Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Káosz a gyermekklinikán

Szeged - Telefonon utasították kedd reggel a gyermekkórház fülészeti osztályát: fejezzék be a műtéteket és pakoljanak. Az osztály feladatait hétfő óta átvette a fül-orr-gégészeti klinika, ám erről elfelejtették értesíteni a szülőket, akik az előjegyzett időpontban megérkeztek az intézménybe. Ott pedig úgy gondolták, ellátják őket.
Káosz alakult ki kedd reggel a Szegedi Tudományegyetem klinikáján. Az egykori gyermekkórházba műtétre érkező gyerekek és szüleik azzal szembesültek: haza kell menniük, nem végzik el a beütemezett bevatakozásokat.

– Az első gyerek volt bent a műtőben, amikor az osztályra telefon érkezett. Azt az utasítást kapták az itt dolgozók, hogy azonnal fejezzenek be mindent és pakoljanak össze. Nem végezhetnek több operációt – mesélte Balla Tímea. Az asszony 6 éves kislányát hozta mandulaműtétre. – Egyszerűen nem is értettük ezt az egészet. Természetesen mindenki tudta, hogy az osztály megszűnik és az ellátást átveszi a felnőtt fül-orr-gégészeti klinika, de azt gondolom, talán nem így kellene egy osztályt felszámolni, hogy egy telefonnal reggel hazaküldik az előjegyzett betegeket.

A gyerekek fél napot vártak étlen, szomjan. Fotó: Schmidt Andrea
A gyerekek fél napot vártak étlen, szomjan. Fotó: Schmidt Andrea

– Angliából érkeztünk erre a műtétre, hónapokat vártunk az időpontra – mesélte Halászné Tímea.

Négyéves kisfiát, Zalánt egy héttel korábban egyszer már hazaküldték, akkor betegség miatt. Csak remélni tudták, hogy nem hiába utaztak ennyit. Mivel azt az információt kapták, hogy az orvosok nem használhatnak több gyógyszert, már azt is felajánlották, hogy ők vásárolják meg a fájdalomcsillapítókat, csak műtsék meg gyermekeiket.

– Tegnap este óta nem evett, reggel óta nem ivott egyik gyerek sem. Itt várunk és még mindig nem tudjuk, megműtik-e őket – panaszolta a 12 kicsi hozzátartozója késő délelőtt. A gyerekek pizsamában, egyre nyűgösebben várták, mi lesz a sorsuk. Miután a klinikai központban érdeklődtünk, mi történik a gyermekklinikán, az elnök utasítására fél 12-kor újra elindulhattak a műtétek. Délutánig mindenkit megműtöttek.

– A Gyermekklinika B részlegén, az egykori gyermekkórházban hétfő óta nem végezhetnének műtéteket, a gyermek ellátást ugyanis integráltuk a Fül-orr-gégészeti és Fej-nyaksebészeti klinikába. Oda kellene átirányítani minden beteget. Mivel azonban mindkét klinika vezetője éppen szabadságon van, az információáramlással problémák voltak. Az előjegyzett betegeket nem értesítették a változásról – mondta el Pál Attila, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke. Hozzátette: ez hiba volt, minden előjegyzett beteget fel kell venni és a műtétet el kell végezni.

– Szerdától az operációkat már a Fül-Orr-Gégészeti klinikán végzik el, az előjegyzett betegeket is ott fogadják. Az integráció miatt nem maradhatnak el műtétek.

Olvasóink írták

107 hozzászólás
 • 107. Roland1000 2013. június 07. 15:36
  „Egyszer csak! Ha a szülők és a gyerekek nem akkor lettek megműtve, amikor berendelték őket, akkor már szégyellhetik magukat az illetékesek. Vagy nem? Ha csak annyi történt, hogy órákig várattak kisgyerekeket, már akkor is van miért szégyenkezni. Vagy nem?

  És had ne soroljam a magyar egészségügyes történeteimet, amiknek szenvedő alanya voltam én vagy a családom, ismerőseim. A magyar egészségügynek van baja. Te észre sem vetted? Neked vagy nagyon sok pénzed van és magánklinikákra jársz, vagy hazabeszélsz.

  A kormány ahelyett, hogy stadionokat épít - amik kongani fognak az ürességtől, hiszen az emberek többségének nincs pénze focimeccsekre, kedve sincs olyanokra, amilyeneket itthon láthat -, inkább az egészségügyet tenné rendbe, vagy építene még több gátat. Mert attól tartok, hogy évről évre egyre nagyobb gondot fog okozni az időjárás.”
 • 106. partizánok 2013. június 06. 15:11
  „105. deszkás 2013.06.06. 14:36

  "PARTIZÁNOK! Olvastál tőlem ilyet? (első sorod) Hol? Wazze?"

