Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Kapós a menzakoszt Szegeden

Körbenéztünk és -szaglásztunk a szegedi belvárosi kifőzdékben, árakat, kínálatot és a legnépszerűbb ételeket kutatva. Édességet sokan választottak második fogásnak, a főzelékekből inkább a „betétet" kanalazták ki az étkezők. – Normális dolog, hogy ennek a sárgarépa-főzeléknek ennyire húsleves íze van? – kérdezte barátnőjét az egyik lány.
A SZOTE-ban általában elégedettek a választékkal és a minőséggel. Fotó: Gyenes Kálmán
A SZOTE ételbár kora délelőttől késő délutánig várja a betérő éhes vendéget. Ottjártunkkor még kilenc különböző menüből – 390 forintos egységáron – és számos egyéb finomságból választhattunk. Kis idő múlva azonban a tejberizs és a rakott karfiol elfogyott, helyükre császármorzsa és öntetes palacsinta került; utóbbi szintén nagy népszerűségnek örvendett.

– Mindig menüt vásárolok. Ha külön-külön venném a levest és a második fogást, sokkal rosszabbul járnék – mondja Nagy Aliz. Az egyetemista lány legtöbbször menzán ebédel, mind a kínálattal, mind a minőséggel elégedett. – A SZOTE-ban mindig nagy tömeg van. Előfordult, hogy mire sorra kerültem, a kinézett második fogás elfogyott. Most már rutinosan két-három variációt is fejben tartok, ne kelljen a pultnál töprengenem – mondta, miközben májgombóclevest és rakott krumplit pakolt a tálcájára.

– Normális dolog, hogy ennek a sárgarépa-főzeléknek ennyire húsleves íze van? – kérdezte barátnőjét Koller Nikoletta. Elárulta: nagy főzelékrajongó, de egyben ínyenc is. Ha valamiben hibát talál, véleményét nem rejti véka alá. Az általános iskolás lánynak a szülei veszik az ebédjegyet, a hét minden napjára. – Ha egy hetet fizet be az ember, 390 forint helyett csak 370-et kell naponta fizetni – mondja. A többség ezen a napon az első fogásként tálalt májgombócleves vagy ivólé mellé édességet választott magának – a kelkáposzta-főzelék kevésbé bizonyult kelendőnek.

Az SZTE Irinyi épületében működő menza és a Diáktanya forgalmán meglátszott, hogy vizsgaidőszak van az egyetemen. Előbbiben mindössze öt vendéget találtunk. Közéjük tartozott Szűcs Péter, aki bevallotta: máshol és olcsóbban szokott étkezni, de kedvenc helyén nem talált üres asztalt.

– A menükínálat nemigen nyerte el a tetszésemet, így rántott húst választottam sült krumplival. Ezt egyszerűen nem lehet elrontani – mondta. Ezen a két helyen nemcsak az emberek voltak kevesebben, menükből is szegényesebb volt a kínálat. Ennek ellenére drágábbnak bizonyultak a SZOTE-nál. Az Irinyiben négy menüt kínáltak 420 forintos egységáron, a Diáktanyán három menüből választhattunk 520 és 550 forint között.

Benéztünk a Béke tanszékre is, ahol a csontleves, zöldborsófőzelék, pulyka-aprópecsenye jelentette az egyetlen „menüválasztékot", 440 forintért. Többen ebből is csak a pulykahúst kanalazták ki, a főzelék, akárcsak a többi helyen, nem nyert. Amit még tapasztaltunk: gyümölcsöt és halat egyik menükínálatban sem fedeztünk föl. Előbbihez a SZOTE-ban ugyan hozzá tudtunk volna jutni: extrapénzért.


Reformkonyha iskolásoknak

A szegedi önkormányzati oktatási intézményeket a Suli-Host szolgálja ki. Kurucsai Ferenc szakmai igazgató elmondta: más-más ételt főznek a bölcsődéseknek, óvodásoknak, általános, és középiskolásoknak. Figyelnek a változatos étkeztetésre: filézett hal, teljes kiőrlésű lisztből készült péksütemény és joghurt rendszeresen kerül a gyerekek asztalára. Az uzsonna és a tízórai mellé nyers zöldség, az ebédhez gyümölcs vagy savanyúság jár.
Vásárhelyen a bölcsődések négyszeri étkezése naponta 262 forintba kerül, az óvodások szüleinek naponta 261 forintot kell fizetniük a háromszori étkezésért. Az általános iskolások 312 forintért kapnak tízórait, ebédet, valamint uzsonnát. A menzások pedig 174 forintért igényelhetnek ebédet. Az egészséges táplálkozás érdekében már évek óta elsősorban baromfihúsból készítik az ételeket, s a zsírt mellőzve étolajat, főzőmargarint használnak. Ugyanakkor gyakran kerül az asztalra gyümölcs, tejtermék, gabonapehely, müzli, tudtuk meg Faddi Lászlótól, a Hód-Menza Kht. vezetőjétől.
Makón is igyekeznek figyelni arra, hogy egészséges táplálékhoz jussanak a közétkeztetésben részt vevő gyerekek, s az óvodások, általános, illetve középiskolások életkori sajátosságainak megfelelő ételeket kapjanak. A bölcsődések négyszeri étkezéséért napi 229 forintot kell fizetni. Sok zöldséget és gyümölcsöt kapnak a gyerekek, tudtuk meg Rózsa Istvánnétól, az Egyesített Népjóléti Intézmény vezetőjétől. Az ovisok tízóraija, ebédje és uzsonnája naponta 288 forintba kerül. Az általános iskolások 338 forintot fizetnek, míg a középiskolás diákok ebédje 250 forint, tudtuk meg Bende Sándortól, a kommunális kht. vezetőjétől.
 


K.G.G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos karambol, három sérülttel Üllésen

Kamionnal ütközött tegnap egy személyautó Üllésen. Információink szerint a gépkocsiban egy család… Tovább olvasom