Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Karanténban van az emberre támadó kutya

Szatymaz - Nem rendelheti el az emberekre támadó kutyák elaltatását az illetékes település jegyzője vagy a rendőrség, de még az állatorvos sem – a gazda dönt az eb sorsáról. Mindössze két hétre kell karanténba zárni az állatot.
Ledöntötte kerékpárjáról Üveges Szilveszternét egy jugoszláv farkasölő kan kutya hétfő délután Szatymazon, és egyből a fejét kezdte marcangolni – írtuk tegnap. Az asszony ruhájából csavarni lehetett a vért, a fején ejtett 4 nagy sebet több mint 3 órás műtéttel varrták össze a szegedi új klinika traumatológiai osztályán.

A jugoszláv farkasölőt – másik nevén sarplaninac – a 80-as évektől tenyésztik Magyarországon: Bartha Eszter és családja több mint 10 éve foglalkozik a fajtával az érdi Bentavölgyi Bátor Sarplaninac Kennelben. – Egyetlen kutyánk sem csinált ilyet – mondta lapunknak Bartha Eszter. Szerinte a szatymazi kutyatámadás módja egyáltalán nem jellemző erre a fajtára. – Arra tenyésztették, hogy napokig terelje a nyájat a hegyekben, és saját döntéseket hozzon. Olyan gazdának való, aki kellő akaraterővel rendelkezik, és meg tudja teremteni a tekintélyét a kutya előtt. Ha nem foglalkoznak az állattal, úgy értelmezi, senki nincs felette. Ez, a genetika, vagy ha előtte bántották, mind kihozhatja belőle az agressziót, akárcsak a legtöbb hasonló fajtából. Szeretettel és hozzáértéssel azonban kiváló társ válhat belőle – mondta.

A szatymazi polgármesteri hivatal jegyzői irodájában a helyi ebrendelettel kapcsolatban annyit mondtak: mindenkinek zárt helyen kell tartania kutyáját úgy, hogy mások testi épségét ne veszélyeztesse. Kutyatámadás esetén a jegyző szabálysértési eljárást indíthat a kutya gazdája ellen, ha a feljelentés hozzájuk, és nem a rendőrséghez érkezik.

Az emberekre támadó kutyák elaltatását sem az illetékes település jegyzője, sem a rendőrség, de még az állatorvos sem rendelheti el. – Ez teljes mértékben a gazda felelőssége. Ha úgy ítéli meg, hogy a támadás ellenére megfelelően tud gondoskodni a kutyájáról, nem szólhatunk bele a döntésébe. Tapasztalataim szerint a legtöbb gazda még egy súlyosabb támadás után sem altattatja el kedvencét – mesélte Martinek Vilmos szatymazi állatorvos, aki az asszonyra támadó kutyát is ellenőrzi.

– Az állatorvosnak ilyen esetekben 2 hétig kell a kutyát megfigyelés alatt tartania. Ha ennyi idő alatt az állat nem betegszik meg, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az áldozatot nem fertőzte meg veszettséggel. Ezen időtartam alatt még akkor sem altatható el az állat, ha a gazdája így szeretné – mondta Martinek Vilmos.

A megfigyelés alatt tartott állatot az orvosnak a támadás napján, az 5. napon, illetve az utolsón kell ellenőriznie. – Ha a gazda együttműködik, azaz megköti és kennelbe zárja a kutyát, akkor otthon is tarthatja az állatot. Ha ezt nem tudja vállalni, akkor az algyői ebrendészeti telepre visszük a kutyát – magyarázta az állatorvos. Információink szerint az Üveges Szilveszternét marcangoló farkasölőt gazdái maguknál tartották. Az asszony kedden így nyilatkozott lapunknak: rettenetesen fél, hogy a nagytestű kutyát a gazdáinál hagyják, és újra megpillanthatja majd Szatymazon.

Súlyos kutyatámadások Csongrád megyében

2003. április: Szabadon hagyott eb harapott meg egy asszonyt Makkosházon. A nő munkaképtelen lett, az orvos a tetanuszoltás mellett öt injekcióból álló kúrát rendelt el nála.

2005. március: Egy nagy testű rotweiler rontott rá egy babakocsit toló asszonyra Kiszomboron. A baba sérülések nélkül vészelte át a támadást, édesanyját azonban meg kellett operálni. A kutya tulajdonosa elaltatta a 3 éves jószágot.

