Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Kármentés: vágják a fákat a Fokán

Szeged – Napok óta nagy erőkkel irtják az erdőt az ártérben, a Foka Etelka sorral szemközti részén. Úgy látom, nem csak a beteg fákat tarolják le a motoros fűrészekkel. Nekem úgy tűnik, mintha tarvágást csinálnának – hívta szerkesztőségünket aggódó olvasónk, Kocsis Albert Ervin.
– Nem értjük, mi történik. Nemcsak városképileg fontos az az erdő, hanem véd a portól és a széltől is. Aggódunk. Lejjebb, a belváros irányába csak ritkítottak a munkások, nem úgy, mint az erdős részen.

Lementünk az ártérbe. Valóban, négy munkás pakolta az öles farönköket egy kisteherautóra, majd – mivel a jármű elakadt a nagy sárban – kitolták az útra. Egyikük azt mondta, a vízügy megbízásából dolgoznak. A kisebb ágakat, husángokat a kiserdőben tanyázó hajléktalanok gyűjtik össze.

Kármentés: vágják a fákat a Fokán. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– A Tisza Palotával szemközti partszakaszon az elmúlt időszakban sok fát megrongált a viharos erejű szél. Az elöregedett, elkorhadt, a hullámtérbe látogatók épségét és az egészséges egyedeket veszélyeztető négy fát távolíttattuk el. Nincs szó tarvágásról, ezt a helyszínen is folyamatosan ellenőrizzük, legutóbb pénteken jártunk kint – tájékoztatott Kádár Mihály, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki vezetőhelyettese. – A hullámtéren lévő többi elkorhadt fatörzsdarab és ág a korábban kidőlt, megsérült fák részei, amelyek fokozatosan gyűltek össze. Ezeket összeaprították, de a korábbi enyhe idő miatt a területet nem lehetett gépjárművel megközelíteni. A hullámtérben nem várható hasonló beavatkozás, kivéve akkor, ha észleljük, vagy a lakosság bejelenti, hogy ismét balesetveszélyessé vált valamelyik fa – mondta Kádár Mihály.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. Smerdis 2013. január 30. 20:04
  „ez semmi barátaim. látnátok a Bükkben mi megy. persze tarvágásról ott sincs szó. csak tett :(”
 • 49. csonakos 2013. január 30. 14:51
  „No, régen az aljnövényzetet (vesszők, susnyák) rendszeresen vágták és kötegelték, a töltés tetején összerakták és a nagy vizeknél ez volt a hullámvédelem egyik fő eszköze!”
 • 48. ittésmost 2013. január 30. 14:35
  „Az elsődleges szempont az árvízvédelem, a többi másodlagos. Én is úgy tudom mint 46.ifj. Nagy Gábor.”
 • 47. dendri 2013. január 30. 08:06
  „44. queenmargareth1

  Margit, azok az erdők nem ártérben vannak, és főleg nem a városban. Ott valóban nem szükséges hozzányúlni, de ezen a pár hektáron az árvízvédelmi és életbiztonsági szempontok mindig elsődlegesek lesznek.
  Nem baj, ha az ember óvni akarja a természetet, megvédeni a fákat, de manapság ez is olyan lett, mint a foci. Ebben az országban mindenki iszonyúan ért hozzá. Mondom, nem baj a zöld szemlélet, de nem szabad elvakultan sötét zöldnek lenni.”
 • 46. ifj. Nagy Gábor 2013. január 29. 20:56
  „24. habak
  "Esetleges áradás esetén az aljnövényzet nem engedte, hogy a vízzel utazó szemét beússzon az erdőbe illetve erősen csökkentette a sodrást a gát felé."

