Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Karácsony utáni roham a szegedi üzletekben

Szeged - A szegedi nagy műszaki áruházat, a sportüzletet és a könyvesboltot már az ünnep utáni első nyitvatartási napon, december 27-én megszállták az ajándékukkal elégedetlenek. Szabály szerint kizárólag a hibás termékeket kötelesek visszavenni, ám a szegedi kereskedők tapasztalataink szerint rendkívül rugalmasan kezelik a karácsony utáni csereberét.
Másfél órával a nyitás után már alig lehetett szabad parkolót találni szombaton a szegedi MediaMarkt előtt. Az ünnep utáni első nyitvatartási napon emberek százai álltak sorban az elektrotechnikai áruház vevőszolgálatánál: a karácsonyra kapott meglepetésükkel voltak elégedetlenek. Láttunk masszírozót, ami nem masszíroz, DVD-t, amin nem lehet filmet lejátszani, számítógépes játékot, amit nem lehet elindítani. Azt tapasztaltuk, hogy idén az emberek inkább a hibás, semmint a valamiért nem tetsző ajándékaikat próbálták visszacserélni a MediaMarktban. Gyuris Márk például a szüleitől kapott meglepetéssel a hóna alatt várakozott hosszú percekig a sorban. Gyümölcscentrifugájuk nem működött.

– Számítottam arra, hogy sokan lesznek, de még ma ki szeretném cserélni. Ugyanúgy gyümölcsfacsarót szeretnék vásárolni helyette, de az már nem biztos, hogy ilyen márkájút – magyarázta a férfi, aki életében most vitt vissza először bármiféle ajándéknak szánt meglepetést egy üzletbe. De nem csak elégedetlenkedőkkel találkoztunk az ünnep utáni első napon az áruházban.

Nyitás után nem sokkal megtelt a MediaMarkt vevővel és visszáruval. Fotó: Frank Yvette
Nyitás után nem sokkal megtelt a MediaMarkt vevővel és visszáruval.
Fotó: Frank Yvette

Kovács Sándornét – mellette hatalmas plazmatévével – az ügyfélszolgálat egyik foteljében láttuk meg. – Pont szenteste nyiffant ki a televíziónk, december 25–26-án pedig semmi nem volt nyitva – adott magyarázatot arra, miért rögtön nyitás után vették célba az elektrotechnikai áruházat. A nyugdíjas asszony ugyanakkor sietve kijelentette: tévé nélkül is szépen teltek az ünnepek.

Mint azt a MediaMarktban megtudtuk, a „felesleges" vagy hibás termékek árát blokk ellenében az üzletben vásárolhatják le az emberek. Arra a kérdésre, hogy meddig vihetjük vissza a karácsonyi meglepetést, azt mondták: egyelőre nem határoztak meg konkrét időpontot.

A Szeged Plazában, az Alexandra Könyváruházban is nagy volt a forgalom december 27-én. Két órával a nyitás után az emberek már 8 karácsonyra kapott könyvet vittek be azzal az indokkal, hogy már több van belőle a kelleténél. Itt december végéig lehet becserélni az olvasnivalót.

A MediaMarkt vevőszolgálatán karácsony után hasonló volt a forgalom, mint az ünnepek előtt. Fotó: Frank Yvette
A MediaMarkt vevőszolgálatán karácsony után hasonló volt a forgalom,
mint az ünnepek előtt. Fotó: Frank Yvette

A Hervis sportboltban Szűcs Erika áruházvezető-helyettes elmondta: sokkal kevesebb emberre számítottak délelőtt, így meglepte őket, hogy mennyien érkeztek az üzletbe karácsonyi ajándékaikkal a kezükben.

– Főleg cipőket hoznak vissza – beszélt az üzletvezető-helyettes. A megkérdezett boltok közül a Hervisben kezelik legrugalmasabban a karácsony utáni cserebererohamot. Szűcs Erika elmondta, hogy náluk még a blokk sem kötelező a visszaváltáshoz, ha látják, hogy a terméket minden kétséget kizáróan náluk vásárolták. – Nem kötelezzük a vevőt arra sem, hogy levásárolja az ajándék árát. Ha szeretné, akkor a pénzt adjuk vissza – magyarázta az üzletvezető-helyettes. A Hervisbe január közepéig lehet visszavinni a karácsonyi ajándékokat.