2007. február: Amputálni kellett a jobb lábfejét annak a 73 éves férfinak, akit két kutya támadott meg a makói Vágóhíd utcában. Megsérült a felesége és egy szomszédja is, akik a segítségére siettek. A staffordshire terriereket a gyepmester lőtte le.

2007. december: Két kutya támadt egy középkorú szegedi asszonyra Zsombón. Az állatok harapásaikkal súlyos sérüléseket okoztak.

2009. június: Pitbull támadott meg egy 47 éves óvónőt kutyasétáltatás közben az újszegedi Pinty utcában. A nő kezébe vette ebét, ezért a megvadult állat az ő alkarját marcangolta szét. Egy hónap alatt 5 műtétet végeztek rajta a traumatológiai klinikán.

2009. december: Egy szegedi férfira támadt három kutya a Boszorkányszigetnél. Csak a lélekjelenlétén múlott, hogy a lába helyett a pólóját marcangolták szét a megvadult állatok.

Olvasóink írták

88 hozzászólás
 • 88. Hinata88 2013. március 10. 11:17
  „egy kutya csak ember miatt támad emberre...
  Magától soha.
  Bár az ember olyan ártatlannak tartja magát mint a bárány, korántsem az...”
 • 87. kyodam 2010. június 25. 19:31
  „Rendben!”
 • 86. windsor 2010. június 25. 17:37
  „Akkor ezt majd hozzuk össze valamikor :)”
 • 85. kyodam 2010. június 25. 15:46
  „Benne vagyok!!! Tényleg!
  És akkor kérem közzé tesszük, hogy mikor és hol leszünk, ne tessenek arra járni! Nehogy baj legyen!
  Közzététel vicc volt, mert ha kutyázunk, nyugodtan szeretnénk azt művelni!”
 • 84. windsor 2010. június 25. 11:47
  „Engem is szórakoztatnak.
  Amúgy ha már ilyen jól összefog a sok felelős kutyatartó, akkor elmehetnénk kutyázni is...Összeengedni a sok dióbélnyi agyú vérszomjas fenevadat...”
 • 83. kyodam 2010. június 25. 11:36
  „És még mielőtt belém kötne valaki, nem a földművelő paraszt embereken szórakozom, hanem az itt összegyűlteken...akik ha nem egyezik a véleményünk, egyből átkozódnak!”
 • 82. kyodam 2010. június 25. 11:35
  „:D Bocsi!
  Nagyon pörögtek itt az események.
  De én már csak a parasztokon szórakozom!
  Falugyűlés...”
 • 81. windsor 2010. június 25. 11:30
  „Kyodam, az egy másik nick volt, aki a 2 farkasölőt írta. Végigolvastam a cikkeket (ezt a 2-t) de még mindig halvány lila ideám sincs, hogy hogy lett vége...biztos én szőkültem ki a sok napsütésben, de nem találtam. Valaki felhomályosítana?
  Igor, ha az Ön nagytestű kutyája riad meg valamitől és válik agresszívvá, akkor szintén csak áll és nézi? Mert a felelősségteljes gazda ugyebár kontrollálja a kutyáját és balhé esetén is ura a helyzetnek. Viszont ha már valakinek nagytestű kutyája van, akkor ért is hozzá és akkor nem okoz gondot ugyanazon procedúrák végrehajtása egy másik kutyával, hiszen ismeri a kutyákat...”
 • 80. kyodam 2010. június 25. 11:10
  „Tudom, olvastam a másikon!
  2 medveölő, vágom!
  De ez a kutya 2x nagyobb, mint a tiéd.
  Erre írtam, hogy biztos medve!”
 • 79. igor 2010. június 25. 11:04
  „És még valamit elfelejtettem nem vagyok kutyagyűlölő, nagytestű kutyának vagyok a felelős gazdája!”
 • 78. kyodam 2010. június 25. 11:04
  „Nem én vagyok az, aki itt értetlenkedik.”
 • 77. kyodam 2010. június 25. 11:02
  „Bocs, én a szemtanuktól kérdeztem. Hiszen önök látták, nem a cikk írója, nem igaz?”
 • 76. igor 2010. június 25. 10:59
