Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Kapocs Csongrád megye és Shaanxi tartomány között

Szeged - Kihívást jelent a fejlett országok számára az erősödő kínai gazdaság. E nemzetközi méretű gazdasági küzdelem hatásai térségünket sem hagyják érintetlenül: miközben Csongrád megye és Shaanxi tartomány évtizedes kapcsolatokat ápol, több itteni vállalkozás is versenyben áll a kínaiakkal a piacon.
– Kínai kapcsolatunk évtizedes: piackutatással kezdődött, különböző üvegipari termékek behozatalával folytatódott, mára eljutottunk a közös gépipari fejlesztésekig. Öt nagyobb üzletágunk közül az egyik, a gépipari, tengerentúli országokat is megcéloz célpiacként. Szigetelőüveg-gyártó, vágástechnológiai és építészeti üvegmegmunkáló gépeket gyártunk és értékesítünk – villant föl egy-egy mozzanatot a Szilánk Üveg és Gépipari Zrt. kapcsolathálójából Sipos Aurél. A marketing- és kommunikációs vezető elárulja: a China Glass nemzetközi üvegipari kiállításon újabban képviseltetik magukat, más, ugyancsak megyebeli építőipari vállalkozásokkal egyetemben.

Mennyiség, minőség

Gigantikus mennyiségű, de csúcstechnológiájú áru gyártására is képes a kínai gazdaság. A dömpingárura példa az üzletekben vállfákon sorakozó, vagy a pia-
cok asztalain halmokban álló Kínában készült ruha. A világszínvonalú minőségre pedig ott a Szegeden is kapható Haier-hűtő, vagy a Lenovo-monitor.

– Minden eladó Kínában, de szinte semmi sem eladható – foglalja össze tapasztalatait egy magát megnevezni nem akaró szakember. A szegedi vállalkozó három éve ismerkedik a távol-keleti piaccal. – A kínai áru rossz minőségével kapcsolatos előítéleteimet ugyan megcáfolták a tapasztalataim, de a kommunikációs nehézségek, a tekintélyes földrajzi távolság, a kultúrák közötti különbség is oka annak, hogy arra a következtetésre jutottam: lehetetlen vállalkozás itthoni terméket ott eladni. Egyetlen kivétel: a tudás, a technológia. A kínaiak ugyanis rájöttek: az európai–amerikai piacon csak úgy növelhetik jelenlétüket, ha az itt állandóan fejlődő technológiát ismerik, és folyamatosan magas minőségű termékekkel jelentkeznek.

– Egyes fém alkatrészeket Kínában vásárolunk, míg az Algyőn gyártott, csakis Svédországba szállított babakocsik textilrészéhez az alapanyagok Németországból, Belgiumból, Hollandiából érkeznek – avat a technológia folyamatba Tóth László. Az ENG Hungary Kft. vezetője azt szeretné, ha a svéd anyacégüknél hiányzó gyermekbútorokat tervezhetnének és gyárthatnának a nyugat-európai piacra. Ám e téren éles versenyben állnak a kínaiakkal. Az algyői cég ugyanis a tízezer darab alatt gyártható, precíz munkát igénylő, jó minőségű termékek terén sokkal jobb és gyorsabb a kínaiaknál, akik viszont a dömpingáruk előállításában szinte verhetetlenek.

– A minőségi, a magyar nők alkatára és kis szériában készült modellekkel lehetünk versenyképesek a kínai tömegárukkal telített hazai ruházati piacon – sorolja a Livello di vita három legfontosabb értékét Csanádi Gáborné. A női konfekció készítésével és értékesítésével foglalkozó Bolero Szeged Kft. tulajdonosa nem csupán két szegedi divatházunkban, hanem az ország más pontjain lévő üzleteinkben, sőt külföldön is érzékeli Kína erősödő jelenlétét. – A ruhaanyagot és a kellékeket Németországban, Kanadában, Olaszországban vásároljuk. Az ottani magas minőségi követelmény garantálja, hogy a világcégek által is 80 százalékban a távol-keleti országokban gyártatott vagy előkészíttetett alapanyag végül az európai hölgyek igényeinek is megfelel. A kis szériában készülő és boltba kerülő modelljeink egyedi stílusára saját divattervezőink ízlése a garancia.

– Az ár-érték arány megfelelő a kínai termékeknél. A szállítási-logisztikai fegyelem sokat javult, így kiszámíthatóbb a kínai partner, mint akár egy-két évvel ezelőtt – osztja meg velünk tapasztalatát Sipos Aurél. – Igaz, a minőséget folyamatosan meg kell követelni. Ugyanakkor munkaszeretetből, a családot középpontba állító mentalitásból ugyanúgy leckét adhatnak nekünk a kínaiak, mint a tudatos életútépítésből. Ők azért küldik külföldre tanulni a fiatalokat, hogy aztán hazavigyék, és Kínában hasznosítsák a megszerzett tudást.

Tartomány és megye

A kínai Shaanxi tartománnyal Csongrád megye önkormányzata – október 31-én lesz 13 éve – együttműködési megállapodást kötött. Kínai befektetők többször is érdeklődtek megyénk iránt. Shaanxi Tartomány kormányzójának látogatása alkalmával vegyes vállalatok alakítására írtak alá szándéknyilatkozatokat gazdasági társaságok. 2000-ben gazdasági delegáció érkezett, létrejött a kapcsolat a megyei kamara és a Shaanxi Tartomány közgazdasági osztálya között. Idén nyáron a 34 milliós lakosságú Shaanxi tartományban járt – egy magyarországi delegáció tagjaként – Szirbik Imre szentesi polgármester. A tartomány alelnökével folytatott megbeszéléseken – az ugyancsak a küldöttséggel ott járt Varjú László honatya (MSZP) blogja szerint – „magyar jelenlétként" azt említették, hogy „magyar technológiával zajlik ott gyümölcstermesztés".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őserdeikutya-szerelem a Szegedi Vadasparkban

Szeged - Puszi egy-két finom falat között, majd összebújás a közösen kialakított földkupac alatt. A… Tovább olvasom