Csak a hibásat kötelező

A szokásos jótállási szabályok alapján minden kereskedőnek ki kell cserélnie a hibás árut akkor, ha a vevő vásárláskor nem tudott a hibáról. Ez az akciós termékekre is vonatkozik. A jogszabály azonban nem segít akkor, ha hibátlan árut szeretnénk kicserélni. Ilyenkor csak a kereskedő jóindulatán múlik, hogy a bizonylattal együtt visszahozott ajándékot kicseréli-e másikra, vagy annak árát levásárolhatjuk az üzletben.

Olvasóink írták

 • 10. Zs 2008. december 30. 20:27
  „:)
  1! remekbe szabottan foglalta össze a jelenséget - én 23-a óta nem voltam semmiféle kereskedelmi egységben, de idén már nem is leszek... - hagytam helyet a fotón szereplőknek... :DDD”
 • 9. Iza3 2008. december 30. 10:44
  „"Eszetlen, agyament vásárolgatás és ajándékozás.....!!!"
  (Na tessék, -ez lett a vége)”
 • 8. Kasza 2008. december 30. 10:40
  „Na B.U.É.K. Nemtudom miért kell várni karácsonyig,hogy álmunk valóra váljon dupla áron és miért törődünk bele az olcsó gagyiba még ha az márkás is, meg kell nézni kik gyártották utánna az árát . Én konkrétan nem vágytam PLASMA TV-re MP-3-as turmix gépet.Nálunk egész évben karácsony van,mindig azt veszem meg amire szükség van.Az a kisnyugdijas meg mit akar meg vette a nagy tv-t aztán megilyedt attól,hogy mekkorát fogyaszt , és nem a karácsonyi bejgliből.CSŐ-váz”
 • 7. THK 2008. december 30. 10:14
  „Mitől lenne "becsapás"?
  Semmi nem kötelezi őket a felesleges ajándékok visszavételére...

  A hibás más téma lehet: olyankor 3 napon belül el lehet állni a vásárlástól - de karácsonyi ajándéknál aligha tudja bárki is tartani ezt a határidőt, így a garanciális javításra kellene várnia (akkor pedig már ismét tisztességesebb megoldás az, h levásárolható a termék ára)”
 • 6. hazaipalya 2008. december 30. 07:17
  „Mint azt a MediaMarktban megtudtuk, a ,,felesleges" vagy hibás termékek árát blokk ellenében az üzletben vásárolhatják le az emberek.

  ez a vasarlok becsapása !!!!!!!!!!!!!!!! botrány !”
 • 5. hazaipalya 2008. december 30. 07:15
  „Megcsappantak a hozzászolások ,érdekes . Azért tudom mit jelent .”
 • 4. hazaipalya 2008. december 29. 21:40
  „csak ebben pont az a nem vicc hogy pontosan tudjak azt hogy ök rosz terméket árusitanak. mindig van balek aki nem viszi vissza .”
 • 3. persona 2008. december 29. 21:07
  „azért pár embernek biztosan meghitt karácsonya volt a nemműködő ketyerékkel..:)”
 • 2. hazaipalya 2008. december 29. 20:46
  „jol beszélsz!Emberek ,rosz minöségü hulladékot vesztek drágán! Az is hülye aki bemegy oda vásárolni .Már a szlogenjük alapján. :)”
 • 1. p79 2008. december 29. 18:54
  „Életkép - 2008: Ostoba emberek globalista karácsonya a Kínai Népköztársaság hulladékaival...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Last minute bulik Szegeden

Szeged - Többnyire már csak egy-egy nagyobb baráti társaság találhat szabad helyet szilveszterkor Szeged kocsmáiban, kávézóiban, éttermeiben. Tovább olvasom