Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Kánikulai történetek – Szegedről

Nem győzünk védekezni – a perzselő napsütés, a tikkasztó hőség ellen. Az 1935-ös rekord megdöntéséhez tegnap 2 fok hiányzott. Néhány, tegnap Szegeden megesett forró történetet gyűjtöttünk csokorba. A kánikula miatt a Munkácsy-kiállítás utolsó hetében megváltozik a szegedi Móra múzeum nyitvatartási ideje.
Kívül-belül hűti magát, aki tudja. Fotó: Schmidt Andrea
Hűsölő tudós.
A legforróbb magyarországi rekord: 42 fok, időpont: 2000. augusztus 9., hely: Békéscsaba – mondja Makra László, az éghajlattani és tájföldrajzi tanszék docense, aki hűs egyetemi szobájában doktori dolgozatán dolgozik, majd tanítványait tanulmányútra viszi – a júliusi görög forróságba.

Olvadt csík. A csatornázók között szlalomozó autós a Cserzy Mihály utcában csapdába került: más kiút nem lévén, az úttesten dolgozók is a friss bitumencsíkra irányították a kisautót. A sofőr köszönte, hogy elhúzhatja a csíkot, a forróságtól izzadt munkások csak legyintettek, majd eltüntették a friss kocsinyomot az olvadt csíkról.

Napszemüveges boltos. Egy átlagos héten egy raklap ásványvíz fogy el a Temesvári körúti ABC-ben, most az ötödiknél tartanak. A szokásosnál 70 százalékkal több sör kerül a kosarakba – jellemezte érzékletesen a rekkenő hőség hatását S. Ágnes. A boltvezető helyettese azt látja: a medencés fürdő közelsége miatt kapós a naptej és a strandcikk is. A fiatal nő a boltból kilépve napszemüveget tesz: megér 15 ezer forintot az UV-szűrős sötétítő.

Kalaposok. A nyolcadik ikszen túl örülnek, hogy nem kell kimozdulniuk a lakásból, az enyhülést a ventilátor kavarja Kalapos Istvánéknál. Szalmakalapot visel viszont Rózsa Péter. „Ez a golyóssport, a petanque szegedi barátainak jele" – magyarázza a szegedi fürdők kommunikációs és marketingvezetője. Kedvező áraik és a kánikula miatt harmadával nőtt a forgalmuk – mondja.

Árnyékból klímába. A redőny a legnépszerűbb árnyékoló – tudjuk meg Csóti Zsolttól, a Rolló-MR Kft. munkatársától, aki elárulja: típustól függően egy panellakás árnyékolása 40-60, egy családi házé 60-500 ezer forintba kerül. Forgalmuk a nyári forróságban 5–10 százalékkal is nő. Ő nem csak redőnnyel hűti életét: a klimatizált irodájából a klímával fölszerelt autójába ül, hogy klimatizált otthonába érjen – mint a sivatagi sejkek.

Meteorológus a napon. Éppen a szegedi meteorológiai állomás körüli egy hektáron nyírta a füvet Szudár Béla, mikor tegnap kora délután megtaláltuk. Nem visel fejfedőt, mert bírja a nap tüzét, imádja a meleget, de még ennél is jobban a tomboló nyári vihart. Azt mondta: ilyen hőség legutóbb 1935 júniusában volt. Az akkori rekord megdöntéséhez tegnap 2 fok hiányzott, a számítógépek 33,5 Celsius-fokos szegedi hőmérsékletről duruzsoltak. Ebbe a Szeged új sajtóházánál megfigyelt 42 fok is belefér. Ma akár 39 fok is lehet az átlag. A hőség csütörtökig növekszik, aztán 7-9 fokkal is esik.


Változik a nyitva tartás

A kánikula miatt a Munkácsy-kiállítás utolsó hetében megváltozik a szegedi Móra múzeum nyitvatartási ideje. A kiállítóterek megfelelő páratartalma és hőmérséklete érdekében korlátozzák a látogatók számát. Tegnap óta dél és egy óra között, valamint délután 3 és 4 óra között egy-egy óra technikai szünetet tartanak. Ekkor kiürítik a termeket, és gépek segítségével igyekeznek visszaállítani az optimális értékeket. Ugyanakkor a múzeum már reggel 8 órától egészen este 6-ig fogadja az érdeklődőket. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden szúnyogirtó csak a vérszívóknak árt

Az elmúlt hét végén is irtották Szegeden a szúnyogokat. Házi gyérítéshez ingyentablettát ad a… Tovább olvasom