Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Karácsony a gép előtt, egymástól távol

Szeged - Egy évtizede távol tölti egymástól a karácsonyt a szegedi Szűcs Istvánné Incike és unokája, a Dániában élő Idorn Eszter Zsuzsanna. Sok magyar családhoz hasonlóan ilyenkor az internet segítségével, a gép előtt ünnepelnek együtt. Szűcséknek most különösen fájdalmas a távolság, mert Eszter várandós, és szeretné örömét élőben megosztani a családjával.
– Az unokám december 23-án ünnepli 28. születésnapját, és várandós, így hamarosan dédnagymama leszek. Többszörös az örömöm, de egyelőre sajnos nem ünnepelhetünk együtt – mondta a 74 éves Szűcs Istvánné Incike. Unokája, Idorn Eszter Zsuzsanna Dániában él már több mint tíz éve.

– Ez a karácsony már nem ugyanaz, mint régen. Meghalt a férjem, válás is volt a családban. A fiammal és a fiúunokámmal hárman karácsonyozunk. Szerencsére nekem filmszerűen megvan az agyamban minden emlék, amit bármikor fel tudok idézni – mesélte Incike. A jó kedélyű és mindig vidám nyugdíjas asszony az internet segítségével tartja a kapcsolatot távol élő unokájával. – A számítógép és az internet nagy segítség. Jó, hogy látjuk egymást, de sírok is ilyenkor. Skype-olunk, telefonálunk, és csak azért vagyok fenn a Facebookon, hogy a messengeren tudjak csetelni vele – magyarázta.

– Az unokám elfoglaltságától függ, mikor és mennyit tudunk beszélni, mert nekem időm, mint a tenger. Most olyan helyen dolgozik egy szállodában, hogy naponta három órát utazik a munkába és vissza, ami a kommunikációtól veszi el az időt. Sajnos túl sokat ülök a gép előtt. Annyi információ érhető el az interneten, hogy könnyen beszippantja az embert – mondta Incike.
 
Incike dédunokájáról Facebookon érkezett a fotó. Unokájával távol élnek egymástól, de az internet összehozza őket. Fotó: Kuklis István
Incike dédunokájáról Facebookon érkezett a fotó. Unokájával távol élnek egymástól, de az internet összehozza őket. Fotó: Kuklis István

Dániában élő unokáját mi is a Facebookon értük utol. A fiatal nő úgy fogalmazott: nehéz szavakba önteni, milyen érzés így, egymástól távol ünnepelni. – Ma már sok minden lehetséges, például a videóhívás, ami megkönnyíti a kapcsolattartást. Az internetes kommunikáció jó alternatíva, de semmi nem múlja fölül szeretteink közelségét. Főleg egy olyan ünnep alkalmával, amikor magát az életet ünnepeljük – írta Eszter, aki szerint az ünnep szeretteink nélkül nem az igazi.

– Most igazán fájdalmas a távolság, hiszen várandós vagyok, és ennek örömét, izgalmait, mindennapos apróságait jó lenne élőben megosztani a családdal. Örülök, hogy egy olyan generáció tagja vagyok, amelyben elfogadott a beszélgetés digitális változata. Nagyanyáinknak heteket kellett egy levélre várniuk. Nekünk azért jóval könnyebb így – fogalmazott válaszában Eszter, aki az ünnepek alatt is dolgozik, és tervezi, hogy hamarosan hazalátogat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frontális ütközés és teljes útzár volt a 43-as főúton

A balesetben mindkét sofőr megsérült, őket a mentők kórházba vitték. Tovább olvasom