Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Karácsony utáni cserebere: újabb roham a nem kívánt vagy hibás ajándékok miatt

Szeged - Újra megteltek az üzletek: tegnap elkezdődött a karácsony utáni visszacserélési roham. Mielőtt azonban hónunk alá csapnánk a nem kívánt vagy hibás ajándékot, nem árt tisztában lennünk a törvényi előírásokkal. Például, hogy a 3 napos határidő csak a hibás termékekre vonatkozik.
– Előkarácsonyi ajándékként leptem meg magamat ezzel a zsebrádióval, de néhány hét használat után elhallgatott. Megjavították egyszer, de újra elromlott. Nincs másik ugyanilyen készülék az üzletben, ezért levásárolhatom az árát – hallottuk Csirik Jánostól. A Széchenyi-díjas programtervező matematikussal a Media Markt ügyfélszolgálatán találkoztunk, ahol tegnap is közel akkora forgalmat bonyolítottak le, mint a karácsonyi vásárlási roham idején. Elkezdődött az ünnepek utáni cserebere.

Mihálffy László a barátnője édesanyjának vásárolt tévét vitte vissza, amelynek árát levásárolhatta. Fotó: Karnok Csaba
Mihálffy László a barátnője édesanyjának vásárolt tévét vitte vissza, amelynek árát levásárolhatta.
Fotó: Karnok Csaba

Leértékelt árura is vonatkozik a garancia

A nagy januári leértékelések idején nem árt tudni: ezekre az árukra is vonatkoznak a jótállás szabályai. Kivéve, ha azért akciózták le a terméket, mert az minőségi hibás, és erről a vásárlás előtt tájékoztatják a vevőt. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség kiemelt hangsúlyt fektet a jótállási és szavatossági jogokkal kapcsolatos tájékoztatások ellenőrzésére, ezért folyamatosan próbavásárlásokat tartanak. Előfordul, hogy a kereskedők félretájékoztatják a vevőket: például a jótállási igény érvényesítését a csomagolás megőrzéséhez kötik, vagy szervizbe küldik a vásárlót, pedig a javítást elsősorban a kereskedőnek kell biztosítania.

Bár csak néhány percet töltöttünk az Árkádban, tucatnyi történetet hallottunk a vásárlóktól. Miklós Gábor például aznap vásárolt egeret a számítógépéhez, amikor a családja, így kettő volt belőle a fa alatt. Levásárolhatta az árát, mint ahogyan Mihálffy László is, aki barátnőjével vitt vissza egy ajándékot: a fiatal lány édesanyja televíziót kapott, de nem olyat, amilyenre gondolt. Ezt vitték vissza.

– A karácsony utáni első munkanapon és a két ünnep között vevőszolgálatunk megerősített létszámmal dolgozik, mert a vásárlók ilyenkor hozzák vissza a nem tetsző vagy hibás termékeket – tudtuk meg Sánta Károlytól. A szegedi Media Markt ügyvezető igazgatója elmondta: a vásárlók jellemzően olyan termékeket visznek vissza cserére, amellyel az ajándékozó nem találta el a megajándékozott ízlését, vagy már volt otthon belőle. Ilyenek például a háztartási kisgépek, CD-k, DVD-k, játékszoftverek. Megtudtuk: évről évre kevesebben visznek vissza terméket cserére. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a családok jobban megbeszélik egymással, kinek mit vegyenek, ritkábban fordul elő, hogy ugyanabból a termékből többet is kap valaki. A vásárlók érdeklődése egyre inkább a márkás, jó minőségű termékek felé fordul, amelyek kisebb valószínűséggel hibásodnak meg.

 Újra megteltek az üzletek: tegnap elkezdődött a karácsony utáni visszacserélési roham. Fotó: Karnok Csaba
Újra megteltek az üzletek: tegnap elkezdődött a karácsony utáni visszacserélési roham.
Fotó: Karnok Csaba

A törvény szerint a kereskedők nem kötelesek hibátlan árut becserélni vagy a vételárat visszafizetni. A Media Marktban azonban az eredeti csomagolású, nem használt termékeket karácsony után bármeddig vissza lehet vinni. A visszavitt áru értéke levásárolható vagy ajándékkártyára váltható. Ha a vevő nem talál számára megfelelő terméket az áruházban, az eredeti árat fizetik vissza.

