Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

Kampánytéma lett a születésszabályozás

Az általunk megkérdezett négy szülő közül csak egy élne a lehetőséggel – megválasztaná születendő gyermeke nemét. A szülész-nőgyógyász és a demográfus fenntartással fogadja a problémafölvetést. Az egyik EU-egyezmény kimondja a nem megválasztásának tilalmát.
A legfontosabb, hogy egészséges legyen a gyermek. Fotó: Schmidt Andrea
Ellentétes a magyar jogrenddel, vallási és etikai kérdéseket vet föl a kormány által SMS-ben „társadalmi vitára" bocsátott kérdés: „Két azonos nemű gyermek megszületése után legyen-e lehetőségük a szülőknek a harmadik nemének megválasztására?"

– Elrugaszkodott a mai magyar valóságtól, eltereli az egészségügy valós problémáiról a figyelmet a kérdésfeltevés – véli dr. Pál Attila professzor. Az SZTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatója hangsúlyozza: eddig egyetlen pár se kereste a klinikát, vagy a Kaáli Intézetet olyan kéréssel, hogy befolyásolhatná-e születendő gyermeke nemét. Ugyanakkor tévesnek nevezi azt a feltételezést, mely szerint a születésszabályozás e módszerének engedélyezésével az abortuszok száma csökkenthető, ugyanis a 12. hét előtt ultrahangvizsgálattal nem állapítható meg az ébrény (vagyis az embrió) neme.

Fogy a magyar: az élve születések folyamatos és radikális csökkenése 1975-ben kezdődött el. Ezt az Európa-szerte jellemző tendenciát egyetlen intézkedés nem képes megváltoztatni – magyarázza Klonkai László, a KSH Szegedi Igazgatóságának igazgatója. Eleve kevés harmadik vagy „többedik" gyermek születik Magyarországon. Ugyanakkor ha befolyásolná a szülési kedvet a harmadik gyerek nemének megválaszthatósága, az csak pozitív irányban történhetne – mondja a szakember, aki szerint az első egy-két évben néhány száz gyerekkel több születhetne, azt követően azonban nem módosulnának a demográfiai folyamatok.

– Harmadik lányt semmiképpen! De ha tudnám, hogy bizonyosan fiunk születik, elkezdenénk gondolkodni a feleségemmel, hogy vállalnánk-e a következő gyereket – jelenti ki Kovács apuka.

– Szeretnénk egy harmadik gyermeket – fogalmaz az ugyancsak két kislányt nevelő szegedi polgármester, Botka László –, de szerintünk az számít, hogy a baba egészséges legyen, ezért nem biztos, hogy élnénk a nemét befolyásoló lehetőséggel. Ugyanakkor tolerálom, akik ezzel ellentétesen gondolkodnak.

– Értékrendünkben elvi kérdés, hogy nem befolyásolhatjuk a Teremtő akaratát – jelenti ki Nógrádi Zoltán, a két fiúval megáldott mórahalmi polgármester, aki szerint a születendő gyermek nemének meghatározása olyan beavatkozás, amely visszaüthet, a kérdésfelvetés pedig a kormány részéről pótcselekvés a valódi munka helyett.

– Nem fiút vagy lányt várunk, hanem a gyermekünket – mondja a három lányt és egy fiút szülő és férjével felnevelő, már öt unokával büszkélkedő Ocsovszky Lászlóné, vásárhelyi gyógypedagógus. – Munkám révén rengeteg tragédiával is szembesültem. Ennek ellenére azt gondolom, nem a gyerek neme a lényeg, hanem az, hogy a megismételhetetlen élet maradjon örök meglepetés, titok.


Ébrényszelekció

Három lehetőség van a gyermek nemének befolyásolására. Az egyik a jogilag nem engedélyezett abortusz. A másikat, az embriószelekció módszerét az állattenyésztésben alkalmazzák. E szerint több megtermékenyített petesejtet tenyésztenek, majd nyolc sejtes stádiumukban fejlődésüket leállítják, megállapítják, mely tartalmazza a női, illetve a férfi kromoszómát, majd a kívánatos összetételű ébrényt (embriót) behelyezik az anyaméhbe. A harmadik, a spermaszelekciós módszerrel a megtermékenyítés előtt választják ki a megfelelő kromoszómát hordozó hímivarsejtet. Ám a legmodernebb eljárások hibaszázaléka is 18–20 százalék. A világ 30 országában engedélyezett a születendő gyermek nemének megválasztása. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi városházán nincs felelős?

Kódolva volt, hogy csődhelyzetbe kerül a szegedi rendelőintézet – állítják ellenzéki… Tovább olvasom