Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Kampány utáni plakátkörkép

Szeged - Az alig másfél hete lezárult őszi önkormányzati választás eredményei szerint több mint érdekes helyzetben van a szegedi közgyűlés. A városvezetés és a közgyűlés működésének lehetséges kimenetele mellett van egy, a lakókat és a közterületeket érintő látványosabb kérdés is: a választási kampány plakátjainak az eltávolítása. Ami még egyáltalán nem kezdődött el.
Az 1997. évi C. tv. A választási eljárásról, 42.§ (6). pontja szerint „A plakátot az, aki elhelyezte, vagy akinek érdekében elhelyezték, a szavazást követő 30 napon belül köteles eltávolítani." Azaz mind a plakátot megrendelő párt, mind az azt elhelyező médiaszervezet illetékes annak eltávolításában. A határidő november 2-án éjfélkor jár le: eddig el kell távolítani a kampány során kihelyezett plakátokat. November 3-ától az illetékes önkormányzat megkezdi a takarítást, sőt a felelős szervezet ellen szabálysértési eljárást is indíthat, emellett 30-50 ezer forint pénzbírságot is kiszabhat a szabálytalankodókra. Ezt az önkormányzatok helyi rendelettel szabályozhatják – Szeged esetében ilyen nincs.

Fotó: delmagyar.hu
Nem kellett sokat sétálnunk a szerkesztőségtől: a 4-es deltáfordulója melletti oszlopon ott virít a két, szegedi közgyűlésbe bejutott kis párt választási plakátja. Az egyik szabályosan, a másik szabálytalnul lett kiragasztva. Fotó: delmagyar.hu

A szituáció mégsem annyira egyértelmű, mint ahogy azt sokan gondolnák. Ugyanis a legális felületek mellett rengeteg olyan helyre is ragasztottak az aktivisták, amelyek már magántulajdonnak minősülnek. Ilyenek a közterületek oszlopai, villanyoszlopok, elektromos dobozok, esőejtő csatornák és buszmegállók is. Azzal, hogy az aktivisták ezekre a felületekre ragasztottak, megsértették a magántulajdont, amiért polgári peres úton kártérítést lehet igényelni.

Ugyanis ezen magántulajdoni területek felplakátozásához a tulajdonos engedélye szükséges, azonban sok esetben a tulajdonosok is tehetetlenek. Amint azt az EDF-DÉMÁSZ ügyeit intéző ügyvédi iroda kérdésünkre közölte, engedélyt csak a farostlemezes reklámfelület felragasztására adtak, az oszlop törzsére ragasztott plakátokra nem adtak senkinek engedélyt. Jogi lépést azonban nem tudnak tenni, a jogszabályt alkotók kizárták ennek a lehetőségét.

Fotó: delmagyar.hu
Van, ahol a természet már átvette a „parancsnokságot". Fotó: delmagyar.hu


A Közterület-felügyelet érdeklődésünkre csak annyit tudott elmondani, a törvényben szabályozott módon felszólítja a plakátokat elhelyező pártokat és szervezeteket, távolítsák el a kihelyezett anyagaikat, a határidő lejárta után azonban nincs jogi lehetőségük a szankcionálásra; az eltávolítás költségeit is az önkormányzat állja.

Szerte a városban tele vannak ragasztva az oszlopok, a villanyoszlopok. Ha ezekről megpróbálják eltávolítani a plakátokat, akkor akár az oszlop felülete is károsodhat. A felragasztott plakátokat csak fizikai erővel lehet eltávolítani, a letépés sok esetben nem is működik, marad azok lekaparása. A lekaparás ráadásul kétszeres költséget jelenthet. Egyrészt az eltávolítást fizeti az önkormányzat, másrészt az oszlopok festése is sérülhet, azaz a már egyszer lefestett oszlopokat is újra lehet festeni. Ez pedig újabb felesleges kiadásokhoz vezet, amelyeket nincs kin behajtani, a hiányos törvényi és rendeleti szabályozás miatt az önkormányzat fizet rá.

Olvasóink írták

 • 12. antikos 2010. október 13. 14:49
  „Egy biztos a 13. körzetben már 2-án éjfél előtt ismeretlen aktivisták elkezdtek plakáttalanítani:) A Jobbik és mszp plakátokat szedegették le... Mára csak a jobbiké tűnt el. Ők itt már leszedték??? Ha igen le a kalappal előttük!
  A fidesznek jó nagy munka lesz az iszonyat mennyiséget leszedni.”
 • 11. okz63 2010. október 13. 07:22
  „Én tuti, hogy az összes szabálytalanul felragasztott plakáton szereplő képviselőjelöltet automatikusan kizárnám a versenyből még a választás előtt. Akkor tuti elgondolkodnának azon, hogy érdemes volt-e ennyire aktívan ragasztgatni...

