Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Kamaszkorban a szerelembe szeretünk bele

Szeged - A szerelem hevében hisszük: megtaláltuk magunk mellé az ideális párt. Aztán jönnek a hétköznapok, és kiderül: választottunk cseppet sem olyan álomszerű.
– Kedves, odafigyelő, okos, családcentrikus – sorolták a Kárász utcán üldögélő kamaszlányok a jövendőbeli vágyott tulajdonságait. De azért a külső sem mindegy, mert igenis számít az első benyomás, vallja a 16 éves Szatmári Diána. – Zöld vagy kék szem, ne legyen se túl sovány, se túl mackós – szedték össze az ideális pasi külső jegyeit barátnőivel. Ha egy ilyen fiú jönne szembe vele, akár még kezdeményezne is, bár ez nem jellemző rá.

Milyen a tökéletes?

Bajnóczi Bálint korántsem fejtette ki ennyire részletesen, milyennek képzeli a tökéletes nőt. – Őszinte, hűséges legyen, és ne legyen nehezebb nálam – mondta diplomatikusan. Dr. Beliczay Zsuzsa pszichiáter-szexológus szerint nem meglepő a szűkszavúság: a fiúknál is előfordul, de elsősorban a lányokra jellemző az ideálkép kialakítása.

– Más az ifjúkori és az érett felnőttszerelem. 13 éves kortól 23-ig gyakran előfordul, hogy a fiatal nem a partnerbe, hanem magába a szerelem érzésébe szerelmes, és beleképzeli a partnerébe a vágyott tulajdonságokat – magyarázta a szakember. És amikor egy lakásba költözünk a „szőke herceggel", kiderülnek kisebb-nagyobb hibái, jön a meglepődés.

A szerelemre méltó pár ideálképének kialakítása a tiniket jellemzi. Fotó: Schmidt Andrea
A szerelemre méltó pár ideálképének kialakítása a tiniket jellemzi.
Fotó: Schmidt Andrea

Óh, Rómeó!


Dia nem rajong elérhetetlen sztárokért, inkább a kiszemelt fiút „sztárolja", sokan azonban hírességek közül választják ki az ideált. Dolhai Attila, az Operettszínház művésze nem egy lányszívet dobogtatott már meg Rómeóként, Rudolfként vagy a Szentivánéji álom szerelmes Lysanderének szerepében – de a házasságában nem okoznak problémát a rajongók.

– Némelyikük túl nyitott, két találkozás után hajlamosak úgy viselkedni, mintha ezer éve ismernének – mesélte a leggyakoribb esetet. Ám szó szerint a nyakába még senki sem vetette magát.

A művész egyébként soha nem kergetett álomképeket, nem volt fontos, szőke-e vagy barna a kiszemelt. – Az emberben idővel kialakul, kire-mire van szüksége. A feleségemben minden megvan, amire vágytam – árulta el. Ennek megfelelően vigyáz is a kapcsolatára két kislánya édesanyjával. És hogy érte-e őket meglepetés a hétköznapokban? – Igaz, lakva ismerszik meg a másik ember, de olyan nagy csodák nem estek meg. Ha két ember szereti egymást, és együtt akar élni, kompromisszumokat kell kötniük, alapvetően viszont egyikünk sem változott meg – válaszolta a népszerű musicalszínész. Elfogadták egymás szokásait: te így csinálod, én úgy.

Dolhai Attila a színpadon gyakran hősszerelmesként dobogtatja meg a lányok szívét. Fotó: Miskolczi Róbert
Dolhai Attila a színpadon gyakran hősszerelmesként dobogtatja meg a lányok szívét.
Fotó: Miskolczi Róbert

Az Operettszínház sztárjával a szexológus is egyetért: praxisában úgy tapasztalta, az esetek 80 százalékában meg lehet oldani az eltérő tulajdonságokból, szokásokból fakadó gondokat, ha mégsem, segíthet a párterápia. Előfordulhat azonban az is, hogy olyan különbségek jönnek elő az együttélés során, amelyeket a társak nem tudnak összeegyeztetni. Dr. Pászti Ágnes házasságának is ez vetett véget.

Párválasztó illat

Klaus Wedekind, a berni egyetem professzora tíz éven át tesztelt nőket, akik férfiak által három napig viselt pólók közül választották ki a legszexisebb illatot. A legtöbb nő azt a szagot találta a legvonzóbbnak, amelynek tulajdonosa az övétől különböző génekkel bír: ösztönösen olyan partnert választanak, aki gazdagabb immunrendszerrel rendelkező gyermeket nemz nekik. A fogamzásgátlót szedőknél viszont a tabletta a terhesség szimptómáit utánozza, így a nő vele azonos DNS-sel rendelkező társat választ – olyan hozzá közel állót, akit terhesen maga mellett szeretne tudni.

– Nem képzelődtem magas, szőke hercegről. A szerelem mellett az ápoltság, a lelki harmónia volt fontos, a közös értékrend. Olyan párra vágytam, aki hasonlóan családcentrikus, mint az édesapám – mesélte a politikus-ügyvédnő, a Centrum Párt elnöke. Volt férjében meg is találta mindezt, ám a közös élet a hosszú udvarlás ellenére sem működött.

