Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Kampányolnak a diákjaikkal az iskoláért

Pusztamérges - Mindent megtesz a pusztamérgesi középiskola, hogy szeptemberben újra első osztályt indíthasson. Most családias a légkör, alig hatvan diákjuk van.
A legjobb 4 év

Kónya Gábornak írta egy tavaly előtt végzett diákja, aki most a Szolnoki Főiskola hallgatója: „Az az igazi, pusztamérgesi családias hangulat nagyon-nagyon hiányzik. Olyan rossz, hogy a tanárok nem ismernek személyesen (...). Nincs az a noszogatás, pátyolgatás, szeretet, amit ott kaptam, maguknál. Tényleg nagyon hiányzik, ha lehetne, akkor is ott kezdeném újra, Pusztamérgesen. (...) Egyetlen rossz emlék sem jut eszembe a suliról – a legjobb 4 évem volt."

Tavaly ősszel nem indíthatott első osztályt, novemberben a felvételi tájékoztatóba sem került bele, mert későn kapta meg az engedélyt, mégis „ezerrel kampányol" a pusztamérgesi középiskola – tudtuk meg Kónya Gábortól, az intézmény vezetőjétől. Tájékoztató jelleggel prospektust szerkesztettek magukról. Ez a legkevesebb, hiszen az iskola informatikai osztályt hirdet. Nyílt napokra invitáltak, régiós tanulmányi versenyt szerveztek, valamint 26 iskolában toboroztak Kalocsától Deszkig a legmodernebb Prezi szoftverrel és diákjaik segítségével.

Családias az iskola; jelenleg három osztályban kerekítve hatvan diákot tanít 13 pedagógus, az óraadókkal együtt. A mostani osztályok fele „infós", a másik fele idegenforgalmat tanul. A jövendőbeli elsősök viszont csak számítástechnikások lesznek. – Senki ne képzelje, hogy itt, vidéken ingyen van az ötös, a jó jegy nálunk is annyit ér, mintha a szegedi Ságváriban kapnák. Általában a diákok 15-20 százaléka megy főiskolára, egyetemre, a többség OKJ-s képzéssel fejeli meg az érettségijét – jegyezte meg az iskolavezető. – Mindenki emelt óraszámban tanul angolt, és bár a matek mellett ez is mumustárgynak számít, a különféle programok a legfélénkebbeket is arra ösztönzik, hogy megszólaljanak. Felszereltségünk a pályázatoknak köszönhetően egészen jó.
Kampányolnak a diákjaikkal az iskoláért. Fotó: Kuklis István (galéria)

Interaktív táblákkal, laptopokkal dolgozunk, saját zsebből meg vettünk magunknak egy kisrobothoz való tartozékokat, amit a srácok két és fél hét alatt úgy összeraktak, hogy megállták a helyüket a szegedi LEGO Szumó bajnokságon. Nyári gyakorlathoz papírgyűjtésből vettünk a bontóból alkatrészeket, a gyerekek forrasztottak, szereltek, és meglettek a gépek. Azt szoktam mondani: aki nálunk végez, annak programtelepítésekkel, -használattal, hálózat-karbantartással nem lesz gondja. Kollégiumunk is van, a diákok fele bentlakó.

A fiatalok bő egy éve vesznek részt a Történelem a konyhánkban című nemzetközi programban. Iskolai szervezésű program többek között a Tour de Puszta kerékpáros túra, és működik a Fábián Tamás Klub a három éve etiópiai terrortámadás áldozatául esett geográfus tiszteletére. Látogatásunkkor Petrovics Kálmán, a Szegedi Vízisport Egyesület igazgatója mesélt néhai barátjáról, aki afrikai útja előtt járt náluk.

Az iskola sok változást átvészelt már. 1996-ban épült fel a német Észak-Rajna–Vesztfália tartomány támogatásával, hogy a homokháti gyerekek a közelben színvonalas középfokú oktatásban részesülhessenek. Előbb a helyi önkormányzat, majd a megyei helyhatóság, később a vidékfejlesztési tárca, most az utódja, a Földművelésügyi Minisztérium a fenntartója. Működött önállóan, az ásotthalmi Bedő Albert Szakképző Iskola és Kollégium telephelyeként, aztán megint önállóan, jelenleg az ásotthalmi iskola tagintézménye.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több embert mentettek meg a kihűléstől

Forró teával és takaróval tartottak melegen egy fedél nélküli férfit a szegedi rendőrök a Magyar Máltai Szeretetszolgálat krízisautójának megérkezéséig. Tovább olvasom