Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Karácsonyváró Szentpéteri Csillával

Szeged - Az advent és a karácsonyvárás jegyében tölti napjait a makói születésű zongoraművész, Szentpéteri Csilla. December 17-i koncertjére is készül – kétórás vidámságot, meghittséget, virtuóz zongora–gitár párbajokat, mosolyt fakasztó anekdotákat ígér a közönségnek – 19 órától a Szegedi Nemzeti Színházban.
– Hogyan emlékszik a régi, makói karácsonyokra?
– Anyukám mesélte, hogy nehéz volt megoldani a karácsonyfa díszítését, jó lett volna apukámmal, de féltek, hogy felébredünk, s minden kiderül, így délután apukám megfogta két lánygyermeke apró kezét, s próbálta elhitetni, hogy most tényleg szükség van egy nagy sétára. Aztán furcsa volt az is, hogy hirtelen zárva lett a nappali, akkor én már nagyon izgultam, hogy itt valami őrület lesz. Aztán azok a finom illatok, hogy csak szaladgáltunk a konyhából a nappali ajtajáig, s vártuk, hogy kiderüljön, mi az a nagy titok. Aztán meghallottuk a nagy csengő hangját, s kinyílt a mesevilág. Ott pompázott az égbetörő csudafa, szólt a zene, és a szoba közepén ott futott a kis villanyvasút. Karácsonykor mindig meglátogattuk a nagymamákat, s örültem, hogy vannak unokatestvéreim, nagynénéim, mert így az ajándékcsomagok száma igencsak megnőtt. Emlékszem azokra a finom illatokra is, amelyeket akkor éreztem, ahogy beléptünk a mamáék házába.

Karácsonyváró Szentpéteri Csillával. Fotó: DM/DV
Karácsonyváró Szentpéteri Csillával.
Fotó: DM/DV

– És később, a szegedi évek alatt hogyan várta az ünnepet?

– Amikor beköltöztem Szegedre, az adventi időszak és a karácsonyi készülődés hatványozottan láthatóvá vált, az üzletek megszépültek, rengeteg fenyőfa volt mindenhol, minden csillogott, az utcai árusok fogva tartottak picit giccses, ám az ünnephez abszolút illő díszeikkel, s megérkeztek az üzletekbe a déli gyümölcsök. Ez hatalmas szenzáció volt akkoriban, s emlékszem, az aszalt füge olyan csemege volt, hogy nagyapám kizárólag azt kérte minden ünnepre. A kollégiumban már korábban felállították a nevelőnők a fát, s a hangszóróból szóltak az ilyenkor aktuális, mára kissé elkoptatott melódiák, s mi tudtuk, hogy hamarosan bezáródik a kollégium ajtaja, s mi bőröndökkel hazatérünk a téli szünetre. Ma már édesanya vagyok, s az elmúlt 11 év minden karácsonya annak jegyében telt, hogy egyetlen fiam, Kristóf karácsonya varázslatos legyen, de azért most is jó lesz együtt lenni a szüleimmel, finomakat főzni, s el is fogyasztani. Remélem, esni fog a hó, hogy a verandán ülve Holle anyó szeretetét is megérezzem a hópelyhek táncában.

– És miközben a karácsonyt várja, egy fellépésre is készül a Szegedi Nemzeti Színházban...

– December 17-én fantasztikus zenésztársakkal érkezem, magunkkal hozva sajátos Zongorabolygómat. Műsorunk rendkívül színes-széles dinamikai skálát jár be, megláthatjuk, milyen az ünnep Argentínában, Párizsban, Rómában, a vadnyugaton, fent az égben, lent a mélyben. Velünk lesz Mozart, Beethoven, Liszt, Vivaldi, Chopin és még sokan mások az elmúlt századokból, csak most mai, modern hangokon szólalnak meg a dzsessz, a latin, a rock és a világzene stílusában. Egy nagy nappali érzetét szeretnénk kelteni, ahol hátradőlve mindenki úgy érezheti, csak neki szólnak a Szentpéteri Csillá-s dallamok. Férjem kreativitásának köszönhetően a zenékhez egyedi vizualizációk készülnek, ezzel kerek egésszé téve a koncert hangulatát.

Olvasóink írták

 • 3. real_music 2011. december 12. 12:36
  „Kedves kispacni! Szentpéteri Csilla nagyon sok saját művet is játszik, 2003 óta elég szép repertoárt rakott össze ezekből. Sőt mi több, filmekhez írt zenéket! Mozart, Beethovan, stb. nem ebben a stílusban szerezték zenéjüket, merthogy nem ebben a korban éltek. És, ha kicsit járatos lennél a klasszikus zenében, látnád, hogy Liszt Brahms, Paganinit, Wagnert, Verdit dolgozott át, és mindenki az előtte lévőket. Sorolhatnék neked ezer ilyen átiratot, csak akkor a különféle zenei korszakok a klasszikus, reneszánsz, barokk, romantika, impresszionista voltak. Én örülök, hogy valaki ilyen igényes és kreatív módon idehozza legalább ezeket a szerzőket, mert a komolyzene kifejezés már önmagában elriaszt egy csomó embert, a koncertek sok esetben elmaradnak, vagy alig félház előtt zajlanak. Csilla a legkiválóbb zenésztársakkal alkotja meg ezt a műfajt, amit rengetegen szeretnek, nagyon nagy a zenéjét kedvelők tábor! Ha te nem kedveled, megteheted, hogy eredetiben hallgatod otthon vagy a Zeneakadémián ezeket a műveket. Ha valami jó, teljesen mindegy, hogy kinek a neve van odaírva és milyen stílus. Mozart, Liszt anno popsztár volt, olvass egy kicsit utána, Liszt év kapcsán mindenhol így aposztrofálták :) Egyébként meg fő a nyitottság!”
 • 2. kispacni 2011. december 12. 12:07
  „"Mozart, Beethoven, Liszt, Vivaldi, Chopin és még sokan mások az elmúlt századokból, csak most mai, modern hangokon szólalnak meg a dzsessz, a latin, a rock és a világzene stílusában"

  Igen csak a nevezett urak nem ebben a stílusban szerezték zenéjüket, tehát nem kéne őket megváltoztatni. Ha SzCs olyan tehetséges komponista írjon saját dalokat ezekben a stílusokban, és ha van rá hallgatója, akkor hurrá. De nevezett urak zenéit nem kell megváltoztatni.”
 • 1. real_music 2011. december 10. 09:06
  „Tetszik ez a hölgy, annyira tűzről pattant, nevetős, árad az életillat belőle. Olvastam nemrég, hogy ő lett Makó város arca. Gratulálok, jó választás, komoly, világot látott, fantasztikus nagy művész. Szeretem a zenéjét, meg ahogy játszik, azt is nagyon, élőben most fogom először hallani a szegedi koncerten. Nagyon várom, az összes klipet végighallgattam már a youtubon, feldobódtam, kezemlábam járt végig a zene alatt a ritmusoktól, és a szép lassúktól teljesen elérzékenyültem. Jó írás, színvonalas, kár hogy ilyenből van kevesebb.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnik a 4 napos, 3000 lesz a legolcsóbb sztrádamatrica

1650 helyett legalább 2975 forintot fogunk a kasszánál hagyni 2012-től a hazai autópálya-matricáért.… Tovább olvasom