Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 14°C Még több cikk.

Karácsonyra bezár a szegedi színház

Szeged - Miközben a teátrumok többsége közönségbarát, szórakoztató produkciókkal várja a publikumot az ünnepen, a Szegedi Nemzeti Színház karácsonyra bezár. Máshol óriási az érdeklődés ilyenkor – Gyüdi Sándor főigazgató szerint itt elenyésző.
Több olvasónk is jelezte: furcsának tartja, hogy karácsonykor a Szegedi Nemzeti Színház egyik játszóhelyén sem tartanak előadást. Míg az adóforintokból 12 hónapon át finanszírozzák a társulatot, az évad október elejétől május végéig tart, ezért is bosszantó, hogy a főszezon közepén nincsenek előadások. A decemberi műsorból kitűnik: 20-a után legközelebb 29-én játszik a társulat, közben egyetlen vendégprodukciót kínálnak: 27-én, vasárnap délután és este a L'art pour L'art Társulat lép fel Anyám tyúk, avagy az ember tragédia című előadásával. Az ezredforduló óta nem volt példa ilyen szerény ünnepi kínálatra – akkoriban többen szóvá tették: a társulat énekesei, muzsikusai akkor utaztak külföldi haknikra, amikor a szegedi polgárok is szerettek volna szórakozni. Székhelyi József 2003-ban igazgatói pályázatában megígérte, változtat ezen a gyakorlaton. Meg is történt: ha nem a társulat játszott, akkor vendégprodukciókat hívtak.

– Ellentétben a tavalyi Diótörővel kifejezetten karácsonyra való családi darabunk idén nincs. A Bohémélet kerülhetne szóba, de nincs akkora társulatunk, hogy vendégek nélkül ki tudjuk állítani. A kisszínház karácsony előtt kezdődő és az új esztendő első napjaiig tartó leállásának pedig anyagi okai vannak – mondja Gyüdi Sándor, a teátrum főigazgatója, aki szerint az elmúlt évek jegyeladási statisztikái azt mutatják: korántsem olyan népszerű ebben az időszakban a színházlátogatás, mint azt néhány nézői jelzés sugallja.

A Diótörő tavaly karácsonykor siker volt a nagyszínházban – két nap négy előadást tartottak belőle. Fotó: Frank Yvette
A Diótörő tavaly karácsonykor siker volt a nagyszínházban – két nap
négy előadást tartottak belőle. Fotó: Frank Yvette

Máshol más stratégiát követnek: a publikum szórakoztatását tartják a legfontosabbnak. A Győri Nemzeti Színházban karácsonykor a Tolcsvay–Müller-musicalt, az Isten pénzét adják Dunai Tamás és Szerednyey Béla főszereplésével három előadásban. 27-én az Egri csillagokat és a Portugált is duplázva játsszák. A Pécsi Nemzeti Színházban a Légy jó, mindhalálig musicalváltozata, a kamarában pedig Neil Simon bulvárkomédiája, a Pletykák fut az ünnep mindkét napján, vasárnap Jacobi operettjét, a Leányvásárt adják. A Csongrád megyei közönség átruccanhat Kecskemétre, ott Huszka Jenő Lili bárónőjét, 27-én pedig A legyező című Goldoni-komédiát is kínálják. Szolnokon a nézők kérésére 26-án és 27-én a Csókos asszonyt tűzték műsorra Fonyó Barbarával és Csengery Attilával a főszerepben. Miskolcon 25-én A muzsika hangja megy, 26-án a nagyszínházban délelőtt és délután a Diótörőt, este az Őrült nők ketrecét, a kamaraszínházban a Leánder és Lenszirom című mesejátékot adják.

