Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Karcsi bácsi harca a víziközmű ellen

Üllés - A polgármesteri hivatal előtt magányosan demonstrál a szennyvízhálózat építése ellen Álmosdi Károly, aki lapunk Csörög rovatát is megkereste. 200 ezer forintot kellene fizetnie. A polgármester keresi vele a kompromisszumot.
A polgármesteri hivatal előtt magányosan demonstrál a szennyvízhálózat építése ellen Álmosdi Károly, aki lapunk Csörög rovatát is megkereste.

– Bordány, Forráskút, Üllés, Zsombó közös, 5,5 milliárd forintos beruházással épít szennyvízhálózatot és -tisztítót. Ehhez az európai uniós pályázathoz 15 százaléknyi önrészt kell előteremtenie a településeknek. Vagyis nagyjából 825 millió forintot a lakosság ad a beruházáshoz – magyarázza Nagy Attila, Üllés polgármestere, hozzátéve: egy ingatlanra mintegy 200 ezer forintos teher hárul – így Álmosdiékra is –, ám ekkora befizetéssel egységre vetítve 1,4 millió forintos fejlesztés jut, értéknövelő beruházásról van szó.

A pénzt a 2007 elején alapított, közös víziközmű-társaság szedi be szabályosan, megfelelő jogi háttérrel. – Az 1300 üllési ingatlantulajdonos 90 százaléka 3 hét alatt jelentkezett. 26-an vannak, akik nem tudják vagy nem bírják fizetni a részleteket, köztük Karcsi bácsi. Egyedül ő demonstrál – mondja Nagy Attila, – forró teával, kaláccsal kínáljuk, napok óta áll a hivatal előtt. Leül a földre, lefekszik a padra, olykor a sárba is. A járókelők kérdezgetik tőle, Karcsi bácsi, miért csinálja?

Álmosdi Károly Don Quijote-i küzdelmet folytat Üllésen. Fotó: Frank Yvette
Álmosdi Károly Don Quijote-i küzdelmet folytat Üllésen.
Fotó: Frank Yvette

A 200 ezer forint miatt. A bírósági végrehajtó ugyanis február elsejétől 50 ezer forintos nyugdíjának egyharmadát, majdnem 20 ezret levonna a törlesztésre és kamatokra. – 66 évesek vagyunk a feleségemmel. Mire előtakarékoskodjunk? Bordányban is volt egy férfi, aki tiltakozott, ő megegyezett a hivatalban. Lehet, hogy én is ezt teszem. Ha látnám, hogy valami épül, kifizetném a pénzt, de ebben a víziközműben, meg a lakáskasszában nem bízom. Az önkormányzatnak fizetnék, mert nincs nekem semmi bajom a csatornával – mutatja be Don Quijote-i küzdelmét Álmosdi Károly, aki néhány éve a háza előtt haladó bicikliút építését is igyekezett megakadályozni.

Helyi szinten nem tudták, nem is akarták behajtani a pénzt, ezért kértek bírósági végrehajtást. A polgármester elmondta: nem vehetik le Karcsi bácsit a közműtársaság taglistájáról, hiszen ingatlantulajdonosként automatikusan tagja annak. Tegnap is tárgyaltak vele, délutánra felfüggesztette a demonstrációt. Nagy Attila ígérte, hogy segít neki: beszélhetnének a bírósági végrehajtóval, visszakérhetnék az ügyet tőle, a társulás elnökével egyeztetve részletfizetés is szóba jöhetne.

Részletekben is lehet, de kötelező

Második körbe jutott a közös pályázat, szinte biztos, hogy nyernek. A települések 123 millió forintot kapnak az előkészítésre. Az első kapavágás 2010-11 környékén várható. Az Európai Unió rendelkezik: 2015-ig minden kétezer lelkesnél nagyobb településen gondoskodni kell a szennyvíztisztításról, különben talajterhelési díjat kell fizetni a háztulajdonosoknak az ülepítőért. Többféleképpen fizethető a 200 ezres hozzájárulás: a lakáskasszába 8 évig havonta 1990 forintot kell törleszteni, aki egy összegben rendezte, állami támogatással, lakástakarék-pénztári befizetéssel 160 ezer forintot adott be, de két részletben is lehetett fizetni.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. ákombákom 2009. február 02. 11:52
  „"nagyon kevés olyan derítő van, ami megfelelne a műszaki előírásoknak. Csak a maradékot szállítatják el. Ha szabályos derítőt építene, akkor nem érné meg a szállítás. "