Szavatossági idő

A tartós fogyasztási cikkeknél az egyéves jótállás – a vásárlástól számított – három év szavatossági idővel egészül ki. Egyéb termékekre, például ruhaneműre vagy cipőre minden esetben két év szavatosságot ír elő a törvény. A használt termékek kivételt képeznek, ezekre csak egy év vonatkozik. Ugyanazok a szabályok érvényesek a nagy multikra, mint a kiskereskedőkre vagy a piaci árusokra.

Más a helyzet hibás termék esetén: a kereskedőnek a vásárlástól számított 3 napon belül kell feltétel nélkül cserélnie.
Ez azonban csak a tartós fogyasztási cikkekre vonatkozik, amelyek értéke meghaladta a 10 ezer forintot – tudtuk meg Petrik Sándortól. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőség igazgatója elmondta: már a vásárláskor ajánlott tájékozódnunk, hogy az adott üzletben hogy kezelik az árucsere kérdéskört. Minden esetben őrizzük meg a blokkot és a jótállási jegyet. A minőségi kifogásról a kereskedőnek jegyzőkönyvet kell felvennie. Ha ezt nem teszi meg, jegyezzük be problémánkat a vásárlók könyvébe. A hatóság később eljárásban kötelezheti a kereskedőt arra, hogy a vonatkozó jogszabálynak megfelelően intézze a reklamációt. Emellett a békéltető testülethez lehet fordulni az egyedi kárigény érvényesítésében.

Olvasóink írták

 • 19. macs 2011. december 29. 16:03
  „Nem tudom ki hogy van vele, de a mi családunkban meg szoktuk beszélni, hogy pl. a nagyszülőknek, gyerekeknek. Nem nagy trükk, csak beszélgetni kell!”
 • 18. .suhym. 2011. december 29. 09:20
  „Azért nem semmik ezek a hozzászólások. Süt belőlük az irigység, a másik leszólása...etc.
  Mi van akkor, ha a hölgynek nem tetszik a kapott tv, vagy éppen ketten is tv-t vettek neki ajándékba?
  Más is visszaviszi a neki nem tetsző, esetleg "dupla" ajándékot és becseréli.
  Miért kell ezen az itt írogatók közül többeknek "felbőszülni"?
  Tanulság: soha ne nyilatkozz újságnak, mert a magyarok nagy többsége irigyli a mások örömét, lehetőségét, szerencséjét...etc.:((

  Az írás lényege nem a kinek mi nem tetszett, hanem, hogy a Media Markt szó nélkül becseréli az árut! Ez viszont dicséretes a cég részéről!

