Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Kamerákat szerelnek 10 faluba

Csongrád megye - A nyolcutcás Királyhegyesen 5,5 millió forintból térfigyelő rendszert telepítenek. 10 megyei település pályázott sikeresen a Belügyminisztériumhoz, kamerákkal növelnék a közbiztonságot. Olyan falu is kapott pénzt, ahol évente egy betörés van.
Százhetvenhét településen építenek ki térfigyelő kamerarendszert a következő hónapokban, 1,6 milliárd forintos kormányzati támogatásból – jelentette be Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. Csongrád megyében 10 település kapott összesen 74,5 millió forintot a megfigyelésre, a legkevesebbet, 1,2 milliót Klárafalva, a legtöbbet, közel 10 milliót az 1768 fős Tömörkény. Sikeresen pályázott még Baks, Csanytelek, Csengele, Ferencszállás, Királyhegyes, Kiszombor, Kövegy és Ópusztaszer is.

A Belügyminisztérium közlése szerint a kamerapályázatnál figyelembe vették a bűnügyi statisztikákat is. A nyertes települések közül Csanytelek és Tömörkény a Csongrádi Rendőrkapitánysághoz tartozik. A rendőrség 2014-es beszámolójából kiderült, Tömörkényben 2013-ban mindössze egy betörés volt, a regisztrált bűncselekmények 17 százalékkal csökkentek. A testi sértések száma ugyan nulláról 3-ra nőtt, de a lopások megfeleződtek: 2013-ban 13 ilyen esetről tudtak a rendőrök.

Csanytelek sem bűnös falu. Egy év alatt 3 helyre törtek be, a testi sértések száma 4-ről 2-re csökkent. Se zsarolás, se rablás, se gyilkosság nem volt, de még csak orgazdát sem fogtak. A rongálók viszont gondot okoznak, csakúgy mint a garázdák: 300 százalékos a növekedés. 2013-ban 9 esetben hívtak rendőrt a hangoskodókhoz.

Bakson más a helyzet. A bűnügyi ponttérkép szerint a településen az elmúlt egy évben 16 lopás volt, amiből 10 Mária-telepen történt. Garázdaságból kettő jutott a falunak, tulajdon elleni erőszakot 10 esetben jelentettek. A rendőrségi beszámoló szerint a szubjektív biztonságérzetet befolyásoló bűncselekmények okoznak gondot: amit közterületen követnek el, a betörések, a lopások. Bakson rongálók is működtek, igaz, csak egyszer.
A 659 lakosú, 8 utcából álló Királyhegyes 5,5 millió forintot nyert a térfigyelő kamerákra. A településen egy év alatt 3 lopás történt.

Csanytelek pályázatából kiderül, a térfigyelő kamerák rögzítenek is. Az egységeket a Csongrádi Rendőrkapitányságra kötik be, ahonnan az egyenruhások élőben is követhetik a csanyteleki mindennapokat. A rendszerek kötelező üzemeltetése 5 évig a településeket terheli.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kuka rejtette a lopott tyúkokat

Negyven baromfi esett ki az autó csomagteréből. Azonnal lecsaptak rá a tolvajok. A szegedi rendőrök… Tovább olvasom