Délmagyar logó

2016. 12. 06. kedd - Miklós -5°C | 3°C

Kapós a Márton-napi liba a szegedi piacon

A madárinfluenza keltette hisztéria a múlté, a szegedi Mars téren töretlen a bontott szárnyasok iránti kereslet. A héten minden eddiginél jobban fogyott a liba – a családok felkészültek a mai Márton-napra.
– Aki ma, Márton napján libát nem eszik, és újbort nem iszik, jövőre egész éven át éhezik és szomjazik – idézte a mondást a nevére szégyenlős Csaba, aki bár egyedül élő vasutas, családtagnak számító kollégáit látja vendégül szegedi asztalánál. A Mars téren nézett felpucolt liba után, és közben elárulta, a Márton-napi alkalomra különlegesség dukál. A negyvenes „háziember" – mint minden évben – erre a jeles napra szabadságot vesz ki, és illően felkészül. Napokkal ezelőtt hazavitt már egy egész szárnyast, felaprította, mivel azonban nem egészen biztos benne, hogy a hétkilós lúd legyőzi a társaságot, két kiló szárnytővel toldotta meg a sütnivalóját. Az aprajából húslevest főz, a liba bőréből pedig tepertőt pöndörít. Csaba a bajsza alatt hozzátette, az újbort Egerből hozatta, kívánság szerint tölt majd a poharakba bíborvörös oportót, aranyló rizlinget vagy
mézsárga muskotályt.

– Pácolódik már a combja fűszerkeverékben – avatott a titkába Ani. Ők öten ülik körbe az asztalt mórahalmi otthonukban. – Bőrös nyakat viszek, ha máskor nem, Márton-napra mindig megtöltjük. Én bennehagyom a csontját is, mások csak a „huzatát" használják. A szokásos zsemlés, májas, petrezselymes tölteléket almával vagy zöldséggel bolondítom meg. Bevarrom, főzöm, megpirítom. Köretnek legfinomabb hozzá a borsós rizs és a párolt káposzta.

– Babérlevelet és hagymákat ne felejtsen ki belőle! – szólt utánam Garai János. A nyugdíjas amatőr szakács ugyanezt a tölteléket varrja bele az egész libába, és miközben türelmesen piros-ropogósra süti, sörrel locsolgatja. Az ősz férfi réges-régi népi kalendáriumban olvasta a receptet. Arra viszont ifjúságából emlékezett, hogy Márton napján tartották faluhelyen az utolsó vásárokat. Addigra híztak meg a süldő libák, megérett az újbor, kezdődhetett a vígasság. Gyerekkorában libapásztorkodott, akkor tanulta meg, hogy a termetes baromfi nem csupán konyhai alapanyagnak való és paplanfeltöltésre használják a tollát, de ébersége és hangja miatt házőrzésre is kiválóan alkalmas.


Csontjóslat

A Mars téren Olga, a mihálytelki és Laci, a pusztamérgesi bontott libát kínáló kofa egyetértettek: az utóbbi hetek madárinfluenza-rémülete nem érezhető, a forgalom szárnyal ezen a héten. Az árusok megjegyezték: a sült mellcsontjából ma megjósolhatjuk, milyen télre számíthatunk. A fehér szín havat, a szürkés enyhe telet mutat. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjemelésekről döntenek

Várhatóan 1,6-16 százalékkal emelkednek január elsejétől a közüzemi és közszolgáltatói díjak… Tovább olvasom