Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Karácsonykor is riasztásra készen a szegedi tűzoltók

Szeged - Akik nap mint nap szolgálatot teljesítenek, természetesnek veszik: az ünnep egy részét is munkával kell tölteniük. A tűzoltók szerint nem gyakoriak a karácsonyfatüzek, a rendőrök ittas vezetőkre „vadásznak", a mentőknek pedig több depresszióst kell ellátniuk karácsonykor.
A szegedi tűzoltók „ünnepi" napirendje semmiben sem különbözik a megszokottól. – 29 kollégám teljesít szolgálatot karácsonykor. A családjuktól távol, egymás közt ünnepelnek, általában közösen készítik el az ünnepi menüt. A szeretteikkel csak telefonon tudnak beszélni, amikor készenlétben vannak. A szolgálat 24 órás, reggel 7 órakor váltják egymást. Szerencsére nem gyakori a karácsonyfatűz, szilveszterkor több riasztást kapunk. De nem árt az óvatosság, mert a fenyő magas gyantatartalma miatt igen gyúlékony anyag. Adventi koszorú okozta tűzről eddig csak egy utólagos jelzés érkezett – mondta Dudás László tűzoltó őrnagy, tűzoltási és műszaki mentési osztályvezető.

A tűzoltók a laktanyában is állítanak fát. 29-en töltik ügyeletben a karácsonyt. Fotó: Karnok Csaba
A tűzoltók a laktanyában is állítanak fát. 29-en töltik ügyeletben a karácsonyt.
Fotó: Karnok Csaba

Síkosságmentesítés, útellenőrzés

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei központi diszpécserei az év minden napján 24 órás szolgálatban vannak. – Csongrád megyében 4 üzemmérnökséggel rendelkezünk, nappal 8–15 fővel, éjszaka 3–7 fővel működik egy-egy egység. Ilyenkor az ügyeletesi feladatok ellátása mellett síkosságmentesítési és hóeltakarítási feladatokat, ideiglenes kátyúzást, útellenőri szolgálatot és balesetek utáni beavatkozásokat végzünk elsősorban – közölte Horváth József vezérigazgatói titkárságvezető. A közlekedőknek azt tanácsolják: fokozott figyelemmel, az út- és látási viszonyok figyelembevételével közlekedjenek.

A Csongrád megyei rendőrök is felkészültek az ünnepekre. – A szenteste általában nyugodtan telik, de ettől függetlenül jelen leszünk a közterületeken, szilveszterkor pedig fokozottan figyeljük a szórakozóhelyeket. Arra törekszünk, hogy karácsonyra fiatalabb kollégák legyenek beosztva, akiknek még nincs saját családjuk. A közutakon az ittas járművezetőkkel szemben határozottan fel fogunk lépni, hogy kiszűrjük őket, és mindenki biztonságosan juthasson el vidéki rokonaihoz. Szilveszterkor a petárdázás miatt kell gyakrabban intézkednünk, karácsonykor pedig több az öngyilkossági kísérlet – fogalmazott Szenti Szabolcs szóvivő – maga is ügyeletben tölti a szentestét.

A mentők szegedi központjában nyugodalmas szentestére számítanak. Karácsony első és második napján főleg depressziós tünetekkel, illetve az étkezésből adódó problémákkal, például epebántalmakkal hívják őket sokan.

– A mentőállomáson tegnap állították fel a karácsonyfát, az ünnepi menüt pedig vagy helyben főzik, vagy otthonról hozzák a kollégáim, akik 12 óránként váltják egymást. Ha nem lesz drasztikus időjárás-változás, akkor remélhetőleg az autóvezetők sem okoznak majd balesetet. Az év utolsó napján főleg az ittasság és az ebből adódó konfliktusok, verekedések okozhatnak gondot – vetítette előre Cserjés Andrea, a Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet orvosigazgató-helyettese.

Olvasóink írták

 • 7. ingalil 2011. december 25. 09:24
  „Békességet,boldogságot,csengőszót és gyertyalángot!
  Ajándékot szeretetet és mindent ami fontos neked!
  Ajtód elé fehér bársonyt,így kívánok neked,szép,boldog Karácsonyt!

  Boldog karácsonyt a ma szolgálatot teljesítő "lánglovagoknak"(különösen az egyiknek)

  Boldog Karácsonyt mindenkinek aki aki a mai napon is a mi biztonságunkra ügyel!
  Rendőrök,mentősök,tűzoltók,orvosok,ápolók,katonák,és még sorolhatnám.

  Szóval boldog Karácsonyt Mindenkinek!”
 • 6. Zsoltee0716 2011. december 24. 23:50
  „Tűzoltók 24 órás műszak? 24/48?
  Mentősök 12órás műszak? 12/24?”
 • 5. ketrin72 2011. december 24. 18:44
  „Csatlakozom az egyes hozzászólóhoz, és persze a ketteshez ...:)”
 • 4. majki85 2011. december 24. 18:34
  „Üdvözlöm Tisztelt G. A. urat!”
 • 3. ingalil 2011. december 24. 16:49
  „Boldog Karácsonyt a szolgálatos Lánglovagoknak!
  Boldog karácsonyt mindenkinek!”
 • 2. újratöltve 2011. december 24. 16:13
  „Esemény nélküli Kellemes Karácsonyt, és Boldog Új Évet a tűzoltóknak!”
 • 1. klj-54 2011. december 24. 14:43
  „Áldott Karácsonyt kívánok mindazoknak akik azért vannak szolgálatban, hogy én nyugodtan ünnepelhessek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feltérképezik és felújítják a minorita templomot

A tervek szerint 2017-re, építésének 250. évfordulójára felújítják a szeged-felsővárosi, Munkácsy utcai minorita templomot. Jelenleg a műemlék épület állapotfelmérése zajlik. Tovább olvasom