Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Kamarakoncertek a TIK-ben is

A Filharmónia Kht. Klauzál téri irodájában hétfőn indul a bérletezés az október 30-án kezdődő szegedi koncertévadra. A programsorozatban sztárszólistákat és neves vendégzenekarokat is hallhat a közönség – a tavalyinál átlagosan 15 százalékkal drágábban.
A szegedi születésű Kossuth-díjas gordonkaművész, Onczay Csaba Csajkovszkij-esten lép majd fel a nagyszínházban DM/DV-fotó
A Filharmónia Kht. szervezésében két világhírű hazai vendégzenekart is hallat ebben a koncertévadban a szegedi közönség. Finta János, a kht. irodavezetője büszkén mondja: a Vaszy-bérlet november 6-i nyitó hangversenyét Rolla János vezetésével a Liszt Ferenc Kamarazenekar adja, februárban pedig a világjáró Budapesti Fesztiválzenekar lép fel a Fricsay-bérletben. A Filharmónia a jól működő bérleti rendszerén nem változtatott, továbbra is mindkét bérletben 6-6 hétfő esti nagyszínházi szimfonikus hangverseny és 3-3 csütörtök esti kamarakoncert szerepel.

Újdonság, hogy utóbbiak közül a három legnépszerűbbnek ígérkezőt – Vásáry Tamás zongoraestjét, a Bartók vonósnégyes koncertjét, valamint Vukán György és Szakcsi Lakatos Béla kétzongorás estjét – nem a szokásos helyen, a zeneművészeti kar 180 fős Fricsay-termében, hanem a József Attila Tanulmányi és Információs Központ (TIK) 650 főt befogadni képes nagytermében rendezik majd meg. Ezeket a kiemelt kamarahangversenyeket lapunk is támogatja, így olvasóink között majd jegyeket sorsolunk ki rájuk.

A Filharmónia a csökkenő állami támogatás és a növekvő infláció miatt a szokásosnál jelentősebb mértékben, átlagosan 15 százalékkal emelte a jegyek, bérletek árát. Legkevésbé, 8,3 százalékkal a szimfonikus koncertek jegyárai emelkedtek, legjobban, 25 százalékkal a kamaraestek jegyárai nőttek. Előbbi 1300, utóbbi 1000 forintba kerül majd. A Fricsay- és a Vaszy-bérletért a tavalyi 4500-8000 forinttal szemben idén már 5500-9000 forintot kell fizetni, ami 12,5-22,2 százalékos emelést jelent. A négy koncertet tartalmazó vasárnapi matinébérlet ára 10 százalékkal drágul, 2200 forint lesz. Finta János szerint a sztárzenekarok meghívása is jelentősen növelte a költségeket.

A Filharmónia rendezvényei az előző évadban is népszerűek voltak: a 80 százalék körüli látogatottságot jó eredménynek tartják. Az ifjúsági hangversenyekkel együtt az előző évadban összesen mintegy 25 ezer főnyi közönsége volt a filharmóniai koncerteknek Szegeden. A programsorozat főszereplőjéhez, a Gyüdi Sándor vezette Szegedi Szimfonikus Zenekarhoz a helyi karmesterek mellett nemzetközi hírű dirigenseket is hívtak: a Franciaországban élő Fürst Jánost, Kovács Jánost, az Operaház főzeneigazgatóját, továbbá Gál Tamást és Kesselyák Gergelyt. A vendégszólisták közül izgalmasnak ígérkezik az ukrán zongoravirtuóz, Vitalij Kuprij fellépése. Nem kevésbé neves magyar kollégáját, Ránki Dezsőt is régen hallhatta már itt a közönség. Szegedi kötődésű sztárszólisták, a Kossuth-díjas Onczay Csaba, valamint Pavlovits Dávid és Szecsődi Ferenc is szerepelnek a programban. A koncertévad részletes műsora a szimfonikusok honlapján (http://www.symph-szeged.hu) megtalálható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1990–2006: Variációk városházi koalícióra

Lippai Pál és Szalay István polgármestersége idején még egyeztettek és egyezkedtek a pártok a… Tovább olvasom