Éles a verseny Budapesten

Az egymással versengő fővárosi teátrumok számára roppant fontos az ünnepi időszak, ilyenkor jó előre szinte minden előadásra elkelnek a jegyek. A Vígszínház társulata olyannyira nem pihen karácsonykor, hogy az Operaházzal közösen 25-én este bemutatót is tartanak: Mozart Varázsfuvoláját játsszák – az Éj királynője szerepében Miklósa Erikával, Papagenaként a szegedi Rácz Ritával. A dzsungel könyvét is adják kétszer másik játszóhelyükön, a Pesti Színházban. Két Molnár Ferenc-egyfelvonásos és az Egy csók és más semmi is szerepel az ünnepi kínálatban. 27-én két játszóhelyen további négy előadásra várják a nézőket. Az Operaházban is nagyüzem várható karácsonykor: délelőttönként A diótörőt táncolja a balettegyüttes, este a Figaro házasságát és a Bohéméletet adják.

Olvasóink írták

 • 11. Felhőfejes 2009. december 09. 09:17
  „Én azt hiszem, hogy feláldozták az ünnepi műsorokat a zenekari haknizás oltárán.
  A többi az mind és mind mellébeszélés!
  Úgy gondolom, hogy a városi színháznak (nyár kivételével) folyamatosan szolgáltatnia kellene, hasonlóan a más városokban lévő színházakhoz.
  Szomorú, hogy Szegeden az utolsó a közönség, fontosabbak a színházi vezetőség hatalmi (és egyéb) érdekei.
  Ami a színházi zenekar és a szegedi szimfonikusok valamikori összeolvasztását illeti, ott pedig a szakmai "érveket" nem szabad figyelembe venni: egyes egyedül a spórolás számított. A szomorú az egészben, hogy e nemtelen feladatot (felső ukázra) levezénylő, amúgy - művészileg és szakmailag - meglehetősen középszerű ember egyre magasabb pozíciókba kerül (háta mögött, persze, a polgármesterrel).”
 • 10. kraffancs 2009. december 09. 00:16
  „"hellócsaj":
  Ön szerint a cikkben felsorolt többi színház tagjainak nincs családja?
  Különben pedig az elvekről van szó és a szavakról, amik nagyon súlyosak. Súlyosan érintettek évekkel ezelőtt is egy teljes tárulatot, és most is hülyének néznek e szavak mögé rejtve egy egész várost.
  Önnek is Kellemes Ünnepeket!”
 • 9. hellócsaj 2009. december 09. 00:10
  „van mindegyik hozzászólásban igazság, de az is tény hogy tavaly Karácsony első és második napján is dolgozott bent mindenki, ráadásul dupla Diótörők voltak.
  Észre kéne venni, hogy nemcsak nekünk van családunk hanem nekik is. És voltak akik nehezményezték, hogy nem tudnak velük lenni.. Mi mindig csak követelőzünk.
  De 27-én lesz L´art pour l´art, utána Csongor és Tünde majd egy jónak ígérkező Szilveszteri Gála. Jó lesz ez így is. Ha így alakult, hát így alakult.
  Kellemes Ünnepeket mindenkinek előre is!”
 • 8. kraffancs 2009. december 09. 00:01
  „(Főigazgató Úr, egy tipp: könnyen lehet magyarázni az ünnepek körüli nézőszám rossz statisztikai adatait, ha azt kommunikálja le, hogy azért szoktak el az emberek a színháztól, mert az előző vezetés engedte a haknit, és ezért az emberek megszokták, hogy karácsonykor Szegeden nem lehet színházba járni! Csak a mostani spanyol turnéra kell valamit kitalálni, de az is menni fog, hajrá!!!!)”
 • 7. kraffancs 2009. december 08. 23:53
  „Az egykori színházi zenekar megalázásának, majd megszüntetésének egyik stratégiai érvelése volt - többek között Gyüdi főigazgató Úr szájából - hogy tarthatatlan az a tény, hogy karácsonykor és szilveszterkor azért nem tud játszani a színház, mert a zenekara külföldön szerepel. Micsoda csorba esik a közönség igényein, hogy emiatt nem láthat igényes, jó előadást az ünnepek idején.
  Erre tessék, most kiderül, hogy a közönségnek nincs is igénye rá. Sőt, az is kiderül, hogy az Igazgató Úr által igazgatott másik intézményben dolgozó szimfonikus zenekari muzsikusok Spanyolországban vendégszerepelnek pont abban a terminusban, amikor az egykori színházi zenekar Strauss-gálával járta Németországot. (Furcsa véletlen, hogy pont azzal az "igénytelen" operett műfajjal utazik a zenekar most Spanyolországba, amit annak idején maximum csak a szabadtérin volt hajlandó megszólaltatni az együttes szép summáért, évad közben nagyon bűzös volt...) Valahol ferdítés van; vagy az egykori érvelés, vagy a mostani cikk nem stimmel. Vagy mindkettő sántítana???”
 • 6. Moon 2009. december 08. 16:51
  „Musical. Talán erre lenne igény! De miért nincs?”
 • 5. szegedix 2009. december 08. 15:05
  „Ez elképesztő! Bérletes vagyok évek óta. A tavalyi műsorral kiűzték, elűzték a nézőket. Csak a legkitartóbbak váltottak ismét bérletet. El kell menni más városba színházba, hiába van itt ez a gyönyörű épület. Nem akarnak színházat csinálni. Eddig az Orfeuszon voltam. Az elfogadható volt. Sajnálatos az egész. Be kell dobni a törölközőt. Át kell adni a helyet azoknak akik értik , szeretik a színházat. A néző menni fog. A színházra igenis nagy szükség van, lenne...”
 • 4. hamankato 2009. december 08. 14:21
  „Ez a vezetés nem teszi a dolgát!
  A város lakosságát nem szórakoztatja!!!!

