Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Karantén a vadasparkban

Vadmadarakat madárinfluenza-megakadályozás címén lelövöldözni több mint bűn – hiba lenne. Ezzel a szélrózsa minden irányába szétriasztanák a vonuló madarakat, oda is eljuttatva az esetleges vírust, ahová az egyébként soha nem kerülne el. A vadmadár-gyülekezőhelyeket és a baromfitelepeket folyamatosan figyelik a szakemberek.
Nem csupán a madárinfluenza miatt épül a karantén a Szegedi Vadasparkban: itt lesz a régió állatmentő központja. Fotó: Schmidt Andrea
Egyes vélemények szerint „kilövéssel kellene ritkítani a vonuló madarakat", hogy eleve el se juthassanak a délkelet-európai, közel-keleti telelőterületekre, ahonnan esetleg tavasszal fertőzötten jöhetnek vissza. – Túl azon, hogy többféle törvényt is sértene, szakmailag a legnagyobb botorság lenne – válaszolja erre Kókai Károly állatorvos, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád megyei csoportjának alelnöke. Lövöldözéssel csak szétzavarni lehet az embertől minél távolabb gyülekező-pihenő vándormadarakat. Ez pedig az esetleges vírus szétszórásával egyenlő.

Nem beszélve arról: a megsörétezett madarak egy része sosem kerülne meg, szárnyazva, sérülten messze elmenekülne. Így a háztól ideiglenesen elkóborolt kutyák, macskák elfogyaszthatnák, s az esetleg beteg madárról a vírust házhoz vinnék az embernek – mutat rá a szakember. Ezt a Szegedi Vadaspark igazgatója, a szintén állatorvos Gősi Gábor is megerősíti.

Mi az, amit viszont tenni lehet a madárinfluenza ellen?
– A baromfitartó telepeken nap mint nap megjelenő állatorvosok fokozottan figyelik az esetleges madárinfluenza-tüneteket – halljuk Szigeti Sándortól, a Csongrád Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás igazgató-főállatorvosától. Fontos a madárháló alkalmazása, mely megakadályozza, hogy vadmadarak érintkezésbe kerüljenek az állománnyal. Szabadon tartott kacsa-, libatelepek esetén különösen fontos, hogy a tulajdonosok együttműködjenek az állategészségüggyel, s azonnal jelentsék, ha rendellenességet, elhullást tapasztalnak – hívja föl a figyelmet a főállatorvos.

A baromfipiacot is rendszeresen ellenőrzik az állategészségügy munkatársai – tudtuk meg Pusztai Sándortól, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezető igazgatójától.

A megyében található tizenhat nagy vadmadár-gyülekezőhelyen a nemzeti parkok igazgatóságainak szakemberei figyelik a gyülekező, pihenő vízi- és partimadarakat. – Egyébként is alaptevékenységünk ez védett területek védett madaraival kapcsolatban – tájékoztat Tajti László, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatóságának természetvédelmi őrszolgálat-vezetője. Ha elhullott tetemet találnak, jelzik ezt az állat-egészségügyi állomásnak. A természetvédelmi őrök nemsokára állat-egészségügyi fölkészítésen vesznek részt a madárinfluenza kapcsán.
Fontos az is: az országba ne kerüljenek be a fertőzött területekről baromfitermékek, ez a román–magyar határon elrendelt zárlattal meg is valósul. – Kizárt, hogy például csirkéből készült étel madárinfluenzát okozzon – mondja Kókai Károly. Hatvan fokon felül minden influenzavírus elpusztul.


Sérültek menedéke

Karantén épül a Szegedi Vadasparkban, minisztériumi és önkormányzati támogatással, 28 millió forintból, s rövidesen elkészül. Nem elsősorban a madárinfluenza miatt van rá szükség, hanem azért is, mert az intézmény most már a megye területén működő két nemzeti park állatmentő központja is: ide kerülnek a sérülten talált, megmenthető állatok, köztük a madarak is – tájékoztat Gősi Gábor. A csempészektől elkobzott élőlények is a vadasparkba kerülnek. A megfelelő ideig hermetikusan elzárt területen való megfigyeléssel minden esetleges betegség külvilágba jutása megelőzhető – a madárinfluenzáé is.

Tollzár

Egyelőre nem kellett elkobozni komolyabb élőállat-szállítmányt, illetve szárnyasoktól származó terméket a magyar–román határon, ugyanakkor a román oldalon pénteken visszafordult egy Magyarországra tartó tollszállítmány – közölte tegnap Sipos Jenő a VPOP szóvivője. A jelek szerint tehát kettős szűrő létezik a magyar–román határon a madárinfluenza kapcsán, hiszen a román hatóságok sem engedik Magyarország felé azokat a szállítmányokat, amelyeket szárnyasokkal, illetve szárnyastermékekkel raktak meg – emelte ki a szóvivő, aki azt is közölte, tegnap óta a magyar–ukrán határon is megszigorították az ellenőrzést. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös pályázatot hirdet az egyetem és a Démász

Közös, kiemelt pénzdíjas pályázatot hirdet az SZTE és a Démász Rt. egyetemi hallgatóknak. A… Tovább olvasom