Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Karácsonyi nagyüzem a Fehér-tón

Szeged - Mázsaszámra fogják ki naponta a különböző fajtájú halakat az ünnepek előtt a Fehér-tói halgazdaságban. Szegedi halat eszik belga, lengyel és olasz, de olykor a sirályok és Borsó is. A hal kilóját fajtától függően 300–1599 forint között mérik.
Nem kell búsulniuk a busát kedvelőknek: a tengeri halak után legegészségesebbnek tartott fajta kilóját mindössze 300 forintért mérik a Szegedfish Kft. Fehér-tói gazdaságában. Lódi György termelési igazgató mégis azt mondja: a magyar ember a busát nem igazán preferálja. Nálunk még mindig a ponty a favorit: a szikes vízben fickándozó példányok a karácsony előtt lehalászott több tonna hal 80 százalékát teszik ki. A pontyok 3 kilósan kerülnek a hálóba: húsuk ilyenkor a legfinomabb.

Nem aludhatnak nyugodtan a halak karácsony előtt: az első merítés reggel fél 7-kor történik a gazdaságban. A kihalászott mennyiség harmada exportra megy: ottjártunkkor egy lengyel kamionba rakodtak be éppen. A vödrökbe 40–50 kiló ponty jutott, a halászoknak az emelgetések után nem kell kondibérletre költeniük. A magyar hal 20 óra múlva már a lengyel feldolgozókban landol. – Megengedhetjük magunknak az exportot, mert a magyarok még mindig csak évi 4 kiló halat fogyasztanak. A lengyelek ennek az ötszörösét. A magyar halnak egyébként is jó híre van Európában: szállítunk Belgiumba, Olaszországba, Németországba és Romániába is – mondta Lódi György.

Nagyokat merítenek a halászok karácsony előtt Fehér-tón. Fotó: Frank Yvette
Nagyokat merítenek a halászok karácsony előtt Fehér-tón.
Fotó: Frank Yvette

Beszélgetésünk közben sirályok csaptak le az égből a medencékbe – kevés sikerrel. – A telelőkben már kifejlett példányok úszkálnak, az ivadékokat pedig hálókkal védjük. Néha egy-egy kisebbet azért ki tudnak szedni maguknak – magyarázott sirály–hal viszonyról az igazgató. A halárakkal kapcsolatban Lódi György elmondta: tavalyi áron mérik a halhúst. A ponty kilója 699, az amuré és kárászé 550, míg a harcsáé 1599 forint. Utóbbit magasabb ára miatt tavaly még kevesebben keresték, de idén egyre többen állnak sorba a bajszos halért, amely a vegyes halászlé elengedhetetlen alapanyaga. A gazdaságban naponta – igénytől függően – 20–50 mázsa halat halásznak le az ünnepek előtt.

A halak közé Borsó is kerül: a féléves keverék kutya a halgazdaság gyermeke, szülei a Fehér-tón találtak egymásra. A kutyus sajnos árva lett, ezért a Szegedfish egyik dolgozója vette magához. Borsó az összes lehalászáson ott van, a munkások mindig adnak neki a saját reggelijükből.

Ideális idő halászásra és vásárlásra

A halászás közben azt is megtudtuk: a mostani időjárás a legideálisabb a munkások számára. Nem kell jeget törni, és a víz hőfoka sem fogvacogtató. Az ország második legnagyobb halgazdaságának 100 negyedhektáros telelője van, amelyekben egyenként 4000 hal úszkál. A karácsonyi halvásár már napok óta beindult a helyi üzletben: az emberek többsége kifilézve viszi haza a frissen fogott halat.

Olvasóink írták

  • 2. Jozsoci 2011. december 15. 15:50
    „Én is ott veszem évente kétszer. Miért nincs a belvárosban egy boltjuk? A Mars téren 1000 Ft a ponty kilója, náluk meg 700. Igaz, hogy ki kell kutyázni az Isten háta mögé. Miért csak 4 kiló az évi fogyasztás? Kb. 45 % marad a filézés után, tehát ha a városban veszem, több, mint kétezer Ft kilója a színhúsnak. A minimálbéresnak meg a nyugdíjasnak marad a csirke-farhát.”
  • 1. hopelyhem 2011. december 15. 14:15
    „Szeged egyik legjobb hal lelőhelye! Én mindig ott vásárolom meg a halat, szinte konyhakészen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fúrómotor ajándékba

Szeged - Csontsebészeti fúrómotort kapott szerdán a szegedi traumatológiai klinika. A 3,5 millió… Tovább olvasom