Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Kardos Imre az öccsét szerette volna filmezni

Szeged - A haditudósító Kardos Imre az édesanyjával
A Délmagyarország egykori munkatársa, a Földeákon hősi halált halt haditudósító Kardos Imre emlékét idéztük föl egy hete a Sziesztában. Hétfőn reggel már jelentkezett Kardos Imre unokatestvére, a biofizikus főiskolai tanár, Török Attila, aki fölidézte személyes emlékeit is, tízesztendős korából.
– A földeáki futóárokban voltak éppen, lőtávolon belül az orosz fronttal szemben – mesélte az Ablaka-nyomda egykori vezetője, Kardos Imre katonatársa. – A katonatárs filmfölvevő gépét elkérte egy pillanatra, hogy a fölöttük elhúzó magyar földerítő repülőgépet lefényképezze. Öccse repülő volt, hátha ő vezeti a gépet. Hiába intette Ablaka, hogy ki ne emelkedjen a sánc mögül, a feje mégiscsak kilátszott. Közel volt az orosz mesterlövész, fejbe is lőtte – hallottuk a szemtanú elbeszélését mai tolmácsolásban, Kardos Imre unokatestvérétől, Török Attilától.

Hogy mit keres a haditudósító az első vonalban, most ne firtassuk. Ha már a filmfölvevő is szerepelt „fegyvertárukban", akkor legföljebb azt lenne érdemes kutatnunk, nem maradt-e valami a fö ldeáki fölvételekből. Azt se firtassuk, miért nem vigyázott jobban. Háborúban úgy vetik a halált, ahogy parasztember vetette nyakába akasztott lepedőből a búzát. Minden lépésre, vagy minden két lépésre. És a haditudósító fejére se szoktak életbiztosítást kötni.

Kardos Imre édesanyjával

Először Vásárhelyre vitték a többi elesettel. Ebből viszont arra következtethetünk, hogy a Makó körül harmonikázó fronton akkor nem sikerült az áttörés. Édesapja ment át azonosítani. Ő is pilóta volt, azért választotta Imre öccse, Miklós is ezt a pályát. Apja intézte a hazaszállítást is, meg a temetést is. A dátumokból ítélve ez se lehetett egyszerű dolog. Ha szeptember 28-án történt az a bizonyos lövés, és október 5-én a temetés, október 11-én pedig már Szegedre ért a front, elképzelhető, mekkora kavarodás voltak már. Mindenesetre katonai pompával temették, zenekar is volt. Díszsortűzre viszont nem emlékszik Török Attila.

Édesanyja a gyászolók között odafurakodott a nyitott koporsóhoz, és anyai gondossággal ráigazította a katonazub bony két ujját mindkét keze fejére. Mindig olyan fázós volt a keze!
Azt is tudja még Török Attila, hogy fénykép után Dorogi Imre megfestette a haditudósító portréját. Egy darabig a szerkesztőség falán lógott, de nem tudni, hová lett. Állítólag szignálta is a képet a festő, tehát azonosítható. Jó lenne, ha valaki nyomára tudna vezetni!

Imre szülei elváltak, édesanyját és Miklós fiát a Lechner téri házból Ebesre internálták. Nagy Imre első miniszterelnöksége idején megszüntették a táborokat, de ők nem térhettek vissza Szegedre akkor sem. Debrecenben telepedtek le. Miklós egy közúti karambol áldozata lett 1956-ban. Ő is a szegedi sírboltban nyugszik – zárta a Kardos család történetét Török Attila.

Olvasóink írták

 • 1. rew 2008. február 24. 18:08
  „Legyen neki könnyű a föld.

  Név: Kardos Imre
  Anyja neve: Lippay Nagy Mária
  Születési idő: 1920.09.22.
  Születési hely: Hódmez?vásárhely
  Lakóhely: Szeged
  Alakulat: 1.haditud.szd.
  Rendfokozat: karp.?rv.
  Halál időpontja: 1944.09.28.
  Halál helye: Földeák
  Halál oka: fejlövés
  Temetés helye: Szeged”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bibliát lapozva és hallgatva

A magyar egyházak 2008-at a Biblia évének nyilvánították. Ennek apropóján megkérdeztünk diákot,… Tovább olvasom