  Persze. Itt:
  "91. deszkás 2013.06.05. 23:39
  PARTIZÁNOK! Az Angliai eü-t a magyarral összevetni tübb mint idiótizmus."
  Az idézőjelben lévő sorok idézetek.
  Visszanézheted, ha nem emlékszel mit írtál.
  :-)

  "Már sötétség van?(ma a Napnyugta 20:37-kor) :))) -L-"
  Még nincs,de délutános vagyok,úgyhogy éjszakában fejezek.
  Nem sokára indulok dolgozni.
  Szép napot!
  :-)”
 • 105. deszkás 2013. június 06. 14:36
  „PARTIZÁNOK! Olvastál tőlem ilyet? (első sorod) Hol? Wazze? Miért nem ADALEN 27-el ugribugri? Már sötétség van?(ma a Napnyugta 20:37-kor) :))) -L-”
 • 104. mazsolaszolo 2013. június 06. 13:21
  „"Telefonon utasították kedd reggel a gyermekkórház fülészeti osztályát: fejezzék be a műtéteket és pakoljanak."

  Tán árad a Tisza is, emberek? Fejezze be a műtétet és pakoljon? Elment valakinek a józan esze nyaralni és ott is maradt? Ez nagyon-nagyon durva volt, és remélem, hogy a fejetlenség néhány ostoba fej árán kiiktatható.”
 • 103. adalen27 2013. június 06. 12:17
  „Felháborító,hogy azon vannak leakadva az emberek,hogy Angliából jött haza ingyen gyógyítani a gyerekét.Nost akkor had áruljak el pár dolgot,kedves hőzöngők!
  Először is,én ha ne adja Isten az érintett helyébe lennék,marhára nem érdekelne a társadalmi kollektiva,amikor az én gyerekem egézségéről lenne szó,és ugyan ez lenne érvényes az itt köpködőkről is. Arról meg már ne is beszéljünk,hogy amíg a kicsi nem kettős állampolgár,addig haza kell hozni minden ilyen beavatkozásra,sőt még a magyar állam által előírt kötelező védőoltásokra is.Na ehhez mit szóltok.Addig amíg a magyar gyámügy undorító módon kutakodik a kiment családok gyerekei után nem egyszer haza rángatva őket,addig én is bele s---nék,ki mit mond és gondol.Amíg az alkotmány tartalmazza,hogy joga van a gyógyításhoz,addig ezt le kell tudni nyelni.

  Ettől függetlenül is azt gondolom,hogy ami a gyerek klinikán történt,az botrányos,és ha nem lesznek a fellelősök elővéve,és eltávolítva,azon sem lepődöm meg,mert itthon mindent lehet.Sógor koma cimbora,kolléga,egymást tuszkolják fel,következmények nélkül.És ez nem csak a mostani kormány közeli emberekre érvényes,hanem az összes eddigire,és az elkövetkezendőkre. Előre ez az ország nem halad,és nem is fog,mert ilyenek vagytok.Egymást köpköditek mindenhol,ahol csak komentelni lehet !”
 • 102. partizánok 2013. június 06. 11:37
  „91. deszkás 2013.06.05. 23:39

  "PARTIZÁNOK! Az Angliai eü-t a magyarral összevetni tübb mint idiótizmus."

  Szerintem meg az angliait kikiáltani hibátlannak, felmagasztalni csak azért mert nem magyar és a magyart állandóan és mindenben szapulni, az az igazi idiotizmus.Annak tudatában meg pláne,hogy Angliából hazajárnak a magyar orvosokhoz.
  Mint korábban írták,mindegyik rendszerben van jó és rossz is. Ezt én is így gondolom.Tapasztaltam is.
  Én a rosszat írtam le az angolról. Ez nem tetszett az ügyeletes ország fikázóknak?
  Hogy nem álltam be a sorba és nem szapultam Mo-t habzó szájjal?
  Bocsánat
  :-)

  "A Magyarországi lakcím az probléma? Furcsa de igaz:a legutóbbi népszámlálást "véletlen" se merték a lakcímnyilvántartással összevetni."

  Ez most maszatolás,mert elfogytak az ellenérvek?
  Mi köze ennek a TB-hez?
  :-)

  Igen, is kell a lakcím a TB-nél.
  Megdőlni látszik a korábbi állításod, a 450 ezerről?
  :-)

  "92. deszkás 2013.06.05. 23:54

  Ui: veled ellentétben én tényeket mondtam nem minősítettem."
  Íme, itt cáfoltad meg önmagad:
  "Ne szédíts már kicsi huszár. "
  Egyébként érdekes dolog tényeket mondani, forrás megjelölés nélkül és ebben holtbiztosnak lenni.
  :-)

  " És még linket se követeltem. :)))"
  Nem is kellett.
  Mert amit állítok,annak megjelölöm a forrását és nem a suttogó propagandát próbálom meg beállítani igaznak.
  :-)

  "Ti ma álmotokban se tudtok annyit adni mint ő adott."

