Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Karácsonyra Erzsébet-utalvány

Csongrád megye - A hónap végén kell először Erzsébet-utalványban kifizetni a gyerekenként járó 5800 forintos rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt. A postások viszik házhoz.
Tavasszal még úgy volt, hogy a gyest, a gyedet, a családi pótlékot vagy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt, vagy esetleg mindet Erzsébet-utalványban fizeti ki az állam a családoknak. A szaktárcák azzal indokolták az áttérést a készpénzről a természetbeni juttatásra, hogy visszaszorítható vele az uzsora, és hatékonyabban, célzottabban tudják támogatni a rászorulókat. Végül az a döntés született, hogy csak a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt folyósítják jegyben, amit készételre, ruhára és tanszerre lehet elkölteni. Ez a juttatás eddig is és ezután is évente két alkalommal jár azoknak a rászoruló családoknak, akik igénylik. Összege alkalmanként és gyermekenként 5800 forint.

A szociális iroda adatai alapján Szegeden iskolakezdéshez és karácsony előtt 3593 gyerek kap ilyen támogatást 2107 családban. Novemberben és augusztusban is összesen 21-21 millió forint összegben fizették a juttatást.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt változatlanul igényelni kell, a polgármesteri hivatal szociális irodája postán küldi ki az utalványokat. A szegedi rászorulók most novemberben kapnak először Erzsébet-utalványt. A tikettek várhatóan a hónap utolsó hetében érnek oda a családokhoz. Akik késve igényeltek, és kicsúsztak a határidőből, december 7-éig még kérhetnek támogatást, amelyet előreláthatólag január elején kapnak majd meg.

Az önkormányzatok ugyanennek a körnek adhatnak támogatást harmadik alkalommal is. Szeged a közgyűlés döntése értelmében májusban ad ilyen pluszjuttatást, akkor szintén 5800 forintot kapnak az érintettek. Ezt a támogatást azonban a továbbiakban is készpénzben folyósítják a családoknak. A megyeszékhelyen tehát csak azt az ellátást adják utalványban, amit abban kötelező, és azt, ami adható, továbbra is pénzben küldik. Megírtuk, ennek az az alapja, amit Botka László polgármester korábban nyilatkozott: nem támogat semmiféle korlátozást, az ilyen intézkedést a rászorulók feletti gyámkodásnak tartja.

A gyermekvédelmi kedvezmény jogosultsági feltételei nem változtak. Azok a családok igényelhetik, ahol az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg egyedül élő esetén a 39 ezer 900 forintot, kétszülős család esetén pedig a 37 ezer 050 forintot. A támogatást a gyerekek kapják. Ennek a körnek az önkormányzat biztosít még ingyenes iskolai étkezést és tankönyvet is.

Makó, Vásárhely

A makói önkormányzat a gyermekvédelmi támogatás mellé nem ad pluszt saját forrásból. Vásárhelyen idén augusztusban 2711 gyerek kapott gyermekvédelmi támogatást 15,7 millió forint értékben, decemberben 2561 gyerekre 14,9 millió lesz. Nekik ingyenes étkeztetés és tankönyv is jár. A nagyrészt vásárhelyiek adományaként megvalósult nyári gyermekétkeztetésből 1251-en részesültek. Kiegészítő gyermekvédelmi támogatás nyugdíjas korú gyámoknak adható, ez havonta 6270 forint. A halmozottan hátrányos helyzetű családok évente kétszer kaphatnak óvodáztatási támogatást, az első alkalommal 20 ezret, utána mindig 10 ezret. 10 ezres sportszerutalvánnyal, amelyet a 17–25 év közötti rászorulók kérhetnek, legutóbb 54 főt támogatott a város.

Olvasóink írták

 • 9. Mat34 2012. november 28. 10:51
  „Csak annyit ismét az uzsorások járnak majd jol és ki miatt sziv az ember???? ismételten azok miatt akik nem a gyerekeikre költik de végülis biztos elfogadják a cserepes sori piacon amikor a gyerekeimnek ruhát akarok venni.osztáylpénzt kellene befizetni illetve kirándulást majd meg kérdezem utalvánnyal jo lesz ...........”
 • 8. macs 2012. november 18. 19:53
  „7. X_Y,
  ??????????????”
 • 7. X_Y 2012. november 18. 18:40
  „6. macs 2012.11.18. 15:58

  "aki özvegy, egy kisfiút nevel és sokszor hónapokig nincs munkája, amikor dolgozik, akkor is csak 6 órára jelentik be, de a 8-10-et simán ledolgoztatják vele"

  Hát sajnos az ismerősöd nem fér bele a NER-be... Pártotok és Kúrmányotok csak a jómódúakat segíti.”
 • 6. macs 2012. november 18. 15:58
  „5. tavimaszlag,
  "a rászorulók megoldják,áron alul elcserélik, eladják, nem kell sajnálni őket! úgy sem a gyerekekre költik. :-("
  Ezt elmondanád az ismerősömnek is, aki özvegy, egy kisfiút nevel és sokszor hónapokig nincs munkája, amikor dolgozik, akkor is csak 6 órára jelentik be, de a 8-10-et simán ledolgoztatják vele, és a családja segítsége nélkül már a tetőt is elárverezték volna a fejük fölül! Szívesen összehozlak vele! :-(”
 • 5. tavimaszlag 2012. november 18. 15:45
  „a rászorulók megoldják,áron alul elcserélik, eladják, nem kell sajnálni őket! úgy sem a gyerekekre költik. :-( Mi Cafetriaként kapjuk, szerencsére már a Spar is elfogadja meg a Tecso nemcsak Vitya cimboráinál lehet elkölteni. A régi Ticket ezerszer jobb volt, de aki tényleg rászorul az ennek is örüljön!!!”
 • 4. macs 2012. november 18. 14:05
  „1. balihoho,
  nem tudom, Ti hogy vagytok vele, én szívesen vásárolok ilyen helyeken, mert olcsón lehet szép és egyedi dolgokat venni, szóval próbáljátok meg a Passzázson lévő turikban, úgy hallottam náluk lehet vele fizetni. És elnézést, ha tévedtem, én is csak hallottam. :-)”
 • 3. X_Y 2012. november 18. 10:19
  „1. balihoho 2012.11.18. 06:51
  "Menyemék, akik négy gyermeket nevelnek, utána néztek, és szomorúan konstatálták, hogy a legtöbb gyermekholmit árusító üzlet hallani sem akar a kártya beváltásáról, "

  Vegyenek inkább lazacot vagy kaviárt a CBA-ban, arra beváltható...”
 • 2. torrente631 2012. november 18. 08:59
  „4000Ft ért el lehet adni.
  Utána megiható, vagy a villanyszámlába is beolvasztható.”
 • 1. balihoho 2012. november 18. 06:51
  „Menyemék, akik négy gyermeket nevelnek, utána néztek, és szomorúan konstatálták, hogy a legtöbb gyermekholmit árusító üzlet hallani sem akar a kártya beváltásáról, mivel macerás annak elszámolása. Kizárólag kp ért forgalmaznak.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beszéljünk Újrókusról és a Kálvária városrészről!

Írásunkból megtudhatják, miért hívták a rókusiakat kukoricapolgárnak, s hogy hol volt Szegeden a Rothermere-telep. Tovább olvasom