Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Kamerával is le lehet buktatni a bosszantó szomszédot

Szeged - Magánnyomozóval, kamerával is le lehet „buktatni" a zaklató szomszédot. Mindkettő pénzbe kerül, de véget vethet az évek óta tartó viszálynak.
Mit tehetünk, ha zaklatnak? – ennek jártunk utána keddi balástyai cikkünk kapcsán. Megírtuk, az 5 gyermekes Széll Sándorné közvetlen szomszédjától, a balástyai gereblyés gyilkostól félti gyermekeit. Állítja, B. Mihályné T. Ilona folyamatosan zaklatja, egy alkalommal egy metszőollóval megtámadta. Széll Sándorné szerint a lelki terror kikészíti az idegeit, elköltözni nem tud, a hatóságok tettlegesség híján tehetetlenek. Az asszony arra is panaszkodott, hogy tanúk nélkül mit sem tehet szomszédja ellen.

„Mindent megteszünk, hogy kibékítsük őket!" 

Ezt a lassan évtizedes konfliktust az érintettek nélkül mi sem tudjuk megoldani – mondta Ujvári László. Balástya polgármestere hozzátette, ismerik a problémát, a település jegyzője minden egyes bejelentést kivizsgál, határozatot hoz. A törvényes keretek között mindent megtesznek a helyzet rendezéséért.

– A zaklatást nehéz bizonyítani, ezért a szomszédok közötti ügyekben a bíróság is csak nehezen tud állást foglalni – mondta Német Ferenc. A Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke úgy vélte, egy magánnyomozó megbízása gyors megoldást hozhat a problémára.

– A magánnyomozó dokumentál, fényképez, utánajár az esetnek. Komplett anyagot ad át a megbízónak, amivel már bíróságra is lehet menni – mondta Német Ferenc. Úgy vélte, a magánnyomozó díja 100 ezer forinttól indulhat, felső határ a csillagos ég. – Kamera is lehet bizonyítási eszköz. A rögzített felvétellel bizonyos esetekben távoltartási végzést is lehet kérni – árulta el a személy-, vagyonvédelmi és magánnyomozói kamara elnöke.

2008 óta a büntető törvénykönyv a zaklatást külön tényállásként kezeli. Az idevágó passzus szerint „aki abból a célból, hogy mást megfélemlítsen, vagy más magánéletébe, illetve mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon, őt rendszeresen vagy tartósan háborgatja, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő". – Ha valaki pokollá teszi a környezetében lévők életét, az zaklatás – szögezte le Szilágyiné Bay Lujza. A nyugalmazott rendőr alezredes úgy véli, az évekig tartó zaklatásnak is véget lehet vetni. – Ha a sértett nem veszi fel a „hülyeséget", a zaklatás jellemzően abbamarad. A veszekedés két emberen múlik – tette hozzá a volt bűnmegelőzési osztályvezető. Szilágyiné Bay Lujza hangsúlyozta, a rendőrségi eljárás a legfontosabb.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tiszta víz miatt bontanak

A település az uniós követelményt teljesíti, hogy az ivóvíznek az arzén- és magnéziumtartalma a megengedett szintre csökkenjen. Tovább olvasom