Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Karácsonyi vásárváros

Szentestéig keresgélhetnek kedvükre a megfelelő ajándék után a szegediek a tegnap megnyílt karácsonyi vásárban. Idén három belvárosi helyszínen kínálják portékáikat a kereskedők. A választék széles, csak győzze lábbal, meleg kabáttal, no meg pénztárcával az ember.
Szép számmal akadtak érdeklődők a Széchenyi téri vásársoron. Fotó: Karnok Csaba
Bár a vásár hivatalosan csak tegnap délután nyílt meg, már korábban is szép számmal akadtak érdeklődők a Széchenyi téri vásársoron. Nagy forgalom volt az aszalt gyümölcsöket árusító pultnál, de sokan érdeklődtek a természetes anyagokból készült szappanok iránt is. Az egyik bódé polcain vöröses-sárgás árnyalatú átlátszó kőtömbök világítottak: kiderült, sólámpák a Kárpátokból és a Himalájából származó ásványból. Az eladó szerint nemcsak hangulatosak, de gyógyhatásuk is van például az asztmásokra. Tőle nem messze téli ruházat, díszpárnák, homokfúvott képek kínálták magukat, egy másik helyen pedig a kínai ipar remekei, kosárban nyávogó műmacskák foglaltak helyet.

– Egyelőre csak nézelődök, nincs igazi elképzelésem, hogy mit vegyek a szüleimnek. Inkább csak ötleteket gyűjtök – mondta az egyetemista Nagy Vanda, aki szerint olcsóbban megúszható Szegeden a karácsonyi bevásárlás, mint otthon, Pesten. Itt ráadásul közelebb is van minden, az embernek nem kell akkora távolságokat gyalogolnia, ha fel akarja mérni a választékot.

Látványos volt a Dugonics téri vásárnyitás. Fotók: Karnok Csaba
A Klauzál téren felállított városi karácsonyfa környékén meg-megálltak az emberek, többen közülük megdörzsölték a tűleveleket is – majd elégedetten nyugtázták, hogy sándorfalvi douglas-fenyőnek valóban narancsillata van.

A Dugonics téri faháznál azok álltak, akik a sétálgatásban elfáradva egy kis forralt borból, pálinkából, kolbászból vagy éppen kürtős kalácsból merítettek erőt. A karácsonyra és a hét végére tekintettel főként a forralt bor volt a sláger, aminek decijét száz, illetve százhúsz forintért mérik.

Az adventre fényárba borult a Tisza Lajos körút is
A Dóm tér kétéves szünet után újra a kézműveseké és az igényesebb gasztronómiáé. Az egyik lacikonyha például műanyag tányér helyett cipókban kínálja finom illatú ételeit. Vezetője szerint ez nemcsak sokkal ízesebbé teszi a menüt, de környezetkímélő is. Máshol akácfán, mobil kemencében sütött lángost árulnak. A közelben gyönyörűen faragott, állat alakú tálalóedényeket, kreatív fajátékokat áruló Balázs Éva örül, hogy újra itt kaptak helyet – termékeik a Széchenyi téren ugyanis szinte elvesztek a bóvlik között. A mézeskalácsoktól az agyagedényeken, a szőtteseken és bekecseken át az ólomkatonákig számtalan kézművesportéka csábít vásárlásra. Aki pedig megunná a vásári forgatagot, az betérhet a tér közepén felállított szalmalabirintusba betlehemeseket, népi játékokat nézni, vagy megcsodálhatja az óriási adventi koszorút, amelyen az első gyertya vasárnap este ötkor gyullad meg.


Ólomfigura a jelenből

A Dóm téri ólomkatona-árusnál érdekes kérésre lettünk figyelmesek. Egy fiatal nő kevesellte az aprólékosan festett gladiátorokból, kurucokból, légiósokból, honfoglaló magyarokból, német katonákból, magyar királyokból és egyéb történelmi figurákból álló választékot. Azt kérdezte, van-e esetleg „2006-os Szabadság téri forradalmárfigura". A mosolyra húzódó szájú árus azt mondta, nincs, de ha sokat rendelnének, biztosan ki lehet önteni. Kérdés, hogy kővel, viperával vagy baseballütővel kell-e ábrázolni. A szeretet ünnepén mindent a vevőkért. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rehabilitációs centrum: a kevesebb több

Gyermekrehabilitációs osztályt szeretnének kialakítani a vásárhelyi kórházban – írtuk… Tovább olvasom