  Kicsit OFF, de részben ide tartozik a téma. Nagy divat lett társasházakban is a kaputelefonok - lsd. magántulajdon - teleragasztgatása mindenféle szolgáltatók matricáival. Egyszer a Római krt-ra azért kellett kimenni, mert egy közismert szegedi autóüvegeket gyártó és beszerelő cég túlbuzgó aktivistája a mikrofonra ragasztotta rá a matricát, amitől természetesen az nem működött.
  Felhívtam őket és közöltem, hogy ha mégegyszer ezért kell kimennem bárhová is, akkor a kiszállási díjamat tuti nekik fogom kiszámlázni. Érdekes, azóta megválogatják, hogy hova ragasztgatnak. Itt az az egészben a gond, hogy ha a ház egy jó ügyvédet felfogadna, akkor simán lehetne engedély nélküli reklám-kihelyezésért perelni a céget, mivel a társasház minden egyes pontja bizony nem közterület. :-)”
 • 10. pltsgirl 2010. október 12. 22:53
  „A Kossuth Lajos sugarut-Vasarhelyi Pal utca keresztezodeseben es kornyeken a bukott fideszesek jeloltje meg sokaig diszelgett..(de minek ?!)..Botkat viszont hamar levettek.,..Kampanyolni tudnak(vagy megsem ??), de maguk utan eltakaritani a szemetet arra teljesen keptelen a tisztelt fidesz banda.(??)”
 • 9. na_mit_talaltam 2010. október 12. 20:15
  „"Most hol vannak a narancs aktivisták, hol van nándika?! :D"
  És hol van Botka elvtárs és szegfűtlen csapata?”
 • 8. daveedbrown 2010. október 12. 19:35
  „Olajbányász téren az oszlopok eddig "szép" zöldek voltak, most meg az összes tönkre van téve a rohadt ragasztó miatt!!”
 • 7. maug 2010. október 12. 19:31
  „Ki van ez találva kérem szépen!

  Azok hozzák a szabályokat, akiknek a képeit évekig nézhetjük! Na-ná, hogy ilyen semmitmondó jogszabályokat és kiskapukat szavaznak meg maguknak. Csakúgy mint a költségtérítést és egyéb juttatásokat.”
 • 6. Moon 2010. október 12. 19:14
  „Erről tudom, hogy Magyarországon vagyok mert ezt csak nálunk lehet meg tenni. Természetesen némi inteligencia ha ami ugye nuku nem is kellene ide törvény. Vége a választásoknak mindenki szépen serényen elkezdené takarítani a maga plakátjait oszt jönapot. Ja kérem, álmodni azt lehet.”
 • 5. NTK 2010. október 12. 18:28
  „A ragasztott plakátokat vizes áztatás után akár egyben is le lehet szedni. Én biztosan nem kapargatnám, hanem magasnyomású mosóval szedném le.
  Egyébként ma a Tisza Lajos krt. klinikák felőli végénél takarították néhányan az oszlopokat.
  Igazán lehetne valami szankció ha nem szedik le a plakátokat. Mondjuk, aki rajta van, az annyiszor 10000-ret fizetne ahány helyen megtalálható a képe.”
 • 4. Larsson 2010. október 12. 17:16
  „Elkezdték múlt héten a józsef attila egy részén, vhol a retek környékén, de a sügérúton azóta is van bőven plakát... Most hol vannak a narancs aktivisták, hol van nándika?! :D”
 • 3. Ebgondolat 2010. október 12. 16:31
  „Na ez az, ami igazán felháborító: a pártok még a MAGÁNTULAJDONBAN okozott kárért sem perelhetők!!! Sőt, semmiért sem büntethetők!!! Ha rajtam múlni, én kizavarnám a 29 tagú közgyűlést és addig ostoroznám őket, míg az utolsó plakátot is el nem tüntették!!! Ezután elővenném azokat, akik nem jutottak be, viszont ábrázatukat minden nap látni kell!!!”
 • 2. sziszka1 2010. október 12. 16:27
  „"az oszlop törzsére ragasztott plakátokra nem adtak senkinek engedélyt. Jogi lépést azonban nem tudnak tenni, a jogszabályt alkotók kizárták ennek a lehetőségét." védik a saját hátsójukat!”
 • 1. Liberation 2010. október 12. 15:09
  „Néhány apró tévedés mellett egy nagy: a város plakátlanítása már megkezdődött a múlt héten!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenzékként kíván működni a Jobbik a szegedi közgyűlésben

Ami Szeged érdekében szükséges, azt megszavazza a Jobbik a közgyűlésben - hangsúlyozta Keresztúri Farkas Csaba, a párt önkormányzati képviselője keddi sajtótájékoztatóján. Tovább olvasom