vendég, illetve nem fogadja be a család, mert szégyelli, illetve a válások után kisemmizett férfiak, akiknek a ruhájukon kívül alig marad valamijük a válás után. Ha van munkájuk, talpra tudnának állni, de sokan elveszítik a munkahelyüket... Hadd ne soroljam. Hidd el, ezeknek a szerencsétleneknek max. 10%-a tehet arról, hogy hajléktalan lett, tán még annyi sincs. Hogy utána alkoholista lesz? Mi legyen? Ép ésszel nem lehet felfogni és elviselni azt, ahogyan ezekkel az amúgy élő, lélegző, lélekkel-szívvel rendelkező emberekkel bánik a társadalom.”
 • 18. qrumpli 2012. november 06. 04:47
  „Miért nem vezetik be végre a testi fenyítést?”
 • 17. K.T. 2012. november 06. 00:29
  „Ha körbe lenne kerítve és lenne egy nyilvános wc a téren. Két fő munkaerővel meg lehetne oldani az egész működtetését. Lenne hol wc-zni, ergo nem a játékok közt, lehetne külön elkerített kutyafuttató is.
  Nem kifogásokat kereső és ál naiv politikusok kellenek ide, hanem szakemberek, amik tesznek a megoldásokért, az életkörülmények javításáért.”
 • 16. sóska66 2012. november 05. 23:37
  „Az is probléma szerintem, hogy a teret kutya futtatásra használják. Ezt kellene még megszüntetni. Szerintem nagyon veszélyes mikor póráz és szájkosár nélkül a kutyák ott rohangásznak.”
 • 15. klj-54 2012. november 05. 23:02
  „A legnagyképűbb emberből is lehet holnap hajléktalan!
  Ha valóban kormányunk volna és nem rablóbanda uralná a parlamentet akkor melóhelyet teremtenének és az üres lakásokba elszállásolnák a nyomorultakat.
  Persze ha kint meghalnak akkor nincs velük tovább gond!”
 • 14. Apátfalvi** 2012. november 05. 22:57
  „Ezeket a nyomorult hajléktalanokat kellene már pofánvágni, nem a bulizó fiatalokat!!!!!”
 • 13. Zotya100 2012. november 05. 21:46
  „deszkás: Valóban ez a mondat a kabaré és a szánalmas naivitás elegye. De szeretnék zavarban lévő szemetelőket látni!!!!”
 • 12. deszkás 2012. november 05. 20:12
  „Jujj mit olvasok: "marad a takarítás hogy zavarba ejtse a szemetelőket". Gratulálok uram önnek lejjebb van a szintje mint a szemetelőknek.”
 • 11. Jeti00 2012. november 05. 18:49
  „9. nobody13 2012.11.05. 17:38
  ugyan én csak pár éve vagyok a munka világában de sosem volt még olyan, hogy ne találtam volna állást (érettségivel). persze van ahol viccesen keveset adnak de annyira elég, hogy többen béreljünk egy albérletet. Szerintem olyan nincs, hogy az ´állam´ tett valakit hajléktalanná, rengeteg múlik az emberen is, hogy hagyja-e magát (közmunka?). aztán lehet h tévedek :)”
 • 10. nyomdasz63 2012. november 05. 18:47
  „Nógrádi Tibornak, a térrel határos móravárosi körzet fideszes önkormányzati képviselőjének szívügye a terület....
  A cigiző, szemetelő fiatalokra a rendőrök, közterület-felügyelők, városőrök rászólnak....

  Ha "visszafogottan" is de kacagnom kell.”
 • 9. nobody13 2012. november 05. 17:38
  „Nem gyűlölni kellene ezeket a szerencsétleneket, hanem tenni azért, hogy ne legyenek!!!! 20 éve ebben az országban ismeretlen fogalom volt a hajléktalan, mert mindenkinek joga volt a fedélhez a feje felett. A feltételeket is megteremtették, most egy hajléktalan még egy szociális bérlakást sem tud fenntartani, akkor sem, ha nem iszik, olyanok a közüzemi díjak. Arról nem beszélve, hogy nem is kapnak. Nappalra kirugdossák őket a szállóról, mert alig van férőhely. Valahol lenni kell, a föld alá nem bújhatnak élve. Sokan azért nem mennek be a szállóra, mert mindenüket ellopták ott. Ezt speciel már nem egytől vagy kettőtől hallottam. Öthalmon a laktanyában kellett volna csinálni egy szállót, ahol mindenkinek lett volna egy szobája, amit zárhat, és ezért fizetett volna egy jelképes összeget, annyit amennyit ki tud fizetni úgy, hogy marad pénze élelemre, gyógyszerre. Ha nincs miből, akkor röstellje magát az, és tartsa el az, aki ebbe a helyzetbe juttatta: a politikusaink!!
  Egy dolgot azonban a hajléktalanok ellen acsargók figyelmébe ajánlok: bárkiből lehet hajléktalan, a legmenőbb munkahelyről is kirúghatnak bárkit, a legflancosabb házat is elveheti a feje fölül a bank/állam/politika/uzsorás, a legtökéletesebb egészség is megrendülhet. NEKED hogy tetszene, ha semmi esélyed nem lenne emberi körülmények között élni?”
 • 8. nobody13 2012. november 05. 17:25
  „"annyira helyreállítják a teret kápolnástul, hogy a tisztasága zavarba ejtse a szemetelőket, és befejezzék a mocskolást."

  UHHHH... Ez most komoly?? Ilyet leírni is röhej :-((”
 • 7. jozko 2012. november 05. 17:20
  „Akiket lehet, azokat még nevelni kell.
  Akiket már nem lehet, azokat meg idomítani.

  Oda jutunk, hogy egy kisebb légterű üzlet fél napig bűzölög, ha egy mocskos, mosdatlan hajléktalan csak egy percig is beteszi a lábát.
  Nyílt téren a szaguk nem annyira érződik, de a maguk után hagyott mocsok elég komoly nyomjelző!
  A legtöbbjük az ingyenes gyógyellátással és 20-30 000 Ft havi ilyen olyan járandóságával legalább 50 000 Ft
  havi jövedelemhez jut - a lejmolást még nem is számítva!
  Legalább ezt a "járandóságot" csak úgy kellene folyósítani nekik, ha rendszeresen igénybe vennék a hajléktalan ellátó helyek tisztálkodási szolgáltatásait!
  Mocskos patkányoknak a csatornákban a helye - ha emberszámba kívánják vétetni magukat, tegyenek meg legalább ennyit!
  Az idejükbe belefér!
  Ha pedig még ez is sérti a jogaikat, tiszteltetem az ombudszmanokat vagy az ingyenes szószólóikat:
  Fürdessék vagy szagolják őket ők - és takarítsanak utánuk!”
 • 6. IVY 2012. november 05. 16:41
  „4. geza 2012.11.05. 15:54

  Rögtön feljelentenek az Ombudsman-nál!!!
  Ilyen semmibe venni a szabályokat sehol nem megengedett Európában, csak nálunk. Ha jól pof.n csullantanak az utcán, -azt neked akkor és ott vigyorogva kell tudomásul venni.
  Itt mindenkinek vannak jogai, de kötelessége senkinek nincs. Nem csodálom, hogy a többség bicskanyitogató stílusa már sokaknak kezdi felnyitni a szemét.....”
25 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöld jelzés a szegedi lézerkutató központnak

A magyar projektcég folyamatosan konzultál az Európai Bizottsággal a dokumentáció elkészítése során. Tovább olvasom