Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Kamerákkal figyelnék 2009-től a közlekedőket

Szeged - Lapinformációk szerint kamerás figyelőrendszert szerel fel a jövő évtől a Nemzeti Közlekedési Hatóság a magyar utakon – ezzel kiszűrhetné az összes szabálytalankodót: a gyorshajtókat, a KRESZ-re fütyülő, külföldi kamionosokat vagy az autópályákat jogosulatlanul használó autósokat.
A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) a jövő évtől olyan informatikai rendszer kiépítését tervezi, amely kivétel nélkül kiszűrné a szabálytalankodókat a közutakon. Már nemcsak az autópályákat, a közutakat is kamerák figyelnék, s az információkat a hatóság adatfeldolgozó központjába küldenék, jóval hatékonyabbá téve a hatósági ellenőrzéseket.

A közúti közlekedési elektronikus ellenőrzési rendszert teljes egészében 2010-től működtetné az NKH, ám egy része már jövőre szolgálatba áll, a hatóságnak ugyanis 2009 januárjától át kell vennie a sztrádadíjfizetés ellenőrzését az Állami Autópálya-kezelő Zrt.-től.

Havi 1,5 milliárdot hozhat

A kormány még nem döntött a központi informatikai rendszer fejlesztéséről, decemberig azonban eldől, megvalósul-e a 15-17 milliárd forintos beruházás, amely az autópályadíjak kényszerű befizetése, illetve a szabálytalankodó autósoktól beszedett büntetések révén havonta növekvő összegű – becslések szerint akár 1,5 milliárd forint – többletbevételhez juttathatja a költségvetést.

Már innentől befellegzik a magyar sztrádák hiányos ellenőrzését kihasználva ingyen furikázó külföldi kamionosoknak, az NKH ugyanis a tervek szerint januártól a határállomásokon elhelyezett kamerák képeit is megkapja – így kiderül, fizetett-e autópályadíjat a kilépni szándékozó jármű. A külföldi szabálytalankodók sem ússzák meg ezután: az NKH a szlovák, osztrák vagy román gépkocsik tulajdonosainak adataihoz is hozzáfér majd, ezzel könnyebben behajthatja a bírságokat.

A rendőrséggel és rendszerével együttműködő közlekedési hatóság kamerái – az autópályákon, főutakon vagy akár a városi utakon – a járművek sebességét és okmányainak érvényességét is ellenőrzik. A leolvasott rendszámok alapján például ellenőrzik majd a kamerák előtt elhaladó járművek műszaki érvényességét: többek között a lejárt forgalmival közlekedőket is kiszúrhatják így.

Olvasóink írták

 • 9. klj_54 2008. október 05. 21:33
  „Nos, jó gondolat és ha érdemi gyorsasággal párosul, akkor talán lesz valami látszata is.
  Mármint, a szabálytalankodó külföldit a határ előtti terminálba küldenék és csak a bírság kifizetése után mehessen tovább.
  Utálok a nyugati szisztémára hivatkozni, de jó lenne átvenni a "sógorok", németek avagy az angolok példáját. Ott a helyszínt csak a bírság kifizetése után lehet elhagyni.
  De a közlekedés szervezőjére is komoly felelősség hárul! Ugyanis ma a szegedi közlekedés kaotikus mondjuk egy lyoni-hoz vagy enfieldihez (London elővárosa) képest.
  Miért is nem jelezik időben, hogy járműosztályozó következik és neki hová kellene besorolni?
  Jó lenne, ha kötözködés és szidalmazás helyett a miértekre keresnénk a választ. No persze a megolás sem jönne rosszul:)
  Csak sajna én a magánban küldött levelemre (Megyei közutasok főnökének) olyan semmitmondó választ kaptam, ami alapján felmerült bennem a hozzá nem értésük kérdése.
  Avagy a teljes érdektelenségé:(
  Nem akarom, de muszáj a politikát belekevernem, ugyanis amíg a fidesz ellenzékben lesz addíg én érdemi változást nem várok. Nekik ugyanis a káosz fenntartása az érdekük! Megosztani a népet és uralkodni felette! Bármi áron!”
 • 8. egy 2008. szeptember 27. 12:33
  „Illetékesek azt árulják már el, hogy a külföldiek mikor szívják ugyanannyiért az objektív felelősséget, amit mi is?
  Csak nyaljuk a seggüket, miközben a szar külföldi nyugodtan száguldozik autójával a városban?
  Lassan felfordulhatna az összes illetékes...”
 • 7. h836809 2008. szeptember 27. 11:57
  „Nagyon helyes. Jól meg kell szívatni mindenkit aki a városban nem tartja be a KRESZ-t.
  De az autópályán azért fel lehetne emelni a nevetségesen alacsony 130 km/h-ás korlátozást.”
 • 6. NTK 2008. szeptember 27. 10:19
  „Én azt hiszem ezeknek a kameráknak a többsége úgy fog járni mint a Balaton partiak. Leragasztják, vagy összetörik őket a vehemensebb autósok.”
 • 5. bobca 2008. szeptember 27. 10:10
  „Én csak örülnél neki, mert akkor lehetne látni azt is, hogy hány gyalogosnak adnak elsőbbséget az autósok a zebrán a nagyobb kereszteződésekben. Anna-kút-Kossuth L.sgt., Szilléri sgt-Római krt., Nagykörút-József A sgt. több oldala.Pl. De lehetne még sorolni, amikor kisgyerekek és idősek ki vannak szolgáltatva a rájuk nyomuló autósnak.”
 • 4. Nézd az emberi életet! 2008. szeptember 27. 08:31
  „Jó ötlet, csak az objektív felelősségtől csökkentek a halálos balesetek a megyében és a városban, egy kamerás rendszertől pedig tovább javul a helyzet.”
 • 3. nézd reálisan 2008. szeptember 27. 07:50
  „Nem vagyok benne biztos, hogy új rendszerek vásárlásával és telepítésével sokat változna a helyzet.
  Hellyette a meglévő szabályukat kellene betartatni erős rendőri
  jelenléttel.
  Sokszor már az is visszatartja a szabálytalankodókat, ha látnak egy rendőrautót.
  Természetesen mindíg van kivétel.
  Ahhoz hogy a világ változzon, először nekünk kell változni.
  Lehet mutogatni a kűlföldire, de szerintem először mindenkinek a
  saját háza tályán kellene söprögetnie.”
 • 2. autós 1 2008. szeptember 27. 07:31
  „Ez mind szép és jó elgondolás...., az ugyanakkor még mindig vérlázító, hogy a külföldi autós azt csinál, amit akar, a magyar, aki a saját hazájában üldözött, mert a rendőrök csak velük tudnak mit kezdeni!!!! és csak a magyar autóson tudja behozni a vezetői által kötelezően, előirt napi birság adagját.”
 • 1. nagypappa 2008. szeptember 27. 04:41
  „HA a Kossuth Lajos sgt -nagykörút sarkán lévő lámpát figyelné a kamera meglenne a havi 1 milliárd. Kamionosok legtöbbje, sz.rik a piros lámpára, úgy megy be a kereszteződésbe.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elsős rendészetisek szemléje

Szeged - Az állomány öltözetét, ápoltságát, a névkitűző meglétét, a rendőri fogások végrehajtását… Tovább olvasom