Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Karácsonyi őrület – novemberben

Évek óta egyre hosszabb a karácsonyi szezon az üzletekben: több mint másfél hónappal a kisded megérkezése előtt rénszarvasok, műfenyők, üveggömbök kerülnek a polcokra. Az árak változóak, a karácsonyi kellékek között akad olcsó távol-keleti gyártmány, és kézzel festett, ezért drágább műremek is.
Óriási választék a boltokban: idén is korán kezdődött idén is a karácsonyi szezon. Fotó: Schmidt Andrea
Alig hagytuk el mindenszentek napját, az üzletek polcairól lekerültek a mécsesek, helyüket pedig azonnal mikulásvirág, lametta, üveggömb, műanyag fenyő foglalta el. A legnagyobb választék a hipermarketekben van, egész részlegeket szentelnek a karácsonyi őrületnek. Választhatunk hat darabos gömbdíszt csomagonként 229 forintért, 2,7 méteres ezüst boát, darabonként 99 forintért. A belvárosi papíráruházban Piszár Izabella üzletvezető azt mondta, a minőségi, sok esetben kézzel festett termékek mellett dísztasakokat, képeslapokat árulnak, továbbá több százféle kerámia-, üveg- és fatárgyat. Akad közöttük fából készült, helyes angyalka, aranyfestékkel és gyönggyel díszített, csodaszép, kézzel festett mécsestartó. Nehezen tudtunk volna választani.

A polcok előtt akadt más hezitáló is. – Tavaly az unokák felborították a fenyőfát, az üveggömbök összetörtek – mesélte Szekeres Béláné. – Most pótolom a díszeket. Inkább a minőségi, kézzel festett gömbökre szavazok. Ezek legalább öt évig szolgálnak majd – mutatott egy csomag míves fenyődíszre.

Citromdíjasok

A karácsonyi díszek citromdíját ebben az esztendőben több terméknek megítélnénk. A legelsőt az egyik katalógusban látott műfenyő kapná. A 90 centiméter magas, 98 ággal rendelkező rózsaszín ékesség 1499 forint. A kevésbé trendik vásárolhatnak belőle fehér színűt is. Megborzongtunk a több üzletben is kínált, furcsa tapintású műanyag mikulásvirágtól is. A képzeletbeli dobogó harmadik helyén az a távol-keleti gyártmányú, meghatározhatatlan anyagból készült Mikulás végzett, amelyiknek nem volt szeme, és az egyik csizmáját elfelejtették befesteni.

A belvárosi drogériában hét polcon terpeszkednek a karácsonyi kellékeket. A mosóporok, samponok, parfümök között akad itt zenélő karácsonyi plüssfigura 499 forintért, mécsestartó rénszarvassal 369 forintért, gyertyák, karácsonyi mintás bögrék. És ez még csak a rendelt készlet eleje.

A képeslapboltban megtudtuk: nagy a verseny, a nagykereskedőktől már nyáron meg kell rendelni az árut. – A legjobban nálunk a képeslapok fogynak – mondta Soczóné Szerencsés-Fekete Gabriella eladó. – Évek óta kínálunk 12 forintért üdvözlőlapokat. Igaz, a nyugdíjasok megjegyzik, hogy a bélyeg nagyon drága: 52 forintba kerül... Egyebekből itt legtöbben a mécseseket, angyalkákat vásárolják. Már ilyenkor, november elején is sokan tesznek a kosarukba karácsonyi dolgokat.

Nem mindenki örül a korai karácsonyi kínálatnak. Az egyik üzletben a kislányával nézelődő anyuka, Dávid Andrea megjegyezte: a karácsonyi őrület elveszi a gyerekektől az advent meghittségét, az ünnep titokzatosságát. Ez a legrosszabb és a legszomorúbb az egészben, arról nem is beszélve, hogy a novemberi karácsony nem a szeretetről, hanem a bevételnövelésről szól.


Koraszülött angyalkák

Az általunk megkérdezett üzletvezetők nem emlékeznek, mióta szokás november elején, másfél hónappal a kisded megszületésének ünnepe előtt karácsonyi kellékeket kínálni. Lapunk archívumában kutatva azt láttuk: míg 2002-ben és a következő két évben november közepén kezdődött az üzletekben a karácsonyi őrület, tavaly és idén már október vége óta válogathatunk angyalkák, rénszarvas mécsestartók és karácsonyi mintás bögrék között.

Városdekoráció

Az idei karácsonyi vásárt hagyományteremtő szándékkal három helyszínen rendezi meg a Szegedi Városkép Kft. és az Ördögszekér. December 1-jétől 24-éig tart a hagyományos vásár a Széchenyi téren, vendéglátással egybekötött vásár lesz a Dugonics téren, a kézműves vásár pedig ismét a Dóm téren tartják. A Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. elkezdte a város karácsonyi díszítését. Égősorokat szerelnek fel a Belvárosi hídra, a Kárász utcán, a Széchenyi téren, a Tisza Lajos körúton, Dorozsmán és Szőregen. A díszkivilágítás december 1-jétől működik. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varasdi Gyula az Exover tartozásáról

Varasdi Gyula megkereste szerkesztőségünket, hogy elmondja: semmi köze a szegedi Exover Kft.-hez,… Tovább olvasom