  Szabályos. Tehát Ön úgy gondolja, hogy már egyszer fizetett a tervezőnek, az önkormányzatnak érte.
  Mindegy, hogy 50 éve azt a derítőt használja, és még senki sem halt bele , nem betegedett bele a környezeti hatásaiba?
  Műszaki előírás- egy pöcegödörre....Persze, hát nekik is meg kell élni valamiből....
  Számunkra , fizetésre kötelezettek számára mindegy, hogy kinek a zsebébe menne a haszon.
  NINCS PÉNZÜNK RÁ. NEM AKARUNK TOVÁBBI ANYAGI TERHET A NYAKUNKRA. A LÉT A TÉT .
  20.:
  Buta, szövegértésből nulla, tájékozatlan emberek ne szóljanak hozzá.”
 • 20. seleron 2009. február 02. 11:03
  „Hajrá Karcsi Bá én veled vagyok
  Szarjon mindenki oda ahova tud én is oda szarok ahol elkap mit kell itt játszani a fejünket igaz?
  Karcsi Bá szerint az utcár is lehetne szarni nem?
  Mi ebben a baj? Ingyen van csak egy kicsit büdös és igénytelen de sebaj.
  Majd a gyerekeink kikerülik én már öreg vagyok fizetni meg kerülni intézzék el a fiatalok. Ja és leszarom a környezetvédelemet.

  SOK ILYEN KARCSI BÁT MÉG ÉS AKKOR BELEFULLADUNK A SAJÁT SZARUNKBA.”
 • 19. apuka 2009. február 02. 10:42
  „Úgy gondolom, hogy a demokrácia nem azt jelenti, hogy mindenki azt csinál amit akar. Jó néhány hozzászólásban vadbaromságot írnak. Ez a "szegény nyugdíjas" és a "gonosz unio" jó kis párhuzam. Karcsi bácsi pedig csak nyugodtan szennyezze a környezetét. Egyébként nagyon kevés olyan derítő van, ami megfelelne a műszaki előírásoknak. Csak a maradékot szállítatják el. Ha szabályos derítőt építene, akkor nem érné meg a szállítás.
  16: víz és csatorna díj nem az önkormányzat kasszájába folyik be, ha nem az üzemeltető szervezet teszi zsebre. Ha az önkormányzati tulajdon, akkor abból részelsülhet a közösség is. Szegeden például a franciák teszik zsebre a hasznot. Ez sem lenne baj (vajon miért dolgoznának nullszaldósan), ha valóban nem irreális árakon dolgoznának. A koncessziós szerződés betartása (fejlesztés, korrekt haszon) tényleg az önkormányzat és a kormány dolga.”
 • 18. Piki 2009. február 01. 13:25
  „Mit akar ez a falusi ember a rozsdás táblájával....???!!!!”
 • 17. flower 2009. február 01. 09:57
  „Pont az általad felsorolt szabályok teszik megkérdőjelezhetővé a csatornázás környezetvédelmi hatását.
  Én azt gondolom, hogy az egészségünk nincs veszélyben, ha nincs csatornázva.
  Arról van itt szó, és nem többről, hogy ez egy nagy üzlet,- ahogy frakk is mondta, és a lakosságot RÁKÉNYSZERÍTIK, hatalmuknál fogva, ha kell a szabályokat kijátszva,- unióra hivatkozva. Nagy üzlet ez nekik.
  Karcsi bácsi megy hagy gépezzen. Hogy jön ez most ide?”
 • 16. frakk 2009. február 01. 09:16
  „Az egész csatornázással csak annyi a bajom, hogy kifizettetik a kisemberrel a közműveket azért, hogy utána folyamatosan sarcolni tudják. Nem lenne itt gond ha tisztességes árat kérnének a csatorna használatért !!! Sajnos a tényleges működési költség 3 -4 szeresét is elkérik. Nem véletlen , hogy mindenhol megakarja az önkormányzat csináltatni. Persze a lakosság pénzén, ahol a kivitelezési költségeket a polgármester alkudja ki a vállalkozóval:)) (itt is történik egy duplaárasítás)
  Szomorú, hogy kistelepülések 2-4 milliárdokért népfejőgépet hoznak létre, ahelyett hogy termelőüzemet csinálnának ezen a pénzen.”
 • 15. nagypappa 2009. február 01. 04:37
  „Flower

