Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Kamerát nyer, aki jól gazdálkodott

Csongrád megye - Támogatást ígért tavaly a Belügyminisztérium azoknak az önkormányzatoknak is, amelyek adósság nélkül gazdálkodtak. Azóta tényleg írtak ki olyan pályázatokat, amelyeknél kedvezményt kapnak az említett települések – ha nyernek –, például térfigyelő kamerák telepítéséhez. Az érintett polgármesterek várják a döntést, és hogy kézzel fogható legyen a segítség.
Heteken belül eldönti a kormány, hogy átvállalja-e a települések teljes adósságállományát jövőre, kialakítva egyúttal egy új önkormányzati rendszert – jelentette be nemrég Hódmezővásárhelyen Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Tavaly közel 2000 önkormányzat adósságát konszolidálta az állam, az 5000 fősnél kisebb lélekszámú helységekben a teljes állományt, a nagyobbak esetében bizonyos hányadát.

Azt, hogy ez az intézkedés mekkora segítség volt, eltérően ítélték meg az érintett polgármesterek. Azok a településvezetők viszont, akik adósság nélkül gazdálkodó önkormányzatot irányítottak, és így semmit sem kaptak, egyformán csalódottak voltak. Lapunkban többen is szóvá tették, a jelek szerint nem volt értelme a lehetőségekhez szabni az igényeket. Egy fórumon egy Csongrád megyei polgármester kérdésére, mit üzen a kormány az adósság nélkül működő településeknek, azt felelte az előadó: „polgármester úr, csak így tovább!" A dicséreten túl nekik is járna valami, ezt a kormány is így gondolta, mert még novemberben Tállai András államtitkár azt mondta, számukra külön pályázatokat írnának ki, és megkapnák a tervezett beruházásuk költségének száz százalékát, tehát nem kellene letenniük önrészt.

Csongrád megyében 14 település várhat ilyen kedvezményt, mert nem volt adóssága: Balástya, Csanytelek, Csengele, Ferencszállás, Királyhegyes, Kiszombor, Kövegy, Nagyér, Nagylak, Nagymágocs, Óföldeák, Pusztaszer, Ruzsa és Üllés.

– Nyár elején levelet kaptunk a belügyminisztertől, majd kérték a véleményünket azzal kapcsolatban, milyen fejlesztést tartana szükségesnek az önkormányzat. Ezt összeírtuk, elküldtük, azóta nincs újabb információ, de minden segítséget szívesen fogadunk – mondja Horváth Lajos, Királyhegyes polgármestere. Kiszombori kolléganője, Szegvári Ernőné kérdésünkre megerősítette, a BM őket is megkereste, és időközben jelent is meg nekik szóló pályázati kiírás. Kiszombor a Belügyminisztérium alapjára pályázik, 10 millió forintból fejlesztené térfigyelőkamera-rendszerét. A kiírásban benne volt, hogy a nyertes települések közül azok, amelyeknek nem volt szükségük adósságkonszolidációra, megkapják a teljes összeget, nem kell biztosítaniuk önerőt. – Van egy szintén elbírálásra váró KEOP-os pályázatunk is, épületek korszerűsítéséről szól, és ott is ugyanezt a kedvezményt kaphatjuk, ha nyerünk – mondta a polgármester. Ferencszálláson Jani János is térfigyelő kamerák vásárlására beadott pályázatról számolt be. Ennek az adott létjogosultságot, hogy amikor megjelent a kiírás, a községben tényleg történt néhány bűneset. Ferencszállás is nagyon számít a kormány segítségére.

Csanytelek polgármestere, Forgó Henrik eddig nem tapasztalt olyan segítséget, amely a település igényeinek megfelelne. –Belvízelvezetőcsatorna-pályázatunkat a második elbírálási fordulóban lepontozták, pedig azt senki sem vitatta, hogy amíg egy földrengés át nem rendezi a terepet, nálunk bizonyos helyeken nagy eső után azonnal megáll a víz – mondja Forgó Henrik. – Továbbra sincs lehetőségünk arra, hogy a település egyik felét – amelyet tanyás külterületként tartanak számon papíron – belterületté nyilváníttassuk, így viszont ott a KEOP-pályázatból nem lehet szennyvízcsatornát építeni. Utat is kellene még aszfaltozni, ha lenne rá nekünk is elérhető támogatás, mert alapinfrastruktúrák nélkül nem megy a munkahelyteremtés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koraszülöttek családi napja a vadasparkban

A szakadó eső ellenére közel 500-an látogattak ki szombaton a Szegedi Vadasparkba, ahol a Korábban Érkeztem alapítvány tartotta első családi napját. Tovább olvasom