Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Karcsúbb lett az útprogram

Az önkormányzat nagyszabású útépítési programjának csak egy része valósul meg idén. Több százmillió forint értékű út- és járdaépítésre jövőre kerülhet sor. A munkák elvégzésére nem érkezett érvényes ajánlat a kivitelezőktől, ezért újra meghirdették. Ötvennégy utcában viszont dolgoznak.
Jövőre áthúzódik az idei szegedi útprogram egy része. Januárban még 1 milliárd 200 millió forintról beszélt a polgármester, nyár elejére 1 milliárd 71 millió forintos útépítési programot hirdettek meg, szerződést azonban több százmillió forint érékű munkáról egyelőre nem tudtak kötni. A kivitelezők több csomagban pályázhattak a munkák elvégzésére, két csomagra túl drága ajánlat jött, így azokat újra kell pályáztatni. A közbeszerzési eljárásban érkezett ajánlat új burkolat építésre, rekonstrukcióra és tervezésre ugyanis túl magas volt. Szintén sokat kértek a gyalogjárdák felújításáért, így ezekre a munkákra új eljárásban keresnek kivitelezőt. Az építkezésekre azonban már idén nem kerülhet sor, de jövőre elvégzik a munkát – tudtuk meg Solymos László városüzemeltetési alpolgármestertől. Az önkormányzat számításai szerint 350 millió forint értékű munkákat tartalmazó csomagban tervezés, engedélyeztetés, kivitelezés szerepelt. Solymos szerint most jobb árajánlatot kaphatnak, ha a tervezést külön végeztetik el, és az abban meghatározott műszaki elemekre kérnek az építőktől ajánlatot.

Gond adódott az útprogramba eredetileg tervezett állami forrásokkal is. Vagy úgy fogalmazhatunk: az útból repülőtér lett.

A Fidesz önkormányzati képviselője, Makrai László szerint a város nem pályázott első körben az útépítéshez elnyerhető állami forrásokra, így
Körtöltés utca

Külön történet az útprogramon belül a Körtöltés utca ügye. A szűk lakóutca szinte sugárútnyi forgalomtól szenvedett, erre az utat lezárták. Majd a körzet új képviselője, Solymos László alpolgármester az út felújítását, újbóli megnyitását, de egyben a forgalom csillapítását ígérte. A Körtöltés utca azonban annak a csomagnak a része, amelyre nem érkezett érvényes kivitelezői ajánlat, így újra pályáztatják, és Solymos reményei szerint jövőre újítják föl. 
jóval kevesebb állami pénz jut útépítésre, mint tervezték. Januári sajtótájékoztatóján Botka László polgármester még azt mondta: útfelújításra hatszázmilliós keretet hoz létre a város, amelyhez központi forrásból ugyanennyit remélnek egy pályázaton. Tegnap Solymos László alpolgármester arról tájékoztatott, hogy 8 utca felújításáért pályáztak állami forrásra, amelyet a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanácson keresztül nyertek el, mind a nyolcra kaptak is pénzt: 52 millió forintot.

Solymos hangsúlyozta: az önkormányzatok rendelkezésére álló állami forrást régiónként osztották szét. Végül nem úgy jutottak pénzhez a települések, hogy egy saját forinthoz egy államit kaptak, hanem egy bonyolultabb, lakosságot és területet figyelembe vevő részarányos rendszerben. Így Szeged kevesebb pénzhez jutott. Azt viszont elérték az egyeztetéseken – így az alpolgármester –, hogy a megyei kistérségek fejlesztési pénzeiből Szeged 540 millió forintot kapjon repülőtere fejlesztésére. Solymos azt mondta, jövőre újabb 400 millió forintot szánnak az utak felújítására, nevezetesen az Anna-kúti csomópontra és az idén elmaradt beruházásokra is sor kerül.

Útprogram, árak

Aszfaltszőnyegezés (régi aszfaltréteg lemarása, új aszfaltszőnyeg készítése 5 cm vastagságban): 108,5 millió forint. Aszfaltszőnyegezés marás nélkül (aszfaltszőnyeg készítése 5+1 cm vastagságban): 229,6 millió forint. Nagy felületű útjavítás (hibás felület élvágása és marása, aszfaltszőnyeg készítése 5 cm vastagságban): 181,8 millió forint. Buszmegállók felújítása: 9,8 millió forint. Burkolathibák foltszerű javítása (kátyúzás, hézagkiöntés): 81,6 millió forint. További tervezett útjavítások (Pályáztatás alatt, előirányzat): 350 millió forint. Rókusi krt.–Kisteleki u. és Szatymazi u. csomópont átépítése: 80 millió forint. József A. sgt–Budapesti krt. kereszteződés (SZKT beruházásában): 30 millió forint. Összesen: 1 milliárd 71,3 millió forint.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorúan ellenőrzött adatok

Harminc családnak biztosít pályázat útján bérlakást a szegedi önkormányzat. A bérlőket szigorúan… Tovább olvasom