Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Karácsonyi kínálat a nagyvárosi tereken

Szeged - Szegeden a Széchenyi és a Dóm téren várják a nézelődőket karácsonyi vásárral, a következő 27 napban ismét fahéj és forralt bor illata lengi be a belvárost. A szegedi karácsonyt összehasonlítottuk néhány más nagyváros ünnepi vásárával.

Huszonhét napon át újra kürtőskalács- és forraltbor-illat lengi körül a belvárost – tegnap délután zenés-táncos felvonulással megnyitott a Széchenyi és a Dóm téri karácsonyi vásár. Annak ellenére, hogy a nyitást éppen a nemzetközi vásárlásmentes napra időzítették (ezen a napon az értelmetlen költekezés ellen kampányolnak), sokan voltak kíváncsiak a Széchenyi téri felhozatalra. A városháza előtti téren hetven kereskedő kínálja portékáit. Szélpál Gábortól, a vásárt szervező Városkép Kft. vezetőjétől megtudtuk, csak olyan termékeket árulhatnak a kereskedők, amelyek nem sértik a jó ízlést, és kapcsolódnak a karácsonyi ünnepváráshoz. A csillogó díszek, kézművestárgyak, ruhaneműk és villogó fényfüzérek között reggel kilenctől este kilencig válogathatunk. De ha az árusok szeretnének, tovább is nyitva tarthatnak. Minden forint számít, hiszen a 8 négyzetméteres faház bérléséért nettó 334 ezer forintot kell fizetni.

A nemzetközi vásárlásmentes napon is sokan nézelődtek. Fotó: Frank Yvette
A nemzetközi vásárlásmentes napon is sokan nézelődtek.
Fotó: Frank Yvette

Pécsett is szerveznek ünnepváró rendezvényeket. Pécsi advent néven a belvárosi Szent István téren gyűlnek össze az árusok – idén húszan. Baranya megye székhelyén azonban csak december 5-étől 21-éig maradhatnak a kereskedők a székesegyház előtti téren, ahol a szegediekhez hasonlóan szintén nyolc négyzetméteres faházikókban árusíthatnak, az egész rendezvény ideje alatt áfa nélkül mindössze 100 ezer forintért.

Miskolcon, az Erzsébet téren csak 15 kereskedő ácsorog az egészen parányi, négy négyzetméteres pavilonokban vagy az öt négyzetméteres faházakban. Előbbi bérleti díja 5000 forint plusz áfa egy napra, utóbbié nettó 7000 forint szintén naponta. Megkötés ebben a városban sincs az árukra, illatozó sült tököt, fahéjas sült almát, ruhaneműt és játékot is vásárolhatunk a vásárban.

A vizsgált városok közül Győrben legnagyobb a karácsonyi vásár. A téli fesztiválon 80 kereskedő árul 10 négyzetméteres, alpesi jellegű faházakban. A bérleti díj igencsak borsos, habár az árusok november 28-ától december 31-éig maradhatnak a megyeháza előtti téren, illetve a város sétálóutcáján – 470 ezer forintért. Az ország hatodik legnagyobb városában az ünnepi díszvilágítást hagyományosan a polgármester kapcsolja fel. A látogatókat zsíros kenyérrel és teával vendégelik meg. Az ünnepi programok rendkívül színesek: többek között Fábry Sándor estje, Edvin Marton adventi koncertje, nemzetközi betlehemes találkozó, jégszobrászverseny és karácsonyi lézer-
show szerepel a listán.

Budapesti a TOP 20-ban

A Times magazin szerkesztői körbenéztek Európában, és megállapították, hol rendezik a legjobb karácsonyi vásárokat. A lista abszolút győztese Németország, hiszen öt német város (München, Köln, Berlin, Nürnberg és Trier) karácsonyi vására is szerepel a listán. Második Franciaország, innen három város (Párizs, Strasbourg, és Lille) vására került be a top 20-ba. Ott van a legjobbak között Ausztria is a bécsi és a salzburgi karácsonyi vásárral, szerepel még Koppenhága, Stockholm, Tallin, Krakkó, Prága, Bruges és Brüsszel, Bázel, Ljubjana és Budapest a BTH Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. által szervezett 10. Budapesti Karácsonyi Vásárral.

Olvasóink írták

 • 12. Mathiasking 2008. december 01. 12:13
  „10.) JungHeinrich!

  Nem messze van ide Malmő, hol az utcán sózott hal nő!”
 • 11. RolliDoll 2008. november 30. 20:34
  „Az a baj, hogy én utálom a telet és mindent, ami hozzá kapcsolódik. A forralt bortól egyenesen hánynom kell. Amúgy a Dóm tér tényleg szép. A Széchenyi viszont szerintem évek óta elég siralmas.”
 • 10. JungHeinrich 2008. november 30. 19:41
  „A malmöi karácsonyi hangulattal összevetve, a szegedi ezerszer jobb......”
 • 9. belabacsi 2008. november 30. 19:09
  „igen de a szecsényi téri szánalmas, a borszag miatt. mintha egy nagy kocsma lenne .”
 • 8. nyuszat 2008. november 30. 13:54
  „Szerintem a Dóm téri vásár hangulata szuper! Az illatok, az ízek, a szalmalabirintus, mind csodás!
  :-)”
 • 7. persona 2008. november 30. 12:15
  „Én évek óta már csak a forralt bor meg a forró puncs miatt járok ki..:)”
 • 6. Dittike 2008. november 30. 11:30
  „De imádom a szegedi adventi vásárok hangulatát!Állítsanak rénszarvasokat is a betlehem mellé!Vagy manókat,akik tudnak karaté fogásokat,és ha valaki fel akarná megint gyújtani,támadnak!xDxD Csak egy ötlet..hehe”
 • 5. Logaritmus 2008. november 30. 10:46
  „"Reméljük nem gyújtják fel megint a Dom teret az ifjaink...kellemes Ünnepet mindenkinek és tartsunk össze, figyeljünk és cselekedjünk !"

  - kifizette a biztosító?
  - megcsinálták már?
  - gondoskodik a templom a saját biztonságáról pl. őrökkel? mert gondolom a sok begyűjtött pénz nem csak gyertyára megy el. :/”
 • 4. joy 2008. november 30. 09:42
  „Mil, látom, neked már sikerült.”
 • 3. Mil 2008. november 30. 08:17
  „Vakulj paraszt..”
 • 2. patriot 2008. november 30. 07:48
  „Jó lett volna képeket is nézegetni! Biztos gyönyörű lehet a belváros,sajnos még soha nem láttam karácsonykor..
  üdv:győri gyerek”
 • 1. che 2008. november 29. 20:48
  „Reméljük nem gyújtják fel megint a Dom teret az ifjaink...kellemes Ünnepet mindenkinek és tartsunk össze, figyeljünk és cselekedjünk !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Várni kell a fájdalomcsillapítóra

Szeged - Forradalmian új, csak a fájdalom gócára ható, függést nem okozó hatóanyagot fejlesztett ki… Tovább olvasom