Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Kályha mellett borozgathatunk

Szeged - Az évszázad legkorábbi húsvétját ünnepeljük most, és az előrejelzések szerint esős, hideg időre számíthatunk. Lehet, hogy a szabadidős programok helyett szükség lesz egy tartalék tervre. Szegediekkel beszélgettünk: van-e „B verziójuk" az ünnepre.
– A szó jó értelmében munkát terveztünk a hosszú hétvégére. A családdal egy kis zalai faluba, Türjére megyünk, ahol van egy présházunk. Megkapáljuk és megmetsszük a hozzá tartozó, nem túl nagy szőlőnket. Ez nálunk már bevett családi szokás. Esténként begyújtunk a kályhába, és a ropogó tűz mellett beszélgetünk, nevetgélünk. Az időjárás-előrejelzések szerint azonban a rég várt tervünk meghiúsulhat. Nem baj, van „B verziónk". A présházban töltjük az időt, kártyázgatunk, borozgatunk. Együtt a család. Házunktól ellátni egészen a sümegi várig – mesélte Varga Renáta, milyen élményekben lesz része a húsvéti kirándulás során.

A sándorfalvi Varga család Zalába indul húsvétolni. Fotó: Segesvári Csaba
A sándorfalvi Varga család Zalába indul húsvétolni.
Fotó: Segesvári Csaba

– Számoltunk a hideggel, mi inkább összecsomagolunk, és a kerti munkák helyett Gyopárosfürdőt választottuk – magyarázta a szegedi Juhász Ildikó.

Hideg, esős idő

Az elmúlt évek húsvétjaihoz képest végig rossz idő lesz ezen a hétvégén és hétfőn. Csapadékzóna vonul át hazánkon, szombaton egész nap eshet, valószínűleg éjszakára, egy rövid időre áll csak el az eső, de vasárnap országszerte, hétfőn is többfelé várható eső, záporeső, és 8-10 fok lesz – tudtuk meg az Országos Meterológiai Szolgálattól.

A gyerekek szaladgálnak a kertben, miközben nagyokat nevetgélnek. Keresik a húsvéti tojásokat, melyeket szüleik szanaszét a fűbe rejtettek – Tóth János három gyermeke, a tizenöt éves Gabriella, az ötéves Lilla és a négyéves Péter nagyon élvezi a játékot. – Kár lenne a jó kedvükért! Remélem, nem jön be az időjárás-előrejelzés – sopánkodott az apuka. Családja húsvétkor minden évben kimegy a vadasparkba is. Ez náluk hagyomány, a három gyermekének el sem tudna képzelni jobb szórakozást. Remélik, nem lesz szükség másik verzióra az ünnepek alatt.

Hőmérsékleti rekordok

Az évszázad legkorábbi húsvétját ünnepeljük. Tavaly április nyolcadikára-kilencedikére esett a keresztény világ legnagyobb ünnepe, és 17-18 fok körül volt a hőmérséklet. Március 24-én, húsvéthétfőn akár lehetne nyári meleg is, hiszen 1977-ben, amikor megdőlt a melegrekord ezen a napon, 26 Celsius-fok volt a maximum hőmérséklet. A hidegrekordot 1958-ban mérték ezen a napon: dermesztően hideg, -7,6 fok volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyilkost is lebuktatott már a schengeni rendszer

Röszke - A schengeni információs rendszer használata óta a röszkei határátkelőn tízszer annyian buknak le, mint azelőtt. Tovább olvasom