A próbaházasság haszna

– Akkoriban nem volt divat az együttélés, így a házasság után derült ki, hogy alapvető életritmusbeli különbségeink vannak. Lényegesen gyorsabb tempóban élem az életem, mint a volt párom – emlékezett vissza. Végül négy év után úgy határoztak, elválnak – ám máig jó a kapcsolatuk, és a most 31 éves, Tokióban kutató fiuk sem szenvedte meg a döntést.

– Svédországban szokás a próbaházasság, a fiatalok fél-egy év alatt kitapasztalják, tudnak-e együtt élni – említette a szexológus az intézményt, amit rendkívül hasznosnak tart. Így időben kiderülhet, melyek azok a tulajdonságok, amelyekkel mi ruháztuk fel a másik felet – és visszakerül-e a kupak a fogkrémre. – A fiatalkori szerelmeket pedig nem szabad tiltani – figyelmeztette a szülőket: így tanulják meg a kamaszok, mi mindenre van szükség egy sikeres kapcsolathoz.

Olvasóink írták

 • 16. antiradikalis. 2008. augusztus 01. 12:26
  „radikalis, Te beteg vagy. Nagyon nem lehet jó Neked.”
 • 15. radikalis 2008. augusztus 01. 09:45
  „Pászti Ágnes, érted??? Nem érted. Nem baj. Fingom sincs mit mondott mert nem mertem lejjebb lapozni. De Torgyán doktort úgy-e nem kérdezték meg a témában?”
 • 14. bosziii 2008. július 31. 15:10
  „Tetszik! Ezt a svéd találmányt,a próbaházasságot kötelezővé tenném..:)”
 • 13. szerelemke 2008. július 31. 14:26
  „Komoly, elismertséggel biró személyeket meg tudtak ilyen ügyben szólaltatni, ez önmagában is bravur és még sem gusztustalanul bulváros.A válaszadók nevüket adták hozzá, teljes őszinteséggel, ami megintcsak dicsérendő .Jó a cikk.”
 • 12. kiralyka 2008. július 31. 14:10
  „Az 5-ből 2-tőt nem értem, , valószinű Te sem, nagy arcukám!”
 • 11. optika 2008. július 31. 14:06
  „K !
  Téged nem zavar, hogy nem párokat kérdeztek, hanem különböző nemű szóló egyéneket,többféle korosztályból.”
 • 10. tapir 2008. július 31. 14:00
  „Kedves R !
  Nehéz lehet neked elviselni okos ,értelmes hölgyek , urak megszólalásait. Olyan komolytalan vagy, mint amilyen az irásod,Szerintem próbálj meg felénekelni a Rudolfból egy dallamot, vagy elmondani egy védőbeszéd
  részletet, vagy szakemberként néhány mondatot.De tedd ezt a tükör előtt,majd akkor szembesülsz azzal, hogy egyikhez sem értesz.Az irigység az egyetlen tudlajdonságod lehet.”
 • 9. ismertek 2008. július 31. 13:42
  „közismert, tiszteletet érdemlő embereket is megkérdeztek, az a baj, hogy az itt forumozók zöme a megkérdezettek közelébe se kerülhetnek, mert némelyik valóban olyan bunkó.Még arra is veszed a bátorságot, hogy tanult szakembert lebunkózzál.”
 • 8. radikalis 2008. július 31. 11:46
  „"Dr. Pászti Ágnes"
  Innentől kezdve komolytalan a cikk :D”
 • 7. urulógus 2008. július 31. 11:23
  „öhömmm arc vagy a javából!remélem egyszer a nemibeteg gondozóban is eldicsekedhetsz ezzel!”
 • 6. hatos 2008. július 31. 11:07
  „Kedves k!
  Arról nem is beszélve, hogy nagy valószínűséggel még bűntetnek is értük!”
 • 5. kopasz herceg 2008. július 31. 10:13
  „őhőmmm. nem vagy te 1 kicsit NAGY ARC? MI AZ HOGY 5-ből 2 meg-
  volt?? ilyen adonisz csávó vagy?”
 • 4. Madzsar. 2008. július 31. 08:55
  „k!

  Nehéz elfogadnod az igazságot, mert még te is álomvilágban élsz? Majd kinövöd... :-)”
 • 3. k 2008. július 31. 08:46
  „"A szerelem hevében hisszük: megtaláltuk magunk mellé az ideális párt. Aztán jönnek a hétköznapok, és kiderül: választottunk cseppet sem olyan álomszerű."

  Ez azért így elég bunkó állítás!
  Érdekes azért hogy egy szakember is így le kezeli ezt az érzést, elég szomorú ez azért.

  Talán fiatal és öregebb párokat is meg lehetett volna kérdezni!”
 • 2. öhömmm 2008. július 31. 08:42
  „Aranyosak bizony :) az ötből kettő már megvolt XD”
 • 1. óh! 2008. július 31. 07:53
  „Aranyosak mind, szeretetre szerelemre méltók!...és aztán jöhet a magas szőke felemás cipőben...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oktatásra idén 14 és fél milliárd forintot költ Szeged

Szeged - Ötvennégy szegedi óvodában, általános és középiskolában, valamint kollégiumban összesen 2,1… Tovább olvasom