Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Kánikulában győzött a töltött káposzta

Röszke - Duplaannyi csapat főzte a töltött káposztát a röszkei bográcsokban tegnap, mint tavaly. Fel sem merült a kérdés, jólesik-e kánikulában ez a kiadós magyaros finomság. Volt, aki pálinkával, sörrel, volt aki római tállal vagy éppen paradicsommal és kaporral bolondította meg a versenymenüt.
Miért rotyogtatnak Röszkén 37 fokos kánikulában is töltött káposztát? Mert szereti mindenki – télen-nyáron, sülve-főve. Ha pedig erről bárkinek szemernyi kétsége lett volna, tegnap a határ menti faluban maradéktalanul eloszlott. Soha ennyien nem jöttek még el, hogy főzzenek, kóstoljanak, szóval jól érezzék magukat a sportpályán. 35 csapat nevezett be a versenybe.

A Takarékos Főzőasszonyok például 384 hagyományos – darált disznóhússal és rizzsel töltött – szármát főztek meg reggel 7-től délig. Tudakoltuk, mivel spóroltak a fantázianevükhöz méltón. Nevettek, merthogy a Szőregi Takarékszövetkezetet rövidítették így, bár látszott is az üzleti érzékük: 700 forintért a nagyközönségnek is mértek bőséges adagot.

A Pick-dolgozók baráti köre most debütált, és nagyon adtak a dizájnra: a zsűrit kalácskoszorúval és cseréptállal igyekeztek meghatni. Buha Mónika és Pintyéné Ördögh Mónika vezényletével meg se kottyant nekik kondérba gyúrni a 300 töltött batyut. Látszott, hétköznap a szalag mellett nyomják a sütnivalót normában.

Nyaron sem megvetendő a toltott kaposzta. Jó gyomor kell hősegben a nehez etelhez. Fotó: Karnok Csaba
Nyáron sem megvetendő a töltött káposzta. Jó gyomor kell hősegben a nehéz ételhez.
Fotó: Karnok Csaba

Bíró Tamás volt a „pálócos" káposzta motorja az üst mellett. Elárulta, a Salgótarjánnal szomszédos Istenmezejéről vizsgázik az ő csülkös-füstölt húsos receptjük.

„Lájtos" változat

Nem hűtött, mégis kellemesen könnyed nyári fogás a – disznó helyett pulykával, borjúval – töltött káposzta- vagy még inkább szőlőlevél. Frank Sándor mesterszakács paradicsommal, tejföllel, végül friss zöld csomborral, kaporral ajánlja ízesíteni.

A tápai Tápai Mariann nehezítette a feladatot; parázsba állított téglán sütötte meg római tálakban a társaság „repedt fazekas" kedvencét. A férfi csapattagok az árnyékból biztatták.

– Hogy fogy a forróságban a tüzes káposzta? Rávágták: két korty sör között borzasztó gyorsan. Titkos favoritunk a röpke terepszemle nyomán a „Szatyivári" lett. Ördögné Gelyer Hajni kapitánysága alatt a nyíregyházi rokonság göngyölgette. 469 káposztatekercset gyúrtak, de nem ám olyan öklömnyieket, hogy egytől jóllakjunk, hanem falatnyiakat. A szatmári ínyencségben is rizses darált hús került fokhagymával, vöröshagymával, füstölt hússal és oldalassal, no meg sok-sok passzírozott paradicsommal. A szakácsokba a kupicával titkos fegyver került: „hűteni". Így lett a röszkei rettenetes aszaltgyümölcs-ágyon.

Bajnok a Knorrtobágyi

Kanalával szavazhatott a közönség: a zsűrizett tálakat közprédára bocsátották a csapatok, és – nem véletlenül – a Szatyivári tűnt el a leggyorsabban. Igaz, a Frank Sándor és Faragó Sándor mesterszakács, illetve Horváth Béla alpolgármester alkotta zsűrinél csak bronzérmesek lettek. Második díjat a Kerekes B közép káposztája kapott, a bajnok az egyik hazai brigád lett. Talán a pénteki Knorr-üzemben kitört tűzre is gondoltak, amikor a 13- as rajtszámmal indították Knorrtobágyi káposztájukat. Különdíjat is osztottak: az Ifi röfiknek, a (röszkei polgármesteri) Hivatali betyároknak, Piroska fazekas káposztájáért és a Végvári (testvérvárosi) vitézeknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Optimista verzió: három arany

Szeged - Jobban izgul Petrovics Kálmán, a Démász-Szeged Vízisport Egyesület szakmai igazgatója az olimpia előtt, mint a klub három olimpikonja. Interjú. Tovább olvasom