Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Karácsonyi előkészületek a tápéi Fenyves utcában

Szeged-Tápé - Ellátogattunk a tápéi Fenyves utcába, megnéztük, az ott élő családok hogyan készülnek a karácsonyra. A szűk kis utcácska mindössze hat házból áll, két családdal sikerült beszélnünk – az ünnepre sütöttek-főztek.
– Picasso imád focizni, ezért valószínűleg idén is labdát kap ajándékba – mesélte Huzrik Gábor, mivel lepi meg német juhászkutyáját. Csaholását hallgatva nem gondolná az ember, milyen játékos. A 27 éves férfit a tápéi Fenyves utcában szólítottuk meg tegnap. Édesanyjával, Huzrikné Stifter Klárával éppen a mai ebédre valót, vegyes filézett halászlét vittek haza az egyik szegedi halászcsárdából.

Azért látogattunk ki a rövidke, mindössze hat házból álló Fenyves utcába, hogy megkérdezzük, az ott lakók hogyan készülnek a karácsonyra. A házak előtt fenyőfát is kerestünk, de nem találtunk. Kiderült, már régen tönkrement. – Direkt gyökeres fát vettünk, hogy az ünnepek után kiültethessük az utcafronton lévő kiskertbe – mondta Gábor. A család 2003-ban költözött az utcába: jó helyen van, rugalmas a közlekedés a városba. Régi vágyuk volt, hogy kiköltözzenek a panelból egy kertes házba. Hármasban ünneplik a karácsonyt, mert Klára férje – Gábornak és testvérének, Péternek az édesapja – néhány éve elhunyt.

Turuczki Istvánné bejglit sütött. Unokái, Balázs és Szabolcs segítettek az ünnepi előkészületekben. Fotó: Segesvári Csaba
Turuczki Istvánné bejglit sütött. Unokái, Balázs és Szabolcs segítettek
az ünnepi előkészületekben. Fotó: Segesvári Csaba

– Fel sem kelhetnék, az elmúlt napokban beteg voltam. Nem baj, a bejglinek kész kell lennie – mondta néhány házzal odébb, a Fenyves utca 6. szám alatt élő Turuczki Istvánné. Úgy sürgött-forgott a konyhában, hogy alig tudtunk beszélgetni. Éppen kalácsot sütött. Két unokája, a 12 éves Balázs és a 9 éves Szabolcs pedig szorgalmasan segédkezett. A gyerekek éppen porszívóztak. A kisfiúk sok időt töltenek a nagyinál: egy héten kétszer is meglátogatják. A karácsonyi ajándékokról nem beszélgettünk, nehogy valamit megsejtsenek.

Huzrik Gábor és édesanyja halászlÉt vett karácsonyra. Fotó: Segesvári Csaba
Huzrik Gábor és édesanyja halászlét vett karácsonyra.
Fotó: Segesvári Csaba

– A fiam és a menyem elmentek, gyümölcsöt vásárolnak. Sokat segítenek a készülődésben. Szenteste is benéznek hozzám. Karácsony másnapján ünnepel együtt az egész család, ilyenkor több mint húszan gyűlünk össze – mesélte az asszony, aki többször is elmondta, kár, hogy nem ma kopogtattunk be hozzá, nagyon szeret beszélgetni, több ideje lett volna.

Olvasóink írták

  • 1. Mil 2008. december 25. 16:43
    „NAgy cikk..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tintahalat is boncolt Dél-Koreában Börcsök Bence

Ruzsa - Ezüstérmet szerzett a dél-koreai természettudományi olimpián a szegedi Radnóti Miklós… Tovább olvasom