Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Kánikula a szegedi Napos úton

Szeged - Árnyéktalan, ezért lett Napos út a Dorozsmai útról a Béketelepre vezető bekötőút. A lapunkban 1972-ben megjelent, Péter László könyvéből idézhető névmagyarázat indokoltságáról a tegnapi kánikulában magunk is meggyőződtünk. Az iparváros peremére tévedőt por és forró fuvallat fogadta.
– Tüzet a Napos úton egyszer oltottunk, amióta ide költöztünk a szegedi belvárosi laktanyából. Egy, a tegnapihoz hasonló kánikulai napon meggyulladt az árokparti gaz – gondol vissza a közelmúltra Dudás Miklós tűzoltóparancsnok. A lánglovagok 1988-ban itt megépült laktanyájára árnyékot vet ugyan egy termetes fa, de ez most kevés, légkondicionáló berendezés viszont csak a hírközpontban, az irodákban működik. Az ügyeletben várakozóknak megnyitották az egyik légkondis tanácstermet, hogy ott hűsölhessenek két riasztás között. Mert e hosszú, forró nyárban az emberek fittyet hánynak a tűzgyújtási tilalomra, ezért aztán az évi átlag szerinti 2-3 vonulással szemben 6-8 riasztás is érkezik naponta. A lánglovagok beöltöznek védőruházatukba, amiben ilyenkor tényleg izzasztó dolgozni. A Napos úttal párhuzamos Tűzoltó utcán át segíteni induló, szirénázó autókból e kánikulában nem hiányozhat az ásványvizes palack.

Víz, aminek már a látványa is hűsít – ilyen élménnyel is szolgál a Napos út, ahol a 7,5 hektárnyi Lencsés horgásztó partján áll a légkondis-teraszos és muskátlis-fűzfás étterem, aminek neve ígéret: Jobb mint otthon.

– A halászlé számít, nem a napi átlaghőmérséklet: egy finom ebédért, vacsoráért erre kanyarodnak a vendégek. Mégis: mintha nem lenne akkora étvágya az embereknek ebben a hőségben, mint általában – összegzi tapasztalatát Bodák Gábor pincér.

– A napfelkeltét látni itt: kora tavasszal például az ide látszó víztorony mellett kúszik az égre a napkorong – villantja föl a környéken élvezhető szép pillanatokat Bakos Gábor. A napos úti Démász raktárban dolgozó fiatalember negatívumként a sok erre vágtázó kamiont és az árnyat adó fák hiányát említi.

– Nagy a por, az ipari telkek egy részének az úttal párhuzamos része gondozatlan, nincs posta, nincs gyógyszertár, az orvosi rendelés mindig késve kezdődik – sorolja a Béketelepen élő vásárlóitól hallott hiányosságokat Rozinka Ágnes. A Napos út torkolatánál, a Régi posta úton álló Ági élelmiszerbolt klimatizált. A feketéjét ráérősen kavargató vásárlóval arról is beszélget az eladó, hogy a Waldorf-iskola melletti óvoda még működik és az utóbbi két évben benépesültek a korábban elhagyott telephelyek, sőt: a régi Volán SC pályát is ledórezolták. Nem tudják a környékbeliek se, mi épül ott, de úgy gondolják, hogy lakópark vagy bevásárlóközpont.

Megolvadt, de nem a nyári forróságban a 78-as busz megállójában a menetrendet mutató tábla.
– Az unalom rongálásra ragadtathatott valakit – von vállat a kora délutáni hőségben buszra váró asszony. Neki nem kell silabizálnia a menetrendet, tudja, hogy óránként kétszer fordul a busz. Az alig elkezdett beszélgetést rövidre zárja, mert öt utasával megérkezik a menetrend szerinti járat. Kilép a környék egyetlen fája adta árnyékból és foghegyről még odaveti az idegennek: – Csak muszájból, dolgozni járok erre. A környéket nem szeretem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Este is meleg van a Marica grófnő Dóm téri próbáin

Napközben még a viszonylag hűvös nagyszínházban, de esténként már a Dóm téren próbálják a szabadtéri… Tovább olvasom