Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Karácsonyi vásárrá változott Szegeden az egész belváros

Szeged - Vásármustrát tartottunk a pénteken megnyílt szegedi karácsonyi vásárokban: a Dugonics téren a világító óriásszarvas és a pónik a menők, a Széchenyi téren karácsonyi dallamok, kürtőskalács és forralt bor illata teszi hangulatossá a vásárlást.
Tyutyu lehet natúr vagy fokhagymás, kinek mi tetszik – olvastuk a pénteken nyílt szegedi karácsonyi vásár rétes- és lángosházának kínálatában a Dugonics téren. De mi az a tyutyu, és miért adják lapotyával?

– A lapotya egy krumplis étel, amely főként Borsod megyében népszerű. A mi lapotyánk alapja szintén krumpliból, magvakból, fűszerekből és rozslisztes fehérlisztből áll. Ezt sütjük ki, majd nyakon öntjük tyutyuval. Ez egy tejfölös öntet, amelyet lehet kérni simán vagy fokhagymásan. A lapotyát készítő kollégánkat hívják Cucunak, de nem bírtuk megjegyezni a becenevét, helyette Tyutyunak hívtuk. Ez az étel elnevezésének története – mondta Varga Ildikó, a lángosház munkatársa. Az idei szegedi karácsonyi vásár egyik felének – a kézműves és hazai termékek standjainak – a Dóm tér felújítása miatt kényszerűen költöznie kellett a Dugonics térre.

Karácsonyi vásárrá változott Szegeden az egész belváros. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Nekem nagyon tetszik az új helyszín, az óriásszarvas a legjobb a szökőkútban. Sajnos még nem tudtuk kivilágítottan megnézni, mert már a nyitás estéjén elég sok forgolódás volt nálunk. Szerencsére nemcsak nézelődnek, hanem már vesznek is ajándékot az emberek karácsonyra – mondta Angyal Krisztián, aki különféle hazai alapanyagból készített bőrárukat kínál a karácsonyi vásárban. – Még nem vettem egyetlen karácsonyi ajándékot sem, de ha valami megtetszik, azt megvásárolom. A Dóm tér az Dóm tér, de a Dugonics tér sem rossz helyszín a karácsonyi vásárnak. Különösen a szarvas tetszik a szökőkútban – mondta Kis Judit, aki kisfiával, a két és fél éves Varga Zénóval látogatott ki a forgatagba. Anya és fia a nagyáruházzal szemben lévő pónilovagoltatónál leragadt. Baranyainé Teca négy pónijával nyolc éve a szegedi karácsonyi vásár állandó résztvevője.

– Pénteken már beszoktak a pónik az új helyszínre. A Dóm téren kicsit nagyobb helyünk volt, de ez sem rossz – mondta Teca, akinek lovait már szombat kora délelőtt megrohamozták a pónizásra váró gyerkőcök. A lovacskáknak alig maradt idejük szusszanni, olyan sűrűn ültek a kicsik a hátukra.

Karácsonyi vásárrá változott Szegeden az egész belváros. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A Dugonics téri vásárban mindenhol jó minőségű hazai termékeket láttunk. A kézműveseken kívül sok standon árulnak igazi csemegéket: az Attila dorongja például aszalt gyümölcsök és pirított zabpehely elegyéből áll.

A Dugonics téri vásár egyetlen hátránya talán az, hogy napközben fények és zene híján egyáltalán nem lesz karácsonyi hangulata az embernek, ha átsétál rajta. A Széchenyi téren nincs ez a hiányérzet: a lámpaoszlopokra felszerelt hangszórókból folyamatosan karácsonyi dalok hallatszanak. Ez még azt is feledteti, hogy az itteni árusok portékáinak minősége jóval gyengébb a Dugonics térieknél.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mese egy életen át elkísér

Milyen hamuban sült pogácsát adhatunk útravalóul gyermekeinknek a mesék által? Erről beszélt Kádár… Tovább olvasom