  Alkalmatlanok!!!!!!!!”
 • 3. Csirén 2009. december 08. 13:19
  „Amíg ilyen a vezetés addig semmi jóra nem számíthatunk.
  Mikor veszi észre az illetékes Úr a polgármesteri hivatal képviseletében, hogy alkalmatlan embereket választottak?????”
 • 2. egybek 2009. december 08. 13:19
  „Sajnos egyre nehezebben sikerül kiszorítani a családi kasszából a pénzt ilyen nemes szórakozásra. Ennek ellenére a karácsonyi időszakban mindig ellátogattunk a nagyszínházba, ezzel emelve az ünnepi hangulatot. Nagyon csalódottak vagyunk, hogy az idén ez a szórakozási lehetőség kimarad.
  Igen nagy hibának tartom, hogy eleve nem terveztek "kifejezetten karácsonyra való családi darabot"! Így maradt a 12-ei Kisszínházi mesejáték, amivel a karácsonyi színház illúzióját próbáljuk kelteni a gyerekekben, bízva a színészek örömteremtő, odaadó előadásában.”
 • 1. JoGabor 2009. december 08. 10:58
  „Kedves Főigazgató Úr,
  a hagyományos európai kereskedelmi gyakorlat a kereslet-kínálat egyensúlyára épül, de a XX. század közepétől Európában, 20 éve itt is terjed az American Way of Life. Ők megfordítják a hagyományos európai gyakorlatot: előbb keresletet ébresztenek, hogy aztán legyen mit kielégítsenek. (Kb. az ´50-es évektől ezt marketingnek hívják.) Szerintem nincs sok érték, amit át kéne venni tőlük, de ez az. Nagyon tudnak eladni.
  A marketing kulturális változata több mindenben különbözik a kereskedelmitől. A leglényegesebb: nem pontosan a fogyasztói igényt elégíti ki, hanem mindig kicsivel a mért igények "fölé céloz", amivel ízlést is formál, egyben igényességre ösztönz. Ez manapság egy külön szakma, akik űzik, azokat kulturális menedzsernek hívják.
  Tisztelettel üdvözlöm.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napsugár íze játszóház

Sándorfalva - Megnyitott a Napsugár íze gyermekmegőrző és játszóház a Dózsa György utca 25. szám… Tovább olvasom