  Trágya....
  VOLT!
  Az Eu-ban veszélyes hulladék, azzal a moslékkal együtt ami az étteremben a vendég tányérjáról kikerül. Még sertések etetésére sem lehet (ne) felhasználni.
  Ez olyan okos rendelkezés mint, hogy nem adhatok disznóvágáskor kóstolót, mert az már közétkeztetésnek számít.
  Nem adhatok a fiamnak, vejemnek (ha nem együtt lakunk) pálinkát ajándékba mert akkor már szabály( ha nem tőrvény) sértést követek el.

  Drága a csatorna?
  Drága a szippantás is.
  De legdrágább az egészségünk.”
 • 14. JungHeinrich 2009. január 31. 23:59
  „...no emmán asztán bűnös...lógassuk fel...gépezni...kocsmákba...jajjj ki se merem mondani,még jó hogy itt mindenki példa értékű életet él....khmmm”
 • 13. terezanyu 2009. január 31. 23:12
  „Aki Karcsi bácsit védi annak elárulom, hogy azért a kedves Karcsi bácsi be-be járogat gépezni a kocsmákba...khmmm”
 • 12. flower 2009. január 31. 22:18
  „"Karcsi bácsi szerint a világ úgy jó ahogy van, főleg ha a szar a földben derítődik mert azért nem kell fizetni. "

  Én ilyet nem olvastam a cikkből.
  A környezetvédelem, meg dögöljön meg, mert különben ő döglik éhen.
  Jó dolog a környezetvédelem, csak itt nem erről van szó.
  A szar meg nem marad a derítőben, onnan kiszippantják. Tudod?
  Egyébként a szar ( elnézést a kifejezésért- idéztem ) - trágya.”
 • 11. Logaritmus 2009. január 31. 20:56
  „Karcsi bácsi szerint a világ úgy jó ahogy van, főleg ha a szar a földben derítődik mert azért nem kell fizetni. Gratulálok Karcsi bácsinak, a környezetvédelem meg dögöljen meg, ugye?”
 • 10. babocska 2009. január 31. 20:40
  „Itt nem kérdezik meg,hogy akarod-e vagy nem .Kiküldik a felszólitot fizess.Függetlenűl attól,hogy annak a háznak hány tulajdonosa van.Az volt itt is Szegeden a felelet ,te majd behajtod a többi tulajdonostárstól a fizetni valót.De arról elfelejtettek értesiteni,hogy hol van az összajövetel,meg hol az aláirásom ,hogy én ott megjelentem.Azt,hogy akarod,nem eszi nem eszi ez van.A stilus ami részemről kivánni valót hagy.Na arról nem beszélve,hogy a csatorna többe kerül,mint maga a viz! Ez is mint más csak arra jó,hoigy valakik jó pé nzt keressenek ezen is.Nyugdijas,idős emberekre még fizetési kötelezettséget erőltessenek.Az,hogy hogyan fogja tudni kifizetni,azt már senkit nem érdekel.Örökké ezzel az Unióval jönnek.Onnan is csak abból a pénzből jön,amit beteszünk abba a nagy kasszába.Ez is csak annak jó akinek ott nagyfizetésű állása lett.Nem pedig a kisembernek”
 • 9. flower 2009. január 31. 19:59
  „"A bírósági végrehajtó ugyanis február elsejétől 50 ezer forintos nyugdíjának egyharmadát, majdnem 20 ezret levonna a törlesztésre és kamatokra."