  Van itt azért egy másik szempont is: éppen azért, mert a sodrást csökkenti, emeli az tetőzési árvízszinteket, amit pedig ugye nem szeretünk...”
 • 45. vmagdi 2013. január 29. 17:51
  „alapos nem tudom merre sétálgatsz, de ezek nem korhadt fák, ha gondolod lesélhatnál és megnézhetnéd a kivágott fákat, mielőtt egy karaktert is leírsz, ok...?”
 • 44. queenmargareth1 2013. január 29. 17:47
  „jó, lenyugtattatok mindenkit.
  de, ahol nem szól az ember bele az erdő dolgába, valahogy ott is elintéződik...”
 • 43. alapos11 2013. január 29. 17:33
  „Én is csak azokhoz tudok csatlakozni, akik örülnek, hogy a korhadt fák végre kikerülnek innen, mert legalább megszépül ez a rész is. Elég gyakran sétálunk erre a családdal és már én is többször intettem a fák között rohangáló gyerekeket, hogy figyeljenek oda ha száraz korhadt fát látnak. Végre egy gonddal kevesebb, ezt inkább üdvözölni és nem támadni kellene.”
 • 42. csonakos 2013. január 29. 17:30
  „ma ahogy jöttem hazafelé a buszon figyeltem meddig is tart ez a tervszerű ligetesítés! Hát, a volt fatelepi sínfeljáró után elég siralmas még az állapot! Nagyon sok veszélyes fa van ott ami vágásra érett! Lesz még dolguk, ha az idő és a Tisza engedi! Ezen a részen rengeteg géva gombát szedtünk az ősszel is ugye ami nem ezt mutatja milyen életképesek ezek a fák! Nem baj! Van arra mifelénk a Tiszavirág üdülőnél is bőven gomba. Inkább szépüljön és legyen egy nyáron már jól használható ligetes kirándulóhely a Foka! Már tervezem, esetleg halászlevet is lehet majd itt főzni az árnyékosban csak ehhez még kellene jó pár tűzrakó hely és egy pár pad sem ártana betonból!”
 • 41. Fecee78 2013. január 29. 16:28
  „Most jártam arra, ez valóban nem tarvágás. Csak pánikkeltés, ami itt a fórumon egyes hozzászólásokból kiolvasható. Tavaly ősszel egy ismerősemtől ott vették el a telefonját és pénztárcáját, két hatalmas pofon kíséretében kutyasétáltatás közben. Épp itt az ideje, hogy valaki hozzáértően rendbe, átláthatóvá és biztonságossá tegye az árteret. Az a pár kivágott fa egyébként is korhadt volt. Szerintem ha tavasszal rádől valaki fejére, akkor egyesek ismét Kádár úr felelősségét boncolgatnák, amiért nem oldotta meg időben ezt a problémát. Néha bosszantó a sok hozzá nem értő megjegyzése!”
 • 40. csonakos 2013. január 29. 16:26
  „39. szentmihályi 2013.01.29. 16:12
  Milyen szép és hasznos lett a közösségi ház! Megérte! A templomkertben is ki kellett vágni fákat mert veszélyesek voltak de átlényegültek és gyönyörű Vasas Szent Péter szobor lett belőle egy angyallal!”
 • 39. szentmihályi 2013. január 29. 16:12
  „Nekem a fa kivágással kapcsolatban van 1 élményem. Mégpedig az hogy 2002ben a Rókusi templomnál kellett még 1 épületet építeni. Apámmal ketten besegítettünk( voltak még mások is akik dolgoztak még ott). A terep rendezés során ki kellett emelni jó néhány fát. E művelet közben az arra járók megálltak és nekiálltak ordibálni.

  Jó ideig ordították a Fagyilkosok! Hagyjátok abba! szöveget.”
 • 38. deszkás 2013. január 29. 10:13
  „VMAGDI! De volt,az unokám. ::))”
 • 37. vmagdi 2013. január 29. 09:46
  „deszkás, mi van nem volt aki ágyba vigye a kávét? :))))”
 • 36. deszkás 2013. január 29. 09:20
  „Ez az aggódó úr meglocsolt e egyetlenegy fát életében ami nem az övé? A 2 villamos vonalán majd tavasszal derül ki hány nem élte túl a szárazságot. Hány ember ment el mellette közönyösen egy vödör vizet képtelen volt lehozni és meglocsolni? Tudom nem az ő feladata!”
 • 35. csonakos 2013. január 29. 08:49
  „33. balihoho 2013.01.29. 07:43
  Nem! - mert a kubikok nagy többségét lecsatornázták és visszafolyik a víz a Tiszába! Meg nem is volt mostanában olyan nagy víz ívás idején, hogy kint maradhattak volna a kis ivadékok.
  Följebb a Tiszán ahol a nagy morotva ágak vannak ott lehet látni őket de nem nagy csapatokban. Sajnos, az már a múlté!”
 • 34. deszkás 2013. január 29. 08:44
  „Mi akadályozza a hőbörgőt hogy maga is fát ültessen? Semmi. BÁNKI-val ritkán de most egyetértek,igaza van.”
 • 33. balihoho 2013. január 29. 07:43
  „Gyerekkoromban a Tisza hullámtere, egy egy tavaszi árhullám levonulása után, fehérlett a kócsagok gémek tömegétől, melyek a kint rekedt apró halat szedegették össze, Ma látni ilyet az ár levonulása után?”
 • 32. bánki 2013. január 29. 06:04
  „24. habak 2013.01.28. 20:45

  Kéne beszélned a ,,agykotorászó pszihológusoddal" !

  Egyszerűen nem igaz !

  A fáknak és zöld növényzetnek van egy ,,élettere" ! ( nem Dolfi értelmében )

  A ,,susnyát" és a ,,vágás érett" fákat ki kell vágni.

  Mellesleg a Selmecbányai, Soproni Erdészeti és Faipari Egyetem egyik szakán végeztem.
  Szóval, az ötösöm lenne ebnyire biztos, mint hogy a vízügynek q-ra igaza van.”
 • 31. gubanc 2013. január 29. 02:38
  „Szegény Vásárhelyi, ha látná, hogy már évtizedek óta a hullámtérben senki sem nyakalja a fákat, mint azt a szabályozáskor előírták. Még élnek olyan lakosok, akik dolgoztak a hullámtéri fanyakalásokon. Ekkor az aljnövényzetet kivágták és a fák törzsét felpucolták.Most bozót, szúnyogos, mocsár, dagonya. Nem szólva arról, hogy az árvíz levonulási ideje is folyamatos növekedésbe ment, mivel minden ilyen nagyésszel védett bozótos lassítja a víz folyását. Majd ha a gát szakad, akkor lehet nyavalyogni, akkor nem az állatokért és a növényekért, hanem az emberekért.”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit tesznek a politikusok a szegedi egyetemért?

Nyolc szegedi országgyűlési képviselőből – akik egyéni körzetből, illetve listáról jutottak be a parlamentbe – ötnek a szegedi egyetem az alma matere. Tovább olvasom