Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Karácsonykor már látni a fürdő tornyát Szeged felől

Csaknem 2 hónap telt el azóta, hogy lerakták az újszegedi wellness- és élményfürdő alapkövét. A Gomba bontása után keletkezett krátert ma már jórészt alaplemez fedi, közel 100-an dolgoznak a területen reggel 7-től este 9-ig.
– Az időjárás eddig kegyes volt hozzánk, egyedül az elmúlt napok esőzése akadályozta kissé az újszegedi fürdő építését, amúgy minden a tervezett ütemezés szerint halad – mondta Hegyes Zoltán, a kivitelező Szeviép Zrt. vállalkozási főmérnöke. A mostani enyhe időjárás pedig ajándék a munkásoknak. Ezen a héten például reggel 7-től este 9-ig folyamatosan dolgozhatnak.

Arra a kérdésre, mi lesz, ha jönnek a mínuszok, azt válaszolta: nem állnak le a télen sem, legfeljebb karácsonykor és szilveszterkor tarthatnak néhányan pihenőt. Tudnak úgy dolgozni, hogy védjék az emberek egészségét és a munkaterületet is. Itt ugyanis egy év múlva, karácsonyra nyitásra kész fürdőnek kell állnia. Egyszerre mellesleg mintegy 80-an dolgoznak, s még további 25-30 ember a gépeket és a munkálatokat irányítja.

Az építkezés a töltésről nézve a leglátványosabb: mint egy hatalmas raszter, olyan a terület, amelyre egy úgynevezett 90 centiméter vastagságú vasbeton alaplemez került rá. Az épületszerkezet legalsó részéről van szó, a pinceszintről – a leendő föld alatti parkolóról –, amelyre majd további két födémet építenek.

Az építkezés a töltésről nézve a leglátványosabb. Fotó: Segesvári Csaba
Az építkezés a töltésről nézve a leglátványosabb. Fotó: Segesvári Csaba

A fürdő területén legutoljára az alapkőletételkor, október 8-án járt lapunk, amikor szinte még csak egy nagy gödör jelezte a 9000 négyzetméteres munkaterületet. Utána elkezdődtek a földmunkák: 20 ezer köbméternél is több földet termeltek ki azóta, és ma közel 5 méterre járnak a terepszint alatt. Csaknem 7000 köbméter kavicsot és mintegy 3-3,5 ezer köbméter betont használtak fel.

Most, decemberben elkészül a teljes, csaknem 9000 négyzetméteres alaplemez, s legkésőbb január közepére az első födémig, azaz a garázsszintig kész lesz a szerkezet. Karácsonyra pedig azzal szeretnék az építők meglepni a várost, hogy a több mint 30 méter magas csúszdatorony szerkezete már állni fog, vagyis a szegedi oldalról látni lehet majd a közép-európai szenzációt.

Mi lesz a földdel?

A gödörből kitermelt földet az Alsó kikötő sorra szállítják, ott a töltést „paplanozzák" vele. Ez már csak pár napig tart, utána az M43-ashoz viszik a kitermelt köbmétereket. A munkagödör köré különben árvízvédelmi előírások miatt 3 ezer négyzetméternyi acél szádfalat is építettek a vízügy előírásainak megfelelően. A vízügyesek figyelik a munkálatokat. Ezt megkönnyíti, hogy az Ativizig főmérnöke 65 méterre lakik az építkezéstől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szaloncukorteszt: Barbie-epertől a mindenízűig

Szeged - A bőség zavarával küszködik a vevő, ha választania kell a szegedi hipermarketek… Tovább olvasom