  Ezek a bírósági végrehajtók nem emberek. Nekik mindent lehet?”
 • 8. ákombákom 2009. január 31. 19:46
  „Sándorfalván is ugyanez a helyzet. Karcsi bácsi nincs egyedül.
  Ott a Viziközmű Társulat úgy alakult, hogy behívattak mindenkit adott időpontban a faluházba,( kötelező megjelenéssel ) ahol ült 5 nő, és azt kérdezték, hogy milyen fizetési formát választok. ( Lakáskasssza, kp - egyösszeg, vagy havi részlet ) Egy szó nem volt arról, hogy akarom-e én ezt, vagy hogy választhatom a nem fizetést.
  Szegény népnek meg se fordult a fejében, hogy ne vállalja, azt hitték kötelező valamelyiket választani.
  Most meg sorba küldik ki a felszólítókat, hogy tartozunk nekik.
  Én elhiszem, hogy a haladást szolgálja, meghogy a várossá váláshoz szükséges, de nincs rá pénzünk.
  Ha direktin megkérdezték volna a népet, hogy akarja - e a csatornázást, 80 % biztos ellene lenne.
  Eddig is megvoltunk nélküle. Sándorfalva nagy része idős emberekből áll, öreg házban lakik, alacsony nyugdíja van, 40-50 éve szippant, minek kellene nekik havi + 10 000 Ft-os teher ?”
 • 7. nyomdasz63 2009. január 31. 18:56
  „Nálunk a ház előtt van csatorna.K.b. 10 éve jöttek agitálni,köttessünk rá.Én nem választottam,fizetem a talajterhelési adót,szippantatok---+ számolok.A szomszédokhoz képest átlag havi 1,5~2 ezer marad!”
 • 6. JungHeinrich 2009. január 31. 18:41
  „...annyi,hogy kicsiny hazánkra nem tették ki a ZÁRVA táblát a válság okán,mert az Unió presztízs kérdést csinál abból,ha egyik tagországa lúzerek gyülekezete!Az agyam elszáll amikor a kádárifjak megkérdezik -Mit tett értünk a zunijóóó? ...hogy milyen előnyünk van az unióból csakis rajtunk múlik,lehet te egy önrepülő sültgalamb gyárat látsz benne ,de nem az.Azért mert magyarok vagyunk még nem indulnak meg a brüsszeli csinovnyikok pénzt talicskázva Budapestre ...vili? Az Unió egy lehetőség, ahol a geopolitikai és gazdasági határok megszűnésével, azonkívül az egymás közti együttműködéssel a lehetőségek tárháza nyílt meg...még egyszer lehetőség,amit ki-ki a maga tehetsége, rátermettsége és képességei folytán tud kihasználni.Nos ,ha nekünk ebből nem sok jutott az nem az unió hibája,de türelmesen kivárja a gyurcsányahibás és orbánahibás vagy a zsidócigánymindenkihibás vita végét ...már ha vége lenne,mert a pick szalámi mellett ez egy másik hungaricumnak tekinthető,hiszen ha vissza nézel bárhova a történelembe baj esetén mi érthetetlen módon csakis egymás vérét szívtuk...ez van.Ettől még az unió nem tökéletes tele van javítandó hibákkal,de még mindig járhatóbb út mint amit Magyarország az elmúlt 60 évben választott magának....azonkívül mindent bele Karcsi bácsi...O_o....”
 • 5. misty.cum 2009. január 31. 18:25
  „Azért jó az UNIO, mert a megszorításokat immáron több éve van mire fogni. Azt ugyan nem tudni, hogy miért csak a prolikat kell sanyargatni?”
 • 4. hazaipalya 2009. január 31. 18:13
  „vannak balkani települések itt az unio ellenére.miért nem azokat fejlesztik?hm??”
 • 3. hazaipalya 2009. január 31. 18:11
  „eddig milyen elönyünk volt belöle?áremeláseken kivül :(”
 • 2. atomboy 2009. január 31. 18:03
  „Inkabb unio, mint balkanizmus...”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyszáz szó elég Sherlock Holmeshoz

Szeged - Jobban és gyengébben beszélőknek is kínálnak idegen nyelvű olvasnivalót a szegedi könyvesboltok és antikváriumok. Tovább olvasom