  „kyodam! Tudja egyáltalán hogy mihez ír hozzászólást??? A cikkben az is benne van hogy hogyan lett vége a támadásnak! Talán csak el kellet volna olvasni azelőtt mielőtt ennyi baromságot ír!!!”
 • 75. kyodam 2010. június 25. 10:52
  „Ez a veszély nem fenyeget, ki kell, hogy ábrándítsalak (ha már így tegeződünk)!
  Reménykedni, sőt akár átkozódni szabad.
  Nekem az nem fáj!
  Igazi falusi hozzáállás a tiéd, gratulálok!
  A kérdésre nem válaszoltál, tehát csak néztél.”
 • 74. GÖMBI 2010. június 25. 10:42
  „moderálva”
 • 73. kyodam 2010. június 25. 10:41
  „Kedves Gömbi!
  Ön szedte le a kutyát a nőről, vagy szintén csak közönség volt?”
 • 72. GÖMBI 2010. június 25. 10:34
  „ELŐSZÖR IS SOK ERŐT ÉS EGÉSZSÉGET KIVÁNOK A BETEG HÖLGYNEK A FELÉPÜLÉSHEZ. ÉN LÁTTAM A BALESETET ÉS AZT A PILLANATOT NEM LEHET LEIRNI HOGY MILYEN ÁLLAPOTBAN VOLT. { NEM AZ ITAL MIATT }. A SOK HOZZÁSZOLÓ CSAK OSSZA AZ ÉSZT. TISZTELET A KIVÉTELNEK AKI ÁTGONDOLJA AMIT IR . A LÉNYEG A KUTYA AZ UTCÁN VOLT ÉS BÁRKIT MEGHARAPHATOTT VOLNA. EZEK SZERINT AKIK EDDIG IRTAK HALVÁNY FOGALMUK SEM VOLT AMI A POSTA ELŐTT TÖRTÉNT. DR LENGYEL DEZSŐ URAT IS MEGÁLLITOTTÁK DE Ő KECSESEN TOVÁBBHAJTOTT ÉS MEGSEM NÉZTE A SZERENCSÉTLEN ASSZONYT . ERRE KERESEM A MIÉRTET. HA VÁLASZT TUD ADNI VALAKI MEGKÖSZÖNÖM. REMÉLEM A KUTYA GAZDÁJÁT JÓL MEG FOGJÁK HURCOLNI HOGY ELMEGY A KEDVE
  EGY ÉLETRE A KUTYÁZÁSTÓL!!!!!!”
 • 71. kyodam 2010. június 25. 10:30
  „Én a kutyát sajnálom. Rajta csattan az ostor.
  És az ilyen szituk és cikkek miatt a sok kutyagyűlölő és unatkozó ember általánosít és nekem meg ez fáj!
  A kutya gazdájának ezúton üzenném, merthát ismeri, NE altassák el a kutyát, ingyen és bérmentve segítek nekik, ha kell, új otthont szerezni, ha kell, szocializálni...bár szerintem semmi baja!”
 • 70. kyodam 2010. június 25. 10:27
  „De ha már itt tartunk, hogy van szemtanu, aki végignézte, hogy 10 percig marcangolja a nőt, kíváncsi lennék, hogy lett vége?
  Egyszercsak megunta a kutya? Vagy hogy volt?
  Bár írni én is sok mindent tudok, lehet, hogy én is végignéztem a hátsó sorból...
  Mindenesetre a hatóságoknak legyen kedves elmondani, hogy ott volt, látta, nem segített, na meg azt, hogy ezt a nőt folyton kutyák támadják meg(csak őt a környéken) és legyenek kedvesek kivizsgálni a dolgot, mert ennek oka van, és nem foghatjuk pusztán a sorsra!
  Kár volt írnia a másik kutyatámadásról, mert bár nem voltam ott, kutyákat ismerve és millió tapasztalat után mostmár biztos vagyok benne, hogy nem volt véletlen baleset, és hogy a nő sem vétlen!”
 • 69. igor 2010. június 25. 10:22
  „Én az áldozatot próbálom védeni, hogy nem az ő hibája, hogy megtámadta a kutya. Mint már írtam ez egy szerencsétlen véletlen baleset volt. Az sem igaz mint itt már többen leírták hogy biztosan ütötték, verték, láncon tartották a kutyát és természetesen nem szándékosan engedték ki.De ez sajnos már megtörtént, és annyit elvárna az ember,hogy annyit mondjanak, hogy sajnálják a történteket.”
88 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden olcsóbb a csúcsáras benzin

A benzin ára 2 forinttal, a gázolajé 5-tel emelkedett tegnap a benzinkutakon. Egy liter benzin így átlagosan 345, míg a gázolaj 330 forintba kerül. Tovább olvasom