  Az üzlet valóban nem a legolcsóbbak egyike, de óriási a választék és amikor akciózik jó dolgokat lehet kifogni. Karácsony előtt volt náluk olyan márkás turmixgép, ami két db ezressel volt olcsóbb, mint pl. a Cora-ban, Metroban.”
 • 17. bubu841001 2011. december 28. 22:58
  „Véleményem szerint is drága a Media Markt, de egyébként meg választékban ott van. Ennek ellenére sem szoktam ilyen helyeken vásárolni. Oda csak nagyritkán megyek körülnézni.”
 • 16. deszkás 2011. december 28. 20:40
  „Én nem mondtam hogy olcsó de ha tudod mit akarsz (CD- DVD vagy más) meg is rendelheted.Persze hogy mibe kerül ezt ők sem tudják.”
 • 15. Ebgondolat 2011. december 28. 17:17
  „6. neszter87 2011.12.28. 12:40
  Kedves Eszter! Ahogy a cikkben olvasható, a mama olyan tévét kapott, amilyet valójában nem akart és nem arról volt szó, hogy az egyik felesleges lett volna. Persze, az is lehet, hogy a cikket az újságíró fantáziája egészítette ki és valójában nem arról volt szó, hogy a kedves mama nem ilyenre gondolt, hanem arról, hogy kettőt kapott.
  Amúgy ez a tv ránézésre a legnagyobb jóindulattal is max 26 colos, ami legfeljebb egy nagyobb kocsiba való! Egyszerűen arról van szó, hogy 32 col (inch) alatt tévét venni legfeljebb monitornak használva érdemes.
  A Media Markt-ról pedig annyit: én a közelmúltban vettem egy hangfalat, ami végül is nem igazán volt megfelelő (nem hibás volt!). Másnap vissza vittem és szó nélkül vehettem helyette egy másikat, amivel azóta is elégedett vagyok.
  Amúgy ezekről a cserékről annyit: akár az említett tévére, akár a hangfalra igaz, véleményem szerint a boltban külön fel kellene hívni a vásárlók figyelmét arra, hogy az említett dolgot valaki már haza vitte, kibontotta, üzembe helyezte!”
 • 14. IncontinentiaButtocks 2011. december 28. 17:13
  „A MM szerintem is drága. Manapság érdemes felkeresni egy műszaki webáruházat, ahol jóval olcsóbban meg lehet venni a cuccokat. Én mostanában mindig onnan rendelek, legutóbb pl. egy mikrót, ami a Tuskóban 8000-rel került többe, mint a neten. A szállítási költség egy ötszázas. Igaz, várni kell 3-4 napot, mire megjön, de megéri. Egy tévé esetében már jóval nagyobb összeget lehet megcsípni.”
 • 13. Queenmargareth 2011. december 28. 17:08
  „nálunk nincs ilyen gond:Karácsonyi ajándékként több és kicsit különlegesebb ételeket főztünk, sütöttünk.
  Évek óta ez megy”
 • 12. IncontinentiaButtocks 2011. december 28. 16:56
  „neszter87
  Vili, csak a cikkben arról volt szó, hogy "nem olyat, amilyenre gondolt". Ez bőszíthetett fel néhány kommentelőt. A magam részéről örülök, hogy a hölgy kapott tévét, használja egészséggel!”
 • 11. vityillo65 2011. december 28. 16:46
  „Nekünk is cserélni kelet - de játékot. Rendszeresen úgy járunk, hogy a lezárt dobozok közül azt választjuk ki, ami hibás, vagy hiányos. Mindig úgy őrzöm a blokkot, mint a kincset. Szerencsére egyből kicserélték most is. De azért mégis csak beárnyékolta az ünnepet, mert az unokánk csak ölelgette a visszacsomagolt dobozt. Remélem, egyszer sikerül jót választani.”
 • 10. deszkás 2011. december 28. 15:08
  „BALOGHIREN!Akkor vegyél kinajit az ocó a cserin.”
 • 9. sousse 2011. december 28. 15:05
  „Szegény 2 tv-s.Más 1-nek is örülne,de nem kap!”
 • 8. baloghiren 2011. december 28. 13:55
  „mediamarkba be se szabadna menni
  selejtet árulnak méregdrágán?”
 • 7. baloghiren 2011. december 28. 13:50
  „neszter ez csak a dmes gondolkozasmod”
 • 6. neszter87 2011. december 28. 12:40
  „Örült, hogy Tv-t kapott ajándékba csupán mástól is ezt kapott. Ezért lett ez a Tv visszacserélve. De ilyenek az emberek rögtön csak a negatív, jó, hogy ennyien ráérnek ezen gondolkodni.”
 • 5. KRÁS! 2011. december 28. 12:00
  „Nem hogy örülne hogy TV-t kap AJÁNDÉKBA és még problémázik is hogy neki ez nem kell! Mindennek van határa!
  Más ennek olyan boldog lett volna...”
 • 4. Egyolvasó 2011. december 28. 11:46
  „kisnyugdíjasnak kis tévé.”
 • 3. palika9 2011. december 28. 11:29
  „1-nek. Hát a képen látható tévé monitornak talán elmegy, de tévének tényleg nem nagy.”
 • 2. deszkás 2011. december 28. 11:00
  „Vajon ezt egy gk-val is megtennék?”
 • 1. Ebgondolat 2011. december 28. 10:34
  „"...a fiatal lány édesanyja televíziót kapott, de nem olyat, amilyenre gondolt."
  Most már kíváncsi lettem, milyen tévére is gondolt a kedves mama! 3D-sre? Full HD-sra? Nagyobbra?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvák, de működnek a telefonfülkék

Többnyire magányosan állnak a telefonfülkék manapság, mert szinte mindenki mobiltelefont használ. Csongrád megyében 549, Szegeden 224 nyilvános telefont üzemeltet az Invitel. Tovább olvasom