  Már megint 2 akolban gondolkodsz?
  Mondtam, hogy akol nélküli vagyok.
  Ilyen nehéz ezt felfogni?
  :-)

  Szép napot!”
 • 101. delmadarka 2013. június 06. 11:36
  „Feleségem dolgozott az egészség ügyben, szívét lelkét kitette, vanna kegyedi esetek, most ebbe kezdtünk http://www.youtube.com/watch?v=fQPjuxbOS70”
 • 100. .suhym. 2013. június 06. 11:15
  „24. polo 2013.06.05. 13:00

  Igazad van, durván hangzott, sőt még annál is durvábban!!:(8

  Vannak szüleid, nagyszüleid esetleg?”
 • 99. Rataxes 2013. június 06. 10:17
  „Megtapasztaltuk már az újszegedi gyerekkórház fül-orr-gége osztályát és a "felnőtt" orr-fül-gége klinikát is, kislányunkat mindkét helyen kezelték-műtötték már. A gyerekek csak nyernek vele, ha a "felnőtt" klinikán lesznek ellátva és műtve, mind a szakmai hozzáértést, mind az emberségességet tekintve, az orvosok, a nővérek és az audiológia terén is. (Csak azt nem tudom, hogy az eddig is zsúfolt ambulancia hogyan fogja bírni, ha még a gyerekek is ott fognak várni.)”
 • 98. Egyszercsak 2013. június 06. 08:38
  „Na, ti itt elolvastátok a cikket. Esetleg van olyan is, aki vette a fáradtságot és megkérdezte a másik oldalt, egy ott dolgozót? Mert egy rakás hülyeséget sikerült itt leírnia egyeseknek (igaz, a cikk is nagyrészt csúsztatás).

  Egyébként a gyerekek természetesen nem lesznek összekeverve a felnőttekkel - itt jegyzem meg, ha jobban odafigyelnek néhányan a korábbi híradásokra, tudnák, hogyan lesz megszervezve az ellátás.”
 • 97. X_Y 2013. június 06. 08:32
  „83.Egyolvasó 2013.06.05. 19:57

  Hidd el aki ülföldön él az nem kap segélyt.Sőt lehet hogy többet ad az országnak mint ti, aki többnyire minimálbéren vagytok bejelentve (már ha egyáltalán) és a többit zsebbe...De az ingyenes orvosi ellátás, a poronytaidnakk bölcsőde, óvoda, szociális támogatás a menzához - na az persze "jár"...

  Több ingyenélő van az otthon maradottak között: és amíg ez van, addig ne csodálkozz ha aki nem 70-es IQ-val van megáldva az lelép..”
 • 96. szegedivagyok 2013. június 06. 08:11
  „55. polo 2013.06.05. 15:30

  Tudom, Einstein.”
 • 95. Moniq 2013. június 06. 07:51
  „Szégyen ebből is látszik mit sem számítanak a betegek ,mert hogy a felnőttekkel ezt megcsinálnák azok is rosszul viselnék na de azért gyerekekkel hát ennyi a magyar egészségügy.”
 • 94. szatyi 2013. június 06. 07:32
  „"91. deszkás 2013.06.05. 23:39
  PARTIZÁNOK! Az Angliai eü-t a magyarral összevetni tübb mint idiótizmus."

  Helyes a megállapításod!”
 • 93. nobody13 2013. június 06. 06:54
  „Szöszivel értek egyet, a 7-es bejegyzésével. Nem szerencsés a gyerekeket keverni a felnőttekkel. Én anno gyermekként feküdtem sokat a gyermekklinikán is, és más klinikákon is, ahol felnőtt kórteremben voltam elhelyezve. Meg kell mondanom, ég és föld. Egy felnőttkórteremben a gyerek nem tud úgy pihenni, gyógyulni, nagyobb a rohanás, más a nővérek hozzáállása, viselkedése, más a napirend, az étkezés stb. mint a saját közegében, ahol csak gyerekek vannak. De itt Szegeden minden tönkremegy. Anno 20 éve a szemészeti klinikának gyönyörű, tényleg gyerekbarát, kis zárt miliőjű, nyugodt gyermekosztálya volt. Egy beteg gyereknek ha létezik olyan, mini Paradicsom játékokkal, kedves, nyugodt nővérekkel, szép, gyerekközpontú környezettel. Néhány éve be kellett mennem, valamiért, és döbbenten láttam, hogy a gyerekosztály sehol, a régi "gyulladt" osztály (vegyes betegek) női és férfi szárnya sehol, a betegek a régi "operált" osztályra (csak hályogműtétek)vannak bezsúfolva, vetésforgó, a gyerekek egy régen női orvosi öltözőszobának használt kis helyiségbe vannak bezsúfolva... Egyszerűen az egész borzalmas, elfacsarodott a szívem.”
 • 92. deszkás 2013. június 05. 23:54
  „Ui: veled ellentétben én tényeket mondtam nem minősítettem. És még linket se követeltem. :)))”
 • 91. deszkás 2013. június 05. 23:39
  „PARTIZÁNOK! Az Angliai eü-t a magyarral összevetni tübb mint idiótizmus.A Magyarországi lakcím az probléma? Furcsa de igaz:a legutóbbi népszámlálást "véletlen" se merték a lakcímnyilvántartással összevetni. Ne szédíts már kicsi huszár. És a visszatérő kádárhuszározásod a mai tehetetlenkedő és mocskolódó -a múltban inkább lapító- szkalapok jellemzői. Ti ma álmotokban se tudtok annyit adni mint ő adott. Igaz,nem is akartok.Etikai normátokat magatokra szabjátok amit "természetesen" mindenkire kötelező-kivéve magatokat. Az a bájos., kiutat se tudtok. De keménykedtek.”
 • 90. sikan 2013. június 05. 23:19
  „Kétségtelen, hogy jobb lenne a gyermekeket külön klinikán kezelni, de az egészségügy pocsék anyagi helyzetében ez az összevonás valószínűleg megtakarítással jár. Személyes tapasztalatom volt, hogy amikor gyermekkoromban kivették a mandulám a már azóta megszűnt I. Kórházban (Kossuth L. sgt.), ott is együtt voltak felnőttek és gyerekek, de abban már nem vagyok biztos, hogy a gyerekeknek volt-e külön kórterme, mindenesetre bejártunk a felnőttekhez, velük jobban telt az idő (pl. kibiceltünk, amikor kártyáztak!). A felnőttek esetleg nap közben ráérnek a gyerekekre ügyelni, mert a nővérekből nincs elegendő, de egy felnőtt szólhat a nővérnek, ha a gyereknek valami gondja van! Így nézve nem is biztos, hogy rossz lesz ez az átszervezés!”
 • 89. partizánok 2013. június 05. 21:22
  „84. booo 2013.06.05. 20:07

  "61. 3évesférfi - Én viszont úgy tudom hogy minden GYEREK AKI MAGYAR ÁLLAMPOLGÁR, ingyenes ellátást kap ALANYI jogon ha van bejelentett magyarországi lakcíme! "

  HA VAN BEJELENTETT magyarországi lakcíme. Ez a feltétel.
  Én is így tudom.
  Ha külföldre megy életvitelszerűen élni és betöltötte a 18-ik életévét,akkor ki kell jelentkezni a TB-ből,különben behajtja rajta a NAV .
  Nem lehet valaki egyszerre 2 helyen biztosított.

  Valószínűleg az utóbbi 10 évben idegenbe szakadt hazánk fiára gondolt itt valaki korábban ,amikor 450 ezer új TB belépőről írt.

  Kik jogosultak kizárólag egészségügyi szolgáltatásra?

  Itt el lehet olvasni kinek jár az ingyenes orvosi szolgáltatás :

  http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBELLAT/ACH%C3%8DVUM%202010/KIZAROLAG_EU_SZOLG_JOGOSULTAK.PDF

  A varázsszó pedig a :

  "....ha társadalombiztosítási szempontból belföldinek minősül..."
  "...bejelentett lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár, a
  bevándorolt és a letelepedett jogállású, valamint a menekültként elismert személy....a hontalan. ,"”
 • 88. notebook 2013. június 05. 21:07
  „"Mivel azonban mindkét klinika vezetője éppen szabadságon van, az információáramlással problémák voltak. Az előjegyzett betegeket nem értesítették a változásról - mondta el Pál Attila, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke. Hozzátette: ez hiba volt, minden előjegyzett beteget fel kell venni és a műtétet el kell végezni. "
  1. mi az hogy szabadságon volt mindkettő, ráadásul egyszerre?
  2. ki helyettesített őket és hogyan hozhatott ilyen ésszerűtlen intézkedést?
  3. hogy történhet ilyen?
  Következtetés: a két vezető és a klinikai központ elnöke mondjon le.”
107 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Wagnerre emlékeznek a Korzóban

Születésének 200. évfordulóján Richard Wagnerre emlékeznek a szegedi operabarátok szerdán 18 órától a Korzó Zeneházban. Tovább olvasom