Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Kardot rántottak a honvédtisztek

Szeged - „A hazáért, mindhalálig!" Az ország nyilvánossága előtt tett ünnepi esküt 61, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen végzett fiatal augusztus 20-án a budapesti Hősök terén. Közülük két Csongrád megyei fiatal katona azt mondta: gyermekkori álma vált valóra a tisztavatással.
A hagyományoknak megfelelően augusztus 20-án tartottak tisztavató ünnepséget Budapesten. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen végzett 61 ifjú tisztet köszöntve Hende Csaba honvédelmi miniszter hangsúlyozta: a honvédség szembenézett a morális és anyagi problémákkal terhes múlttal, s a rendteremtés után elkezdődött az építkezés. Példa erre a kétezer új tartalékos, a koronaőrség, a Ludovika zászlóalj felállítása, a katonai életpályamodell kidolgozása.

Ősi magyar szokás szerint a katona fiatalok kardot rántottak, és a honvédelmi miniszter által adományozott tiszti szablyával díszelegve megfogadták: „A hazáért, mindhalálig!" A ludovikás hagyományokat felelevenítő esküt követően Schmitt Pál köztársasági elnök arra emlékeztetett: míg a történelmi időkben az ország lelkületet adott a katonáknak, most a honvédségnek kell lelkületet adnia a hazának.

A csongrádi Katona Csaba repülésirányítóként, az újszentiváni Lévai Roland szakaszparancsnok mérnökként dolgozik. A szerző felvétele
A csongrádi Katona Csaba repülésirányítóként, az újszentiváni Lévai Roland szakaszparancsnok mérnökként dolgozik.
A szerző felvétele

A Hősök Emlékkövét az esküt tett tisztek nevében három kiváló eredménnyel végzett fiatal, köztük a csongrádi Katona Csaba koszorúzta meg. A Batsányi-gimnáziumban maturáló, immár a légierő egyenruhájában feszítő katona kérdésünkre elárulta: gyermekkora óta érdekli a repülés. Immár a szolnoki 86. helikopterbázis repülésirányítójaként a gyakorlatban is kipróbálja magát, de tervezi, hogy folytatja tanulmányait.

– Közös célért, a haza védelméért küzdő csapathoz szerettem volna tartozni – magyarázta a szegedi Ságvári-gimnáziumban érettségizett Lévai Roland, miért a nemzetvédelmi egyetemet választotta. Had- és biztonságtechnikai mérnök szakon diplomázott. A szárazföldi haderőnem egyenruháját viselő fiatal azoknak ajánlja a katonai pályát, akiknek fontos a mindennapi életben is a rend. Az újszentiváni fiatal hódmezővásárhelyi javítóműhelyben szakaszparancsnokként kezdi katonai és mérnöki pályáját.

Olvasóink írták

 • 12. CID 2011. augusztus 22. 19:25
  „11. <moderálva> hogyan kellene kinézniük, huszárcsákó, vagy tegez.....................”
 • 11. Bike 2011. augusztus 22. 15:46
  „Kicsi Magyar huszárok, hát nincs itt rátok szükség, miből éltek meg???Hát az egyenruha is egy köpedék bárki is tervezte????Hol a magyaros ruha hiszen azt igérték az lesz.Ez a ruszki utánzat igen csinos arra adnám aki tervezte,meg aki fotózta. <moderálva>”
 • 10. JungHeinrich 2011. augusztus 22. 15:43
  „7. Csecs 2011.08.22. 14:39 ...bar a magyar honvedseg meg vicckategorianak is tul keves, de el kell ismerned nem a laktanyanövendekek vegeznek erdemi munkat es a kulfoldi missziokat is azert talaljak ki hogy legalabb nehanyan ismerjek az eles bevetest es ne csak a fogalmat. Ideologia ide vagy oda a golyo nem valogat es nem art ha legalabb valaki tudja is kezelni fegyveret!”
 • 9. jozko 2011. augusztus 22. 15:29
  „Ősi magyar szokás szerint....
  A NATO kompatibilitásról itt szó sem esik .

  Ide tudná citálni valaki a mostani tiszti fogadalom szövegét?”
 • 8. deszkás 2011. augusztus 22. 15:21
  „CSECS! Azért ha tudnád mekkora a különbség egy amerikai és egy magyar "zsoldja" között akkor kiabálnál is.”
 • 7. Csecs 2011. augusztus 22. 14:39
  „2: A honvéd azért van, hogy a hazáját védje, ne pedig egy távoli ország idegen megszállásához asszisztáljon. Annyi keresnivalója van ott, mint itt a ruszkiknak: SEMMI. Csakhogy azok nem önszántukból jöttek, hanem ide voltak vezényelve. Ezek meg a jó vastag NATO-zsoldért mennek ki, köztük "nők" is, akik hátrahagyják a gyermekeiket, akiket nevelniük kellene. Zsoldosok ezek, nem honvédek.”
 • 6. Smerdis 2011. augusztus 22. 12:46
  „vicc az egész magyar honvédség... kicsit drága vicc mondjuk. bár pár beszállító meg ilyen-olyan cég egész jól megél belőle.”
 • 5. CID 2011. augusztus 22. 12:44
  „Katona Csaba ? Ez jó, mármint a családneve :)))”
 • 4. airwaves 2011. augusztus 22. 11:22
  „,,A hazáért, mindhalálig!"
  Ezért az országért??? Ami már nem is a miénk? Igaz sose volt...”
 • 3. JungHeinrich 2011. augusztus 22. 11:03
  „...jaja legalabb egyszer megteszik, szep is ez ....”
 • 2. jozicsenko 2011. augusztus 22. 10:55
  „Csecs 2011.08.22. 08:03 : ahol a családjaikért kockáztatják az életüket, megköszönhetnéd nekik...”
 • 1. Csecs 2011. augusztus 22. 08:03
  „Aztán a hazáért lepattannak egy-egy megszállt országba...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Becsöngetnek az algyői ökoiskolába

Az országban is egyedülálló építkezés valósult meg Algyőn: 1,7 milliárd forintból 16 tantermes, multifunkcionális iskola